Pogovor o knjigi Razvejenje

0
58

»Ne mislim, da bo roman spremenil percepcijo, ki jo imamo do narave, saj se velikih kapitalističnih institucij ne da ustaviti, je pa pomembno, da
imamo upor v obliki literature.«

Andrej E. Skubic
Drage bralke in dragi bralci,

toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Ta teden prisluhnite pogovoru o knjigi Razvejenje pisatelja Richarda Powersa. Pogovarjala sta se prevajalec romana Andrej E. Skubic in Muanis Sinanović.

Oglejte si oddajo Beletrina v živo

O knjigi:

Kaj imajo skupnega umetnik Nicholas Hoel, inženirka Mimi Ma, profesor psihologije Adam Appich, odvetnik Ray Brinkman in stenografka Dorothy Cazaly, vietnamski veteran Douglas Pavlicek, invalidni računalniški genij Neelay Mehta, botaničarka Patricia Westerford in študentka aktuarskih ved Olivia Vandergriff? Vsak na svojem koncu ameriške celine živijo povsem različna življenja, toda življenje vsakega od njih se v nekem obdobju osebne zgodovine poveže z drevesi, čudežnimi bitji, ki že milijone let pretvarjajo ogljikov dioksid in vodo v organske snovi ter na Zemlji ustvarjajo pogoje za življenje. Spoznanje teh povezav in usoda jih v nekem trenutku povežeta v vrtinec dogodkov, v katerem nekateri umrejo, nekateri končajo v zaporu, nekateri dosežejo svetoven sloves, nekateri pa le za vse življenje spremenijo svoj pogled na svet ter vlogo človeka in tehnologije v njem. Roman Razvejenje je ambiciozna zgodba devetih glavnih likov, ki raziskuje naš odnos z naravo in psihološko ozadje razlogov, zakaj nam odločno ukrepanje v zvezi s podnebnimi spremembami kar ne gre in ne gre od rok.

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

Vse dobro,
vaša Beletrina

l