RAZSTAVA SLIK RADETA MIKAČIĆA

0
219

O b u j a n j e

RAZSTAVA SLIK RADETA MIKAČIĆA

Zgodovinski atrij, Mestna hiša Ljubljana
24. november – 8. december 2021

Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše je med 24. novembrom in 8. decembrom 2021 na ogled slikarski opus Radeta Mikačića. Kurator razstave z naslovom Obujanje – razstava slik Radeta Mikačića je Aleksander Bassin, eden izmed vodilnih publicistov s področja kritike sodobne likovne umetnosti in vizualne kulture.

Kdo je bil Rade Mikačić? Slikar in učitelj risanja, ki se je rodil v Splitu v meščanski družini leta 1904, umrl pa v Ljubljani leta 1989. Pokopan je v grobu družine Žnideršič v Ilirski Bistrici, za katero je naredil spomenik Jože Plečnik. Slikal je že v srednji šoli v Veliki realki v Splitu, kjer se je naučil osnov risanja. Z osemnajstimi leti se je vpisal na Fakulteto za arhitekturo v Zagrebu. Naslednje leto se je prepisal na Fakulteto za arhitekturo v Padovi. V letih 1925 in 1926 se je pridružil v Parizu družini sestre Nade in svaka, pomembnega hrvaškega kiparja Antuna Augustinčića, kjer je slikal ter preučeval likovna dela slikarjev impresionistov. Kasneje ga je življenje pripeljalo v Slovenijo. Tu se je poročil z Alenko Žnideršič, hčerko pomembnega čebelarja Antona Žnidaršiča in ustanovitelja prve tovarne testenin Pekatete na Slovenskem. Od tedaj dalje je bilo njegovo življenje povezano s slikarstvom, medom, testeninami in čokolado.

V času druge svetovne vojne je s sodelovanjem v partizanih pokazal svojo zavedno držo. V letih 1948 do 1955 je poučeval prostoročno risanje na Šoli za umetno obrt v Ljubljani, ki se je nahajala v prostorih Križank. Med številnimi učenci so bili tudi danes znani slikarji kot so Janez Bernik, Danilo Jejčič, Silvester Komel, Vladko Stoviček in drugi. V tistem času je naš sloviti arhitekt Jože Plečnik dobil projektno nalogo, da prenovi Križanke in Mikačić se je spoznal z njim ter mu postal svojevrsten sogovornik pri prenovi.

Razstava je del mednarodnega interdisciplinarnega raziskovalnega projekta »RADE MIKAČIĆ in njegov slikarski opus«, ki so ga izvedli člani študijskega krožka »Spoznaj svoje mesto in domovino« na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani in je potekal v obdobju 2020–2021. Mentorica krožka je bila mag. Olga Paulič, sodelovalo je trinajst raziskovalcev, med njimi tudi slikarjev hči dr. Marija Turnšek Mikačić. Razstavljenih je 75 slik, za katere je značilno pleneristično slikanje z motivi slovenske in dalmatinske krajine ter parafraze predvsem francoskih impresionistov.

V okviru projekta so raziskovalci 30. septembra izdali tudi zbornik – monografijo Rade Mikačić in njegov slikarski opus. Nastala je kot zbirka raziskovalnih referatov, ki sta jih v monografijo uredili Meta Havliček in mag. Olga Paulič ter opremili s predstavitvami vseh ohranjenih slik Radeta Mikačića.

Na letošnjih 31. Dnevih evropske kulturne dediščine in 9. Tednu kulturne dediščine so člani študijskega krožka svoje dejavnosti in ugotovitve o življenju in delu Radeta Mikačića predstavili javnosti 30. septembra v Mestni hiši v Ljubljani. V oktobru 2021 pa so izvedli v sodelovanju z BIC Ljubljana kulinarično delavnico, kjer so pekli pecivo po starih receptih družin Mikačić in Žnideršič ter tako prepletli slovensko in dalmatinsko kulinariko.

Vodstva po razstavi:

27. novembra ob 11. uri – vodi Jelka Štemberger (v slovenščini)
2. decembra ob 17. uri – vodi Irena Demšar (v angleščini)
7. decembra ob 17. uri – vodi Aleksander Bassin (v slovenščini)

 

Vljudno vas vabimo na spletno odprtje razstave v sredo, 24. novembra 2021, ob 10. uri. Pridružite se nam po spletni povezavi: https://us06web.zoom.us/j/82992091896?pwd=eWtsTFluMGZNbWpSQkhjZXFBV2xYdz09V