Povabilo na Cerkljansko

0
48
Dragi prijatelji muzeja!

Imamo kar nekaj razlogov, da vas ta konec tedna znova povabimo v našo družbo. Posebej pestro bo na Cerkljanskem. Poleg stalnih razstav si boste v Cerkljanskem muzeju lahko ogledali novo občasno razstavo čipk, se udeležili javnega vodstva v Partizansko bolnico Franja ali pokukali, če je kaj novega  na Bevkovi domačiji v Zakojci. Poleg naštetega pa le obiščite katerega od cerkljanskih gostinskih lokalov, kjer boste lahko poskusili slastne slane in sladke pajtičke. Odvil se bo namreč prvi festival cerkljanskih potičk.

 

 

Razstava čipk v Cerkljanskem muzeju

Cerkljanski muzej in Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno vas vabita ogled razstave čipk z naslovom Klekljarska dediščina firme Franc Lapajne. Razstava, ki je nastala na podlagi vzorcev nekdaj vodilnega idrijskega trgovca s čipkami je v Cerkljanskem muzeju na ogled od 24. julija do 3. oktobra 2020, in sicer od torka do petka med 9. in 15. uro ter ob sobotah in nedeljah med 10. in 17. uro. Lepo vabljeni!

Več o razstavi:
https://www.muzej-idrija-cerkno.si/dogodek/klekljarska-dediscina-firme-franc-lapajne/

 

 

 

 

Javno vodstvo v Partizanski bolnici Franja

Vas zanima zgodovina, zgodbe ljudi, ki so doživeli in preživeli vojno izkušnjo. Tudi to nedeljo za vas pripravljamo javno vodstvo v Partizanski bolnici Franja. Dobimo se ob 11. uri ob informativni tabli na parkirišču.

Več:
https://www.muzej-idrija-cerkno.si/dogodek/partizanska-bolnica-franja-javna-vodstva-v-juliju/

 

 

Obisk Bevkove domačije v Zakojci

Dom v Zakojci je bil pisatelju Francetu Bevku pogosto navdih za njegove zgodbe in spominske zapise. Obiščite domačijo v spremstvu vodnika iz Turistične kmetije Pri Flandru in se ozrite v davno minule čase.

Več:
https://www.muzej-idrija-cerkno.si/lokacija/domacija-pisatelja-franceta-bevka/

 

 

Pajtička fest

Kaj so pajtičke?

To so potičke, ki jih na Cerkljanskem pečemo iz kvašenega testa s slanim orehovim nadevom.

Zamesimo testo iz bele moke, mleka, olja, soli in kvasa. Nadev: na maslu prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko zarumeni, ji dodamo zmlete orehe, krušne drobtine in malo vročega mleka. Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z nadevom. Testo zvijemo, oblikujemo in nato še narežemo majhne potičke (za prst debele, s premerom do 5 cm). Položimo jih v pomaščen pekač, tako da se vidi nadev, pustimo jih, da vzhajajo. Pečene potičke polijemo z vrelo vodo. Nato vodo hitro odlijemo, potičke pa zabelimo z maslom.

 

Seveda ste lepo vabljeni tudi na ostale naše objekte: Grad GewerkeneggIdrijska kamštIdrijska rudarska hišaTehniški oddelek muzeja v Frančiškovem jašku in Partizanska tiskarna Slovenija na Vojskem.