POLETNA MUZEJSKA NOČ NA GRADU GEWERKENEGG, 20. junij 2020

0
80

Marina Melhiorca iz Šebrelj je najstarejša poimensko znana prekupčevalka s čipkami in tihotapka živega srebra iz prve polovice 18. stoletja. Kljub prebrisanosti so jo ujeli, pretepli in zaprli na idrijski grad. Njena življenjska zgodba odpira družbena vprašanja o pravici, etiki, revščini, ženskah, starosti, nasilju in ljubezni.

 

Muzejske vsebine o dediščini rudarjenja z živim srebrom in idrijski čipki želimo predstaviti na svež, drugačen, vključujoč način. Posebno pozornost pri oblikovanju novih vsebin smo namenili ranljivim skupinam. Želimo si, da se sporočila zgodbe o Melhiorci ne pozabijo, temveč postanejo del  izročila, zato se bomo v družbi oživljenega zgodovinskega lika Marine Melhiorce na Poletno muzejsko noč sprehajali po gradu Gewerkenegg. V kinu pod zvezdami na grajskem dvorišču pa bomo predstavili filmsko pravljico Melhiorca in njena tihotapska malha.

Na liku Melhiorce snujemo tudi nove muzejske programe, septembra sledi premiera gledališke predstave Pregon tihotapke Melhiorce: »Ne bojim se ne hudiča, ne biriča!«, v nastajanju je tudi slikanica o z izvirnimi ilustracijami in mnogo več: https://www.muzej-idrija-cerkno.si/o-muzeju/projekti-eksrp/.

V soboto, 20. junija vas vabimo še na ogled likovne razstave Silve Karim: Sobivanja, po kateri nas bo popeljala avtorica osebno. Na tokratni razstavi se predstavlja kot ustvarjalka, ki ubrano združuje medija kiparstva in slikarstva. Z razstavljenimi keramičnimi skulpturami ter slikami v akrilu na platno nas povede skozi različna obdobja ustvarjanja. Na ta večer bo možno kupiti tudi njene unikatne izdelke.

Program:
20.00: Grajski sprehod v preteklost v družbi tihotapke Melhiorce in voden ogled likovne razstave Silve Karim: Sobivanja
22.00: Kino pod zvezdami: filmska pravljica Melhiorca in njena tihotapska malha

 

Med 18.00 in 24.00 je prost vstop na vse razstave in dogodke na gradu Gewerkenegg.

Se vidimo pod zvezdami!