Pisatelju Philipu Rothu še literarna nagrada asturijskega princa

0
80

 

Spoštovani,

pri Modrijanu smo se lani takle čas kar zapovrstjo veselili nagrad. Seveda tistih za avtorje, katerih knjige izhajajo pri naši založbi. Sredi maja 2011 si je že tako dolg seznam literarnih nagrad še malo podaljšal Philip Roth – dobil je mednarodno Bookerjevo nagrado. V začetku junija smo objavili novico o nagradi asturijskega princa za književnost, ki jo je prejel Leonard Cohen (pri Modrijanu smo namreč izdali kar tri njegove knjige), sledila je kresna noč in z njo nagrada Kresnik za To noč sem jo videl Draga Jančarja.

Leto je naokrog in spet je na vrsti Philip Roth. Literarne nagrade namreč niza kot za stavo. V sredo, 6. junija, so ga v Španiji razglasili za »avtorja, čigar dela predstavljajo pomemben prispevek k svetovni literaturi«, in mu pripeli še eno pomembno literarno nagrado – nagrado asturijskega princa. Slavnostna podelitev bo jeseni v španskem Oviedu, sprejel pa ga bo asturijski princ Felipe. Poleg priznanja, znamenja časti in kipa španskega slikarja Joana Mirója bo Roth prejel tudi denarno nagrado v višini 50.000 evrov.

Philip Roth ima »v žepu« tako rekoč vse pomembne literarne nagrade. Razen ene – Nobelove. Pulitzerjeva nagrada, nagrada Nacionalnega združenja književnih kritikov, ameriška državna nagrada za književnost (dvakrat), PEN/Faulknerjeva nagrada (trikrat), zlata medalja Ameriške akademije za umetnost in književnost, mednarodna Bookerjeva nagrada … Naštevanje bi bilo predolgo, vsekakor pa držimo pesti, da bo Rotha, ki bo marca drugo leto dopolnil osemdeset let, za vrednega nagrade čim prej spoznala tudi Švedska akademija. Mogoče bi Nobelova nagrada vendarle spodbudila več slovenskih bralcev k nakupu in branju Rothovih čudovitih romanov. Pri Modrijanu smo jih izdali kar pet, šesti, Rothov zadnji roman Nemezis, izide v začetku prihodnjega leta.