POMLADNI ZVONČKI NAS RAZVESELJUJEJO

0
466

Ljubitelji narave dobro poznajo pomladni zvonček, saj je poleg trobentic prvi znanilec pomladi. Pri nas raste kot avtohtona rastlina, krasi pa tudi skoraj vsak vrt. Slovenija se ponaša z vrsto Galanthus nivalis, to je navadni mali zvonček, edina vrsta iz rodu malega zvončka.
 

Vsako leto Botanični vrt, Ljubljana, prireja festival zvončkov, in je posvečen prav navadnemu malemu zvončku. Letos je festival, ki so ga poleg ogleda zvončkov in strokovnih razlag, popestrili še s predavanji in zanimivimi delavnicami ter prodajo zvončkov, že minil. Zvončke pa si še vedno lahko ogledate pri njih ali pa pojdite v naravo in jih občudujte. Zvončki so zaščiteni in so na seznamu zavarovanih vrst v Sloveniji. Z nabiranjem nikar ne pretiravajte, naberete jih lahko kvečjemu majhen šopek, prepovedano pa je nabiranje podzemnih delov in semen.

Kje raste mali pomladni zvonček
Zvončke najdemo ob robovih gozda, v gozdu in na travnikih. Zelo so razširjeni ob bregovih rek in potokov, ne marajo pa stoječih vod in pognojenih njiv. Ni jih tudi ob presihajočih jezerih na Krasu. V notranjosti rastejo na nižjih predelih, na Gorenjskem v alpskih dolinah jih ni. Bolj proti morju pa rastejo tudi do 900 m nadmorske višine

Pomladni veliki zvonček ali kronica
V tem času pa lahko občudujemo tudi pomladni veliki zvonček, ki mu rečemo kronica. To je sorodnik malih pomladnih zvončkov. Cveti od februarja do aprila, raste na nekoliko bolj vlažnih tleh po skoraj celotni Sloveniji, od nižine do višjih predelov. Tudi ti so zavarovani z uredbo o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah.

Poznate poletni veliki zvonček
Manj ljudi pozna še eno vrsto zvončka – poletni veliki zvonček, ki raste na močvirnih nižinskih tleh in cveti od maja do junija. Zraste do višine 30 do 60 cm. V Sloveniji ni pogost, v severnem delu države pa sploh ne raste. Je zavarovana vrsta, ki je vključena tudi v slovenski rdeči seznam ogroženih rastlin. (vir Wikipedija).

Skratka, zvončki  krasijo našo naravo in nas razveseljujejo, saj prinašajo pomlad, zato jim tudi v umetnosti posvečajo veliko pozornost.
 
Za nameček pa tale pesmica, ki jo gotovo poznate:

MALI ZVONČEK

Mali zvonček se je zbudil,
očke trudne si pomel,
da bi bratce vse prebudil,
kar zvoniti je začel.

Bim bim, bim bim, zaspance budim,
prišla je pomlad in sonček z njo zlat.
Bimbam, bim bam, vse rožce na plan,
bim bam, bim bam. (Mira Voglar)

Foto: Maja Remic in splet