Prednaročilo – Nadvse iskren roman o osamljenosti človeka

0
75

Kraljestvo peska je ganljiva zgodba o poželenju in grozi.

Brezimni pripovedovalec je gej, ki se je preselil na Florido, da bi skrbel za svoje ostarele starše – na vrhuncu epidemije aidsa – in ki je ugotovil, da po njihovi smrti ne more oditi. Z obešenjaškim humorjem popisuje ponižanja, povezana s staranjem v majhnem mestu.

Jedro romana je zgodba o njegovem prijateljstvu z Earlom, ki ga je spoznal med iskanjem spolnega partnerja na bližnjem splavišču. Zadnjih dvajset let obiskuje Earla, pri katerem skupaj gledata klasične filme in dajeta sodbe o sosedih. Earl je edini v mestu, ob komer je lahko res takšen, kakršen je.

Zdaj pa Earlovo zdravje peša in naš vse bolj ljudomrzni pripovedovalec se mora spoprijeti z dejstvom, da bo po Earlovi smrti ostal popolnoma sam. Razvedrilo išče v spolnih srečanjih v videoteki s pornografskimi filmi in v obiskih drogerije Walgreens.

Ves čas deli z nami svoja razmišljanja o bolezni in smrti, ki so hkrati zabavna in pretresljiva.

»Nadvse iskren roman o osamljenosti človeka.«

– Oprah Daily

»Le redko najdemo leposlovno delo, ki za svojo temo vzame takšno pojemanje svetlobe in v katerem se junaki ne zdijo ne pomilovanja vredni ne tako izpiljeni, da se že lesketajo od lažne dostojanstvenosti … Ta žalostna lepa knjiga zajema občutke, za katerimi se pehajo Holleranovi liki – pa tudi temo, ki neizogibno pride ponje in po nas.«

– Mark Athitakis, The Los Angeles Times

Kraljestvo peska lahko naročite v prednaročilu 20 % ceneje in prihranite kar 5,80 €!