Ponovno o Zvezdančicah

0
133

O Zvezdani Majhen, uveljavljeni mladinski pesnici, smo v Ventilatorju besed že pisali. Prav tako predstavljali njene knjige.

O Zvezdančicah, zbirki najlepše otroške poezije Zvezdane Majhen, ki se nas je posebej dotaknila, smo predstavili večkrat. Bralke in bralci Ventilatorja besed so poezijo toplo sprejeli.

Knjižno noviteto Zvezdančice (Založba Pivec, 2021) so ilustrirale tri uveljavljene ilustratorke: Urška Stropnik Šonc, Polona Kosec, Erika Omerzel Vujić.

Urško Stropnik Šonc smo vprašali, kako je potekalo ustvarjanje Zvezdančic.

Prijazno se je odzvala našemu povabilu in razmišljala takole: » Zvezdančice so nastajale kar nekaj časa. Na začetku je bila to ideja (pri Založbi Pivec), da bi počastili okrogel jubilej pesnice Zvezdane Majhen. Urednici gospa Milena in gospa Zala sta k tako velikemu projektu ( antologija Zvezdaninih otroških pesmi) povabila našega izjemnega poznavalca   otroške literature, dr. Igorja Saksido. Naredil je izbor. Uredil pesmi v tri vsebinsko ločene enote. Nato smo se prvič sestali kot ekipa. Obe urednici, pesnica Zvezdana Majhen, dr. Saksida in tri ilustratorke. Krasno je bilo spoznati Eriko in Polono, moji stanovski kolegici. Njune ilustracije sem poznala. Oseben stik pa je bil povem nekaj drugega.

Meni je za ilustriranje pripadel del, ki nosi naslov: Jezični jeziki. Gre za krajše pesmi, primerne za otroke prve triade, kjer se počutim tudi ilustratorsko najmočnejša. To delo je potekalo med prvo karanteno. Bila sem neizmerno vesela, da sem imela v ilustriranju take prijazne, igrive, svetle, vesele pesmice…

Na pozno pomlad smo vse ilustratorke zaključile z delom. Bilo je dovolj časa, da je knjiga izšla v drugi polovici leta, ko je praznovala Zvezdana Majhen.

Ob rojstnem dnevu še ni bilo druženj. Rojstvo knjigo smo obeležili preko zooma.

Menim, da je nastal čudovit izdelek, v veselje otrokom, staršem, vzgojiteljicam, učiteljicam. In seveda – vsem ljubiteljem poezije Zvezdane Majhen.«

Rišemo

Rišem, rišeš, rišemo

risbico za mamico –

travo, rože, sončen dan,

da njen praznik bo svečan.

Rišem, rišeš, rišemo

Risbico za mamico.

Danes risbo dokončam,

jutri mamici jo dam.

(Zvezdana Majhen, Zvezdančice, Pivec, 2021)