Razstava starih krožnikov v MKI

0
841

Še do konca januarja si lahko v Mestni knjižnici Izola ogledate razstavo starih krožnikov iz keramike in porcelana, ki so  del zbirke starin Janeza in Marije Janežič iz Kopra.

Krožniki, ki sta jih zbiratelja razstavila v vitrinah, so bogato poslikani z različnimi motivi. Med njimi so cvetlice, praproti, različno listje, sadje, razne eksotične rastline, na primer palme, in tudi nekaj živali. Nekateri motivi so pokrajinski. Opazimo lahko tudi različna mesta in  arhitekturne sloge, od evropskih gradov do holandskih mlinov na veter. Tu so še   grški templji,  kitajske pagode in  mostički na azijskih vrtovih. »Vse to dokazuje, kako so azijske kulture preko antične Grčije in Rima vplivale na evropsko kulturo tudi v oblikovanju keramike, tako glede tehnologije kot tudi v okraševanju, motiviki  in barvah,«  pravi Janez Janežič. Prizore iz vsakdanjega življenja plemičev dopolnjuje  portret angleške kraljice na malem okrasnem krožniku, z drugega nas gleda slavna Mona Lisa Leonarda da Vincija, na nekaterih  pa  so naslikani preprosti ljudje, kot so ribiči ali pastirji. Zanimivi so motivi   velikih jadrnic in ladij, pa tudi   družinskega življenja, od otrok z igračkami, zaljubljencev do družinskih sprehodov. Večina krožnikov je okrogle oblike z ravnim ali valovitim robom. Nekaj jih je  pravokotne ali kvadratne oblike in ti imajo  rahlo zaobljene robove. Poslikani so lahko v celoti ali pa dno in rob krožnika  krasijo cvetlični motivi, slike glasbil  in ornamenti. Med velikimi in malimi, nizkimi in globokimi krožniki najdemo tudi okrasni krožnik v obliki lista, pa tudi takega, v katerem lahko serviramo več različnih jedi. Večinoma so razstavljeni krožniki kremno bele barve, poslikani  z motivi v temno modri ali temno rjavi barvi, le nekaj je takih, kjer so oblikovalci uporabili več barv naenkrat.

Zbiratelja sta med krožnike postavila tudi knjigo v angleškem jeziku in nekaj kopij iz starih knjig, ki pojasnjujejo razstavljene predmete. S priloženega zemljevida lahko razberemo, v katerih evropskih mestih so nekoč izdelovali krožnike, imena tovarn ali obrtnih delavnic pa lahko razberemo z žiga na hrbtni strani krožnikov. »Ker so bili keramični krožniki nekoč dragocenost, so jih, če so se razbili, ponovno  sestavili in povezali s  žico«, še povesta navdušena zbiratelja. Nekaj krožnikov sta namesto v vitrino postavila v lesen sklednik, kot so jih nekoč imele naše gospodinje v svojih kuhinjah.

Vabljeni k obisku razstave in tudi izposoji knjig in drugega gradiva. Tudi o keramiki se marsikaj najde na naših policah!