Peter Svetina: Debela pekovka, ilustriral: Peter Škerl, KUD SODOBNOST INTERNATIONAL, 2020

0
232

V roke mi je prišla imenitna knjiga uveljavljenih ustvarjalcev: Petra Svetine in Petra Škerla: Debela pekovka (za slovensko izdajo KUD Sodobnost International, 2020; GUGALNICA; Zbirka najboljših slikanic).

Kdo je glavna junakinja v slikanici? Nihče drug – kot Debela pekovka Margot ki je delala v pekarni na glavni železniški postaji. Bila je prav posebna gospa. Pomakala je krofe v vrelo olje in jih jemala iz njega. Z debelo injekcijo je v krofe brizgala marelično marmelado.

Ljubitelji slastnih krofov so dnevno prihajali k okencu in jih kupovali. Tako so bili božanski, da kadar je bila pekovka sama, je z veseljem zlezla v krof in polizala okusno marmelado.

Nekoč pa je z vlakom pripotoval slikar, ki se je imenoval Friderik. Njegova največja želja je bila, da bi naslikal ves svet. Potoval je iz kraja v kraj. Naslova ni imel. S seboj je nosil velikanski lampijon, ki si ga je v hotelski sobi obesil na strop. Vse dopoldneve in popoldneve se je mudil na železniški postaji in nestrpno spraševal ljudi, kam gredo, od kod prihajajo… Vse si je natančno beležil. Ob večerih je te kraje risal na veliki lampijon.

In kaj se mu pripeti, ko se odpravi k pekovki po krof? Besedilo se razplete v imenitno dogodivščino. Nasmejali se boste do ušes najmlajši in odrasli, ki se znamo vživeti v otroški svet.

Prijazno besedilo z imenitnimi ilustracijami kar vabi k branju…