Pionirski dom za vse generacije

0
342

»Skromno imate, a naši otroci se pri vas odlično počutijo,« pravijo starši, ki vključujejo svoje otroke v kreativne kulturne in izobraževalne dejavnosti Pionirskega doma. »Pri nas ni najsodobnejše tehnologije in je tudi kak razmajan in škripajoč stol … Pa vendarle otroci komaj čakajo, da nas obiščejo,« dodaja direktorica doma Viktorija – Vika Potočnik. Pedagogi znanjo posredovati znanje, znajo pa tudi koga pobožati ali stisniti k sebi.

Pionirski dom – Center za kulturo mladih (Vilharjeva cesta 11, Ljubljana, 01/234-82-00, www.pionirski-dom.si), pa ni namenjem samo mladim, ampak vsem starostnim skupinam v razponu od 2 do 99 let. Učenje tujih jezikov, plesa in druge ustvarjalne delavnice organizirajo tudi za odrasle in starejše, kako učinkovito je lahko medgeneracijsko sodelovanje, pa kažejo na primer slikarske delavnice, kjer sodelujejo tako mladi kot starejši. Vika prav rada skoči mednje in sodeluje pri njihovih pogovorih ter posluša njihove ideje. Pa tudi na pravljičnih urah otroci poslušajo pravljice, ki jih pripovedujeta babica ali dedek. Na tak način se eni in drugi združujejo in ne ločujejo, kot to radi počnemo v zahodnem svetu, ko starejše damo v domove za ostarele, dijake v dijaške domove, študente v študentske.

 

Razvijamo lastno kreativnost

Ker pa je bil Pionirski dom že več desetletij drugi dom mnogim mladim na področju kulture in zunajšolskih dejavnosti, ga obiskuje največ mladih. V celoletne programe je vključenih okrog 1000 otrok letno, so pa še tu krajši programi, kot so gledališčna šola, slikarska kolonija, počitniško varstvo, kjer otroci ‘potujejo’ po državah sveta, ki privabijo še več otrok. »To je ena največjih kreativnih ustanov v Sloveniji,« pravi direktorica. Organizirajo preko 40 različnih dejavnosti, ki se jih lotijo na celosten način. Učenje tujih jezikov na primer organizirajo z igralnimi uricami že od tretjega leta dalje in ga nadgrajujejo vse do univerze. Pri tem organizirajo sprotno mednarodno preverjanje znanj, tako da mladi dobijo tudi certifikate, s katerimi izkazujejo svoje znanje tujega jezika. Pri vseh dejavnostih pa predvsem iščejo in razvijajo otrokovo lastno kreativnost. »To je prostor kreativnega in družabnega dogajanja, ne samo za Ljubljano, ampak sedaj že za celotno Slovenijo in tudi širše,« meni direktorica.

 

Festivali, ki dajo možnost mladim

Pionirski dom pa je poznan tudi po štirih festivalih, ki se zvrstijo v aprilu in maju vsako leto in na katerih beležijo visoko udeležbo. Najstarejši je Otroški festival gledaliških sanj, kjer se otroci predstavijo s svojimi gledališkimi predstavami. Lani so imeli 36 gledaliških skupin iz celotne Slovenije, na brezplačnih ogledih pa si jih je ogledalo čez 6000 mladih. »Takrat je tukaj polno smeha, rumenih rutk, dežničkov, plaščkov, hiša je začarana tako z gledališčniki kot z otroci.«

Na Zoom festivalu, ki je namenjen najstnikom, predstavljajo filme, ki so jih izdelali osnovnošolski otroci in dijaki. Ta filmski festival ima za Viko še posebno vrednost: »Skozi filme, ki jih posnemajo mladi, nam tako na izjemen in svoj način sporočajo, v kakšnih problemih živijo, kako jih rešujejo, s kakšnimi stiskami se srečujejo. To so filmi o medvrstniških odnosih, odnosih v šoli, med starši, o aktualnih problemih, kot so odvisnosti od drog, anoreksija … Včasih so sporočila tako močna, da predstavljajo bogato zakladnico tudi za pedagoge.« Lani so prejeli preko 100 filmov, ki so jih prikazali v treh dneh. Žirija, ki je sestavljena iz znanih slovenskih poznavalcev filmske, knjižne ali odrske umetnosti, si je filme ogledala, naredila ožji izbor po starostnih skupinah in v stilu oskarjev so v domu tudi podelili nagrade. Zanimivo je, da se z največ filmi vsako leto ponašajo Dolenjci.

Potem je Festival mladih raziskovalcev, poimenovali ga bodo v Festival varovanja okolja in kulture, ker se predstavijo tako vrtci preko različnih dejavnostih v krožkih kot fakultete preko svojih poskusov na temo varovanja okolja.

Sveži Festival mladih glasbenikov je v dveh letih postal zelo popularen. Prvič so imeli 22 prijavljenih skupin, lani že preko 100. Na njih je največ rockovskih skupin pa tudi solistov. Tudi v Pionirskem domu so bendom na razpolago kleti, kjer lahko vadijo, pod pogojem, da pomagajo pri organizaciji festivala in da se prijavijo. Ena izmed kleti je tudi pod Vikino pisarno, tako da ima ob popoldnevih Vika v pisarni prav prijetno spremljavo.

 

Ustvarjaj v Art centru

Novost je Art center, kjer so v stavbi Komenskega 9 našli in uredili bogat arhiv izpred več let. Z grafiko mladih izpred 30, 40 ali 50 let se tudi predstavljajo na 28. grafičnem bienalu. V Art centru tečejo tudi celoletne delavnice kiparstva, slikarstva in grafike, mesečno ali tedensko pa predstavljajo razstave otrok in vrtcev iz različnih koncev Slovenije. Naslednji teden bodo odprli razstavo Plakat miru.

Zagotovo pa je Pionirski dom poznan po svoji festivalni dvorani, kjer se vsak petek odvijajo plesi za vse generacije ter drugi družabni in poslovni dogodki. Ta teden v torek, 17. novembra, bo v njej dobrodelni koncert za Darfur. Nastopili bodo številni slovenski, pa tudi afriški glasbeniki, Tomo Križnar pa bo predstavil učinke pomoči, ki so jih zbrali na lanskem koncertu. 21. novembra bo v njej tradicionalni Gala Jenkov ples.

 

Kaj pa mladi ‘Neljubljančani’

V prihodnosti imajo v Pionirskem domu načrt, da bi dejavnosti doma prenesli tudi v različna slovenska mesta. To bi bilo za oddaljene kraje vsekakor dobrodošlo, saj bi tako tudi drugi otroci lahko aktivno sodelovali v njihovih dejavnostih in ne samo kdaj pa kdaj prišli na ogled v Ljubljano. Načrtujejo kombi, s katerim bi se vozili po Sloveniji in organizirali potujoče delavnice.