Projekcija dokumentarnega filma: PERO

0
77

PROJEKCIJA DOKUMENTARNEGA FILMA: PERO

(2023, Slovenija, 98 min.)

12. Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc

Torek, 19. september, 20.00, grajsko dvorišče

12. Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc bo potekal od 14. do 17. septembra 2023 v Mariboru. Na ogled bodo najboljši slovenski in tuji dokumentarni filmi. Letos bodo drugo leto gostovali tudi v Brežicah.

Film Pero (98min, 2023, Slovenija) je režiser in scenarist, Damjan Kozole, posvetil igralcu Petru Musevskemu, ki je zaigral v več njegovih filmih, med drugim tudi filmu Rezervni deli (2003), ki se je odvijal v Posavju.

Film je poklon življenju, karieri in strahovom Musevskega.

Vstop je prost.

Za mene je bil vedno Pero, ne Peter. Leta 2002 sva snemala film Rezervni deli in to je bil začetek najinega prijateljstva in sodelovanja. Potem sva skupaj posnela še 6 filmov. Postal je obraz slovenske kinematografije, na IMDB-ju ima 55 naslovov, prejel je srce Sarajeva za najboljšega igralca in številne druge nagrade; filmi, v katerih je igral, so se predstavili na najpomembnejših festivalih, prejeli leva prihodnosti v Benetkah, nagrado za režijo v Karlovih Varih … Konec leta 2019 sva začela pripravljati nov film. O njemu in o njegovih demonih. Marca 2020, na začetku koronakrize, je Pero naredil samomor. Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota.Med nastajanjem filma sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ne odhaja samo prijatelj, ampak izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli. (Damjan Kozole)

Ekipa

Režiser in scenarist: Damjan Kozole

Direktor fotografije: Sašo Štih

Asistentka režiserja: Mojca Madon

Montažer: Matic Drakulić

Oblikovalec zvoka: Julij Zornik

Snemalec zvoka: Igor Iskra

Producentka: Zala Opara

Producent: Danijel Hočevar

Igralci

Primož Pirnat

Mojca Partljič

Tomi Janežič

Anja Novak

Pia Zemljič

Jurij Drevenšek

Liza Marijina

Nina Ivanišin

Marjuta Slamič

Nataša Burger

Nataša Barbara Gračner

Nina Rakovec

Blaž Setnikar

Tina Ščavničar