Prešernov dan, slovenski kulturni praznik v Narodni galeriji

0
51

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik v Narodni galeriji

ponedeljek, 8. februar, od 10.00 do 18.00

Obiščite Narodno galerijo

Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, nudimo prost vstop na razstave:

– Stalna zbirka Umetnost na Slovenskem

– Stalna razstava Zoran Mušič (1909–2005). Iz umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič – Narodni galeriji podarjena in posojena dela

Frančišek Smerdu (1908–1964). Donacija Narodni galeriji

 

Vabimo vas, da si stalno zbirko ogledate v lastnem ritmu. V galerijski trgovini si izposodite avdiovodnik ali pa do opisov umetnin dostopajte preko čitalca črtnih oznak na mobilnem telefonu. Novost v naši ponudbi so avdiovodniki in QR kode s predstavitvijo življenja Zorana Mušiča in njegovih izbranih umetnin.

 

Na ogled je občasna razstava:

Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Tizian, Tintoretto, Veronese, Rubens in drugi

Svetovno znana slikarska imena so pri nas na ogled le še do 21. februarja. V galerijski trgovini si izposodite avdiovodnik in prisluhnite zgodbam o izjemnih umetnikih in njihovih umetninah. Za občasno razstavo Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu se obračuna vstopnina po veljavnem ceniku.

 

Pomembno: Število obiskovalcev v razstavnih prostorih je omejeno. Vljudno prosimo, da upoštevate navodila osebja in zaščitne ukrepe za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

 

Širite umetnost na družbenih omrežjih

Na Prešernov dan vas vabimo, da pridete v Narodno galerijo s Prešernovimi Poezijami in pred svojo najljubšo umetnino preberete ali recitirate izbrano Prešernovo pesem, se s svojim telefonom posnamete ter delite na družbenih omrežjih s #narodnagalerija.

 

Za otroke in družine smo pripravili liste z zabavnimi raziskovalnimi nalogami. Osnovnošolce posebej vabimo, naj v stalni zbirki poiščejo sliko Slepe miši, ki naj jim bo v navdih pri ustvarjanju za nagradni likovni natečaj Moja igra.

Več: https://www.ng-slo.si/si/razstave-in-projekti/razstava/moja-igra?id=4888

 

Spletni program

Zaradi epidemioloških ukrepov del programa izvajamo na spletu. Vse, ki zaradi ukrepov Narodne galerije ne morejo obiskati, vabimo, da obiščete spletno stran https://www.ng-slo.si/si/razstave-in-projekti/razstava/presernov-dan?id=4966

 

Frančišek Smerdu (1908−1964). Donacija Narodni galeriji

Predstavljamo tri kratke filme o donaciji del Frančiška Smerduja.

 

Mušičeva risba. Včerajšnji svet za jutri

ob 17.00 spletno predavanje na platformi Zoom

Predava mag. Gojko Zupan. Udeležba na predavanju je brezplačna. Registrirajte se na povezavi.

 

  1. februarja obeležujemo 112. obletnico rojstva Zorana Mušiča. Ob tej priložnosti bo mag. Gojko Zupan predstavil Mušičevo risbo. Zoran Mušič je bil slikar akademske šole; izobrazba mu je omogočila, da se je enako spretno izražal z risbo, slikami in grafikami. Sam je pripovedoval, kako je že v mladosti, v šoli in doma redno risal.

 

Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Tizian, Tintoretto, Veronese, Rubens in drugi
Ob razstavi, ki bo na ogled le še do 21. februarja 2021, smo pripravili serijo kratkih video predstavitev izbranih umetnikov in njihovih del. Oglejte si jih na povezavi https://www.youtube.com/playlist?list=PLI8drqK36ZA_1VBCo6H6FgrC5xsDvqKD1

 

 

Dostopnost Narodne galerije

Narodna galerija je dostopna vsem. Tudi galerijska spletna stran je prijazna obiskovalcem. Posebej smo jo prilagodili za slabovidne obiskovalce – s klikom na označeno ikono jim omogočamo izbiro prilagojenih kontrastnih shem in druge izboljšave za lažje branje besedila.

 

 

Za gluhe in naglušne obiskovalce na spletni strani v slovenskem znakovnem jeziku predstavljamo izbrane umetnine: https://www.ng-slo.si/si/priljubljeno/znakovni-jezik

 

Dodatne informacije o dostopnosti

Spletna povezava

https://www.ng-slo.si/si/o-narodni-galeriji/dostopnost

 

 

Blagajna in trgovina

T: (01) 24 15 424

Oddelek za izobraževanje in animacijo

T: (01) 24 15 415 / (01) 24 15 435 / (01) 24 15 414

E: dejavnosti(at)ng-slo.si