Prvi spremljevalec

0
217

Čeprav nekateri zatrjujejo, da povzroča raka, si je življenje brez njega skoraj nemogoče predstavljati. V poslovnem svetu je mobi, mobič, mobilnik, mobilni telefon postal nepogrešljiv. Tudi sleherniki se brez njega težko odpravijo na pot, saj se je mreža javnih telefonskih govorilnic na račun popularizacije omenjene komunikacijske napravice drastično skrčila. Naprava, ki so jo najprej sprejeli mlajši navdušenci nad novimi tehnologijami, ima danes v povprečni družini nemajhen vpliv na komunikacijo in dogovarjanje okrog skoraj vseh vsakodnevnih opravil.

Na začetku njegovega osvajalskega pohoda po svetu smo mobilnik obravnavali le kot pomanjšano in premično verzijo stacionarnega telefona, vendar pa se je sčasoma razvil v multifunkcijski pripomoček, ki bi rad tekmoval s prenosnimi računalniki.

Medtem ko se razvoj računalniške tehnologije približuje platoju, se mobilna tehnologija še razvija z izjemno hitrostjo. To je sicer drzna trditev, nekoliko pa jo podpira odločitev vodilnih pri Googlu, ki se je odločil za vstop na trg mobilne telefonije. Čeprav bodo novejši modeli računalnikov lahko shranili večje količine podatkov, delovali na večih programih hkrati hitreje, kot smo bili tega vajeni do sedaj, jih bo pri hitrem sprejemanju in oddajanju podatkov omejevala opremljenost omrežja in zmožnost posameznih strežnikov. Dobršen del povprečnih uporabnikov pa zmogljivejših računalnikov, kot so ji na voljo zdaj, dejansko ne potrebuje. Drugače je z zahtevnejšimi uporabniki, večinoma gre za podjetja, ki s pomočjo informacijskih sistemov nadzorujejo proizvodnjo ali pa varnost storitev, ki jih ponujajo. Med zahtevnejše uporabnike se uvrščajo še arhitekti oziroma grafični oblikovalci in drugi, ki delajo s 3D-grafiko.

Za razliko od obdobja izpred treh let, ko je bilo za dostop do elektronske pošte treba kupiti mobilnik srednjega cenovnega razreda, to funkcijo zdaj omogočajo že telefoni v predplačniških paketih. Pri različnih operaterjih je na voljo pestra izbira modelov različnih proizvajalcev, zato izbira modela pred nakupom ni vedno lahka.

Mlajšim uporabnikom je pomembna predvsem hitrost, s katero lahko na mobilnik nalagajo datoteke z glasbeno in drugo vsebino. Pomembno je tudi, da mobilnik omogoča čim bolj enostaven dostop do socialnih omrežij, kot sta ameriški Facebook in Twitter oziroma slovenski Netlog. Nič manj važna pa nista dostop do elektronske pošte in možnost odgovarjanja na prejeta sporočila.

Starejši uporabniki večinoma lahko preživijo brez 24-urnega dostopa do svojega elektronskega predala oziroma jim je dovolj, če prejeta sporočila pregledajo enkrat na dan z domačega ali službenega računalnika, razen seveda, če njihov šef meni drugače ali pa so se za nakup zmogljivejšega telefona odločili zaradi narave njihovega dela. V tem primeru je važno, da lahko uporabnik ves čas dostopa do elektronske pošte, če je potrebno, še na hitro pobrska po internetu za določeno informacijo in zatem odgovori na prejeto elektronsko sporočilo.

Dostop do interneta mobilna telefonija omogoča z GSM-omrežji, nadgrajenimi na tehnologijo EDGE, in UMTS-omrežji, nadgrajenimi na tehnologijo HSDPA. Teoretična hitrost prenosa podatkov ob uporabi tehnologije EDGE znaša 200 Kb/s, kar v normalnih razmerah pomeni približno 100 Kb/s, če omrežje ni preveč obremenjeno in je območje dobro pokrito s signalom. Polno nadgrajeno HSDPA-omrežje omogoča precej višje hitrosti, ki v idealnih pogojih dosežejo približno 3,6 Mb/s. Pokritost Slovenije s HSPDA-omrežjem pa je precej odvisna od infrastrukture posameznega operaterja. Po izsledkih raziskave, ki jo je v sodelovanju s slovensko izdajo revije Connect opravilo nemško podjetje P3, je bilo Mobitelovo omrežje razglašeno za tehnično najboljše mobilno omrežje v Sloveniji, vendar pa je Si.Mobil svojemu konkurentu tesno za petami. Pri meritvah prenosov podatkov po protokolih HTTP, IMAP in SMTP v UMTS-omrežju, je Si.Mobil pri protokolu IMAP celo prekosil svojega največjega tekmeca. Pravo razočaranje pa je dejstvo, da Tušmobil v času raziskave omrežja HSDPA še ni ponujal komercialno. Brez ustreznega omrežja, ki bi podpiralo določene funkcije telefona, si namreč uporabnik niti z izjemno zmogljivim mobilnikom, kot je iPhone, ne more kaj dosti pomagati. Nekateri mobilniki za dostop do interneta uporabljajo wifi oziroma wlan tehnologijo, med njimi je tudi Blackberry, ki ga za svoje naročnike trži Si.mobil. Na internetnih forumih je malo podatkov o pokritosti Slovenije z dostopnimi točkami za wlan, prvi vtis pa kaže, da je veliko takih točk po Sloveniji zaklenjenih; lažje je do wifi omrežja dostopati v večjih mestih.

Pri uporabi mobilnika za komuniciranje po elektronski pošti je pomembna tudi oprema telefona, ki omogoča bolj enostavno vnašanje daljših besedilnih sporočil. Qwerty tipkovnica na primer vsebuje črke, pa tudi simbole. Mnogi mobilniki so že opremljeni z zaslonom, ki je občutljiv na dotik. Nekateri uporabniki so do takih zaslonov skeptični, saj gre za relativno novo tehnologijo. Velika prednost določenih mobilnikov, ki imajo na dotik občutljiv zaslon oziroma touchscreen monitor, je možnost preklopa med numerično in črkovno tipkovnico na zaslonu mobilnika.

Na žalost pa ogled datotek v različnih formatih, kot so .doc, .xls in .pdf, še vedno omogočajo le telefoni višjega cenovnega razreda, čeprav so tovrstne datoteke neredko pripete k elektronskim sporočilom.

V svetu mobilne telefonije se vedno bolj uveljavlja tudi storitev push mail, ki jo med drugim omogočata modela iPhone in Blackberry, povzeli pa so jo tudi ostali proizvajalci telefonov – Nokia, LG in drugi. Ta aplikacija omogoča prenos sporočil z računa elektronske pošte na mobilnik, pri tem se sporočila obnavljajo samodejno, ne da bi jih bilo treba uporabniku „povleči” iz strežnika. Podobno deluje program Outlook na računalniku. Po nekaterih informacijah je edini brezplačni račun elektronske pošte, ki to storitev omogoča, Gmail. Treba je pripomniti, da nastavitve v zvezi s to storitvijo zahtevajo nekaj dodatnih spretnosti in znanja. Z razvojem mobilnikov, ki po novem omogočajo tudi nalaganje dodatne programske opreme, se bodo spremenile tudi potrebe uporabnikov po pomoči in podpori. Vprašanje, ki se na tem mestu poraja, pa je, ali so na to pripravljeni tudi vsi mobilni operaterji.

V zvezi z brskanjem po internetu je treba omeniti tudi Opero mini, brezplačen brskalnik za mobilnike, ki si ga je mogoče naložiti preko interneta, menda pa uporabniku prihrani še nekaj časa pri pohajkovanju po svetovnem spletu.

Majhen telefon, ki ga lahko nosimo s sabo, se počasi spreminja v mini računalnik, s katerim lahko opravljamo telefonske klice. Očitno tudi v mehanskem svetu naprav veljajo zakoni evolucije. Kljub temu pa je še vedno od mnogih drugih okoliščin odvisno, ali bomo kot uporabniki lahko izkoristili vse potenciale te skoraj čudežne napravice. Morda si tega niti ne želimo, morda komaj čakamo, da se nam mobilnik pokvari. Ker biti nedosegljiv, včasih pomeni biti svoboden.

 

Viri:

http://www.monitor.si/clanek/sirokopasovno-brez-zic/ (21. 1. 2010)

http://www.genspot.com/blog-7175/mobitel-ima-najboljso-omrezje.aspx (21. 1. 2010)

http://www.wisegeek.com/what-is-push-email.htm (21. 1. 2010)