Plesni dogodek PLES – ROB – SREDIŠČE

0
59

Plesni dogodek

PLES – ROB – SREDIŠČE

 

18. in 19. september 2012

 

Festival Gibanica in Mreža sodobnega plesa skupaj pripravljata zaključni jesenski dogodek s predstavitvijo dveh sodobnoplesnih predstav – Zven telesne tišine in The Very Delicious Piece ter plesne razstave o Stanislavu Hitiju ter Vuki Kumar Hiti v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana 18. septembra ob 20.00, naslednji dan, 19. septembra se ob 10.00 prične javni posvetPles – rob – središče, kjer do predstavljeno delovanje Mreže sodobnega plesa ter raziskava o občinstvih s priporočili za razvoj sodobnoplesnega sektorja v Sloveniji, dogodek pa se nadaljuje s Plesom za vse prebivalce mesta 20. septembra od 18.30 naprej na Kongresnem trgu v Ljubljani, ob glasbeni podlagi DJ Borke in DJ Bakta ter sodobno plesno obarvanih vizualijah VJ Raste on the mouse.

 

Plesni večer v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana

18. september ob 20.00

 

 

Razstava: Stanislav Hiti in Vuka Kumar Hiti

Kustos: Rok Vevar

Razstava o plesnem delovanju Stanislava Hitija in Vuke Kumar Hiti skuša delovanje plesnih učiteljev, plesalcev in koreografov umestiti v slovenski in mednarodni plesni kontekst. Stanislav Hiti in Vuka Kumar Hiti sta z Baletno šolo Koper (ustanovljena na začetku 50. let), v katero je bil vključen tudi izobraževalni program sodobnega plesa, zaznamovala plesno delovanje na Primorskem in v Sloveniji. S svojimi predstavami sta gostovala po vsej takratni Jugoslaviji ter s svojim delovanjem vzgojila generacije plesnih ustvarjalcev.

 

ZVEN TELESNE TIŠINE

 

Zven telesne tišine je predstava plesalke Kaje in plesalca Ivana o plesu za ples, o iskanju plesa, o iskanju vznika plesnega. Plesna predstava o nerojenem plesu.
Plesalca se s svojima plesnima telesoma neprestano vračata v predplesno, iščoč vznik plesnega; začenjata znova, zadržujeta, ponavljata, prekinjata in – preklinjata: kletev plesnega je beseda, je razgovor, je misel besede in je smisel razgovora, ki ukinja misel in smisel plesnega. Plesalca plešoče čakata na ples. Popolni trenutek se nikoli ne zgodi.

Koncept, ideja: Kaja Lorenci, Avtorja predstave in izvajalca: Kaja Lorenci in Ivan Mijačević

Zvočna podoba: Kaja Lorenci in Ivan Mijačević, Kostumografija: Tomaž Tomljanović

Oblikovanje svetlobe: Jernej Lorenci, Produkcija: Federacija, Koprodukcija: Plesni teater Ljubljana

Projekt je podprlo: MIZKŠ

 

Cristina Planas Leităo, Jasmina Križaj

THE VERY DELICIOUS PIECE

 

The Very Delicious Piece je iskanje dolgo izgubljene esence, intenzivnosti in vztrajnosti. Je vmesno srečanje med zabavo, osebno izkušnjo zaljubljenosti in opazovanjem procesa, v katerem se plesalčeva živahna transformacija vzpenja nepremičnemu občinstvu naproti.

“Vsaka pesem ima spomin; vsaka pesem lahko tvojemu srcu pokloni utrip, ali pa ga zlomi, lahko ti zapre srce in odpre oči.”Andy Warhol

 

Koncept in izvedba: Cristina Planas Leităo, Jasmina Križaj

Oblikovanje luči & izbor glasbe: Cristina Planas Leităo, Jasmina Križaj

Dramaturško svetovanje: Robert Steijn, Igor Dobričić

Produkcija: CJ, S podporo: DeVIRCapa, Plesna Izba Maribor, MODUL DANCE, Maribor 2012

 

Cena vstopnice za večer je: 10 €, 7 € (dijaki, študentje, upokojenci)

 

 

Javni posvet “Ples – rob – središče”

19. september od 10.00 do 13:00

 

V zadnjih petih letih se je na področju sodobnega plesa v Sloveniji zvrstila vrsta strateških kulturno političnih iniciativ, s katerimi je nevladni sektor s sodobnoplesnega področja v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo skušal sistemsko optimizirati in profesionalizirati pogoje dela na tem področju v smeri institucionalizacije sodobnega plesa ali v smeri opolnomočenja NVO za izvajanje tistih javnih služb, ki jih javni sektor ne izvaja.

 

S posvetom pa bi radi predvsem odprli prostor za različne poglede na prihodnost slovenskega sodobnega plesa, se soočili z realnostjo, ki nastaja po ukinitvi CSPU, soočili predloge o novi finančni perspektivi za umetnost in kulturo, o opolnomočenju NVO za izvajanje tistih javnih služb, ki se ne izvajajo v javnem sektorju, o omogočanju profesionalnih pogojev dela v umetnosti in kulturi in o dvigu zaposljivosti v NVO.

 

Na posvetu bodo prisotni slovenski koreografi, plesalci, teoretiki in producenti sodobnega plesa, predstavniki NVO organizacij iz umetnosti in kulture, predstavniki Ministrstva za pravosodje in javno upavo RS, Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS, predstavniki oddelka za kulturo MOL in, upamo, tudi predstavniki medijev.

 

Vstop prost.

 

Organizacija: Društvo za sodobni ples Slovenije, Fičo Balet

Več informacij: www.gibanica.eu, www.sodobniples.si