Prihaja Ne-festival!

0
180

Pozdravljeni!

Leto je naokoli in v idiličnem okolju Gornjega Grada bo letos ponovno Ne-festival, festival gledališča zatiranih, ki se je lepo prijel med slovenskimi in mednarodnimi udeleženci ter tudi med prebivalci zgornjesavinjske regije. Udeležencev festivala je zadnja leta okoli 150.

Ne-festival bo letos med 4. in 8. avgustom, zaživel bo s pomenljivim naslovom: Kako je lep zdaj ta naš svet, odprl pa ga bo Matija Solce. Nato pa se bodo vsak dan vrstile predstave v centru Gornjega Grada ali pod kozolcem na poti v Šokat. Zadnji večer bodo na ogled produkcije delavnic, ki so potekale v času festivala. Med najbolj zanimivimi in obiskanimi delavnicami bo Zakonodajno gledališče: To je zakon ali pa ne, ki jo bo vodila Avstrijka Birgit Fritz. Na delavnici se bodo ukvarjali s tematiko vode in politike. Josipa Lulić in Dinko Kreho bosta vodila delavnico Poezija zatiranih. Ne bo manjkala niti zeliščarska delavnica, ki jo bosta vodili domačinki Maja in Amanda.

Lepo nam bo v prvih dneh avgusta! Spraševali se bomo, kako v letu 2021 soustvarjati pravičnejšo družbo. Več kot leto trajajoča zdravstvena kriza je marsikateri družbeni fenomen potisnila do ekstrema – smo priče in del kolektivnega odziva in empatičnih akcij, hkrati pa tudi del tragičnih zgodb in politične samovolje.

Preddogodek Ne-festivala bo mednarodni trening v gledališču zatiranih, Theatre foLiving, ki bo potekal od 30. 7. do 8. 8., udeležili pa se ga bodo posamezniki iz Slovenije, Romunije, Italije, Bolgarije, Avstrije in Nemčije.

Glavno poslanstvo društva Transformator in s tem tudi Ne-festivala je širjenje družbeno-angažiranega gledališča in ozaveščanje ljudi o družbenih problematikah (www.kudtransformator.com).