Prireditve v Mestni knjižnici Ljubljana v februarju

0
125

 

ZA ODRASLE:

 

1. februar, ob 19.30

Knjižnica Šiška

Šolska ura – Neno Muždeka, Neda Galijaš in Zoran Mosić

Literarno-glasbeni performans

 

V literarno-glasbenem performansu bodo nastopajoči interpretirali svojo poezijo in poezijo drugih avtorjev. Interpretaciji se bo pridružila igra s poudarkom na mimi in pantomimi v sozvočju glasbe.

 

6. februar, ob 17.00

Knjižnica Zadvor

Maraton poezije

Literarni dogodek

 

V čast našemu velikemu pesniku Francetu Prešernu bomo v Knjižnici Zadvor priredili maraton poezije, seveda prosto po Prešernu. Recitirali bomo mladi in mladi po srcu. Seveda prosto po Prešernu. Vabljeni k recitalu tudi vi. Maraton poezije bo potekal ob inštrumentalni spremljavi.

 

7. februar, ob 18.00

Knjižnica Bežigrad

V viharju petih vojn – Andrej Zlobec

Literarni večer

 

V viharju petih vojn je zbirka štirih knjig, ki prinašajo spomine na pet vojn, ki jih je doživel, preživel in opisal Andrej Zlobec. Štiri knjige na več kot 700 straneh opisujejo dogodke od soške do tirolske fronte in bojev za severno mejo pod generalom Rudolfom Maistrom ter bojev v Albaniji in Turčiji. Knjige bo predstavila avtorjeva hči Dušica Kunaver.

 

9. februar, ob 18.00

Knjižnica Otona Župančiča, 3. nad.

V četrtek ob šestih – Lucija Stepančič

Predstavitev knjige

 

Glede na to, da gre za delo Lucije Stepančič, nam z obešenjaštvom, ironijo in sarkazmom ne bo prizanešeno, kljub temu, da bi lahko to literarno delo označili kot tragiko zasebnega sveta. Katarina, falirana študentka ekonomije, se malo iz zdolgočasenosti, malo iz maščevanja bivšemu ljubimcu, malo pa iz strahu pred tem, da bi bila sama, spusti v razmerje z Davorjem, ki je, ne da bi za to vedel, HIV pozitiven. Svet romana V četrtek ob šestih je podoben drugim fikcijskim svetovom Lucije Stepančič, ki bi jih lahko označili kot nekakšne komedije zmešnjav.

9. februar, ob 17.00

Slovanska knjižnica, dvorana

Iz stare zgodovine Kamnika

Strokovno predavanje

Društvo Exlibris Sloveniae in Slovanska knjižnica vabita na predavanje dr. Franca Malešiča, urednika monografije 750 let mesta Kamnika, ki je lani izšla pri založbi Studio Dataprint. Knjiga je nastala izpod peresa prof. Ivana Zika, ki jo nameraval dokončati do jubilejnega leta 1979, vendar mu je to preprečila smrt leta 1976. Dr. Franc Malešič bo spregovoril o bogati zgodovini mesta Kamnik, ki bo čez osem let praznoval že osemstoletnico svojega obstoja.

15. februar, ob 20.00

Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Brencl banda

Koncert

Avtorska glasba zasedbe Brencl bande je nastala pod vplivom ljudskega glasbenega izročila iz različnih koncev sveta. Njihovo glasbo zaznamuje močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila. Brencl banda je nastala v Bistrici ob Sotli, ki ima bogato glasbeno tradicijo. Čeprav uporabljajo povsem običajne glasbene inštrumente in vokale, so oblikovali povsem originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo v en skupen glas o sreči, žalosti in brezčasju. Brencl banda so: Polona Žalec, violina in vokal, Rok Šinkovec, harmonika in vokal, Matija Krivec, kontrabas in vokal, Andrej Boštjančič, kitara in vokal.

Avtor fotografije: Alen Zulić

 

16. februar, ob 18.00

Knjižnica Otona Župančiča, 3. nad.

Severna Koreja, samotarsko kraljestvo – Aleksander Zalar

Filmska projekcija

Severna Koreja, samotarsko kraljestvo je film, ki prikazuje eno najbolj neobičajnih dežel sveta. Spoznali bomo nenavadna dejstva kulta osebnosti oziroma političnega vsakdana Severne Koreje, režimske spomenike, nenavadno strogo zaščiteno mejo med Južno in Severno Korejo ter se srečali celo z severno korejskim ministrom za turizem. Spoznali bomo tudi del starodavne zgodovine Koreje, templje in grobnice kraljestva Koryo, po katerem je Koreja dobila ime. Film je globoko pretresljiv dokument o skrajnih oblikah zlorabe človeškega dostojanstva s strani družbenega sistema in prisilne izolacije.

 

ZA OTROKE:

1. februar, ob 17.00

Knjižnica Ig

English mind lab

Poljudnoznanstvena delavnica

Na delavnici z naslovom The Mighty Ones bodo otroci spoznavali veličastne dosežke na področju stavbarstva, tehničnih mojstrovin ter prestižnih konstrukcij po vsem svetu. Poljudno-izobraževalna delavnica v angleščini je namenjena otrokom od 8. do 13. leta starosti. Delavnico bo vodila Špela Podkoritnik Mokorel.

 

2. februar, ob 17.00

Knjižnica Otona Župančiča, 2. nad.

Dream in English

Jezikovna delavnica

Zgodbica z naslovom Miss Clumsy govori o mali gospodični kateri vsakodnevne nerodnosti povzročijo nemalo težav. Interaktivno pravljično dogodivščino v angleščini za otroke od 3. do 8. leta starosti bo vodila Špela Podkoritnik Mokorel.

6. februar, ob 9.30

Knjižnica Šiška

Bober v mestu

Ustvarjalna delavnica

V okviru ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

Otrokom bomo pokazali fotografije različnih nebotičnikov. Vsak otrok bo nato narisal svoj nebotičnik. Na koncu bomo vse risbe nalepili na daljši plakat in s tem ustvarili velikansko panoramo nebotičnikov (za zaključene skupine).

8. februar, ob 11.00

Knjižnica Šiška

Povodni mož

Ustvarjalna delavnica

Ste vedeli, da ne obstaja le en povodni mož? Obstaja jih več! Vabimo vas na našo posebno ustvarjalno delavnico, kjer bomo izdelovali povodne može. Prijazne ali pa grozljive, modre ali zelene, skratka takšne, kot si jih predstavljate vi otroci. Delavnico bo vodila Karmen Varga.

 

9. februar, ob 17.00

Knjižnica Otona Župančiča, 2. nad.

Bober računa

Delavnica zabavne matematike

V okviru ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

Matematika je več kot samo računanje; je tudi učenost, ki nas uči preudarno razmišljati in je umetnost, ki jo krasita red in skladnost. Spoznali bomo, da je matematika zabavna. Delavnico za predšolske otroke izvaja Mathema, Zavod za popularizacijo matematike. Delavnico bo vodila Mojca Majerič.

9. februar, ob 17.00

Knjižnica Šiška

V šoli s psom

Kinološka urica

Kinološka zgodbica in pogovor o tem, v katerih kinoloških disciplinah lahko s psom aktivno sodelujem in tekmujem.

 

9. februar, ob 16.00

Knjižnica Podpeč

Srček dela tika taka

Valentinova ustvarjalna delavnica

Pridite, ustvarjali bomo prisrčne voščilnice in drobna darilca za vse, ki jih imamo radi!

 

14. februar, ob 17.00

Knjižnica Grba

Pust veselih ust

Ustvarjalna delavnica

Z ustvarjalnimi idejami si bomo skrajšali čas do težko pričakovanega pusta, da skupaj preženemo zimo.