Psihološki triler Trije milijoni minut

0
38

V torek, 8. septembra, ob 20.30 bomo premierno uprizorili psihološki triler Trije milijoni minut, ki je nastal na podlagi scenarija za film in igre 7 let (7 años) Joséja Cabeze s priredbo režiserke Barbare Hieng Samobor. Besedilo je prevedel Ignac Fock, dramaturginja uprizoritve je Eva Mahkovic.

S to prvo slovensko uprizoritvijo v režiji Barbare Hieng Samobor, v kateri igrajo Judita Zidar, Tjaša Železnik, Mojca Funkl, Ana Pavlin in Klara Kuk, začenjamo novo gledališko sezono. Premiera bi morala biti že spomladi, a jo je preprečila epidemija covida-19 in zaustavitev javnega življenja.

Uprizoritveno besedilo Trije milijoni minut, ki je nastalo na podlagi scenarija za film in igro 7 let (7 años) Joséja Cabeze, je priredila režiserka Barbara Hieng Samobor in igralsko zasedbo sestavila iz samih žensk – kar je posebna kakovost priredbe –, medtem ko v izvirniku nastopajo štirje moški in ena ženska. Štiri prijateljice so dolgoletne družabnice ustanoviteljice uspešnega podjetja. Poleg uspeha in mnogih skupnih spominov jih druži tudi »poslovna skrivnost«. Že nekaj časa vodijo dvojno knjigovodstvo: denar prenakazujejo v Švico in tako utajujejo davke. Nenadoma pa njihova vodja izve, da jim sledi finančna policija in da lahko agenti vsak čas zahtevajo vpogled v računalnike in druge dosjeje. Odvetnica ponudi izhod: če ena izmed družabnic prepiše zatajeni dobiček nase, bo krivda padla le nanjo. Ta, ki bi se žrtvovala, bi šla v zapor za predvidenih sedem let ter rešila preostale tri in tudi podjetje. Vznemirjena četverica najame mediatorko, ki naj bi jim pomagala doseči (spo)razumno izbiro. Elementi podjetniškega trilerja in kriminalne drame se med mediacijo sprevržejo v napeto igro psihologij.

Film 7 let je nastal v Netflixovi produkciji leta 2016 in je bil prvi film, ki ga je omenjeni spletni ponudnik video vsebin posnel v španskem jeziku. Avtor predloge José Cabeza je profesor za scenaristiko na Univerzi Rey Juan Carlos v Madridu. Filmski uspešnici je sledilo že več gledaliških priredb.