ROSTRUM Lepote in izzivi pod morsko gladino

0
75

Ko sem se prvo nedeljo po spomladanskem lockdownu vračal v Split, me je poklical prijatelj in me vprašal, če bi se želel vpisati na potapljaški tečaj v RoSTrumu, kjer se on že dolgo potaplja. To je bila moja dolgoletna želja, a je zaradi vseh obveznosti in aktivnosti nisem mogel uresničiti. Mesec karantene mi je dejansko pokazal, kaj je pomembno v življenju in kako preživljam dneve, ko nimam časa za to, kar si v resnici želim. Rekel sem si, da odlašanja ni več in je zdaj pravi čas za začetek.

In res ne vem, zakaj sem tako dolgo čakal!

Da ne bi bil sam, sem seboj vzel mojo ženo. Odlični potapljaški vodniki so nas najprej seznanili z opremo in pravili potapljanja, obvladali smo osnovne fizikalne zakone potapljanja, seznanili smo se s težavami s pritiskom in nesrečami, ki se lahko pojavijo pod površjem. Ker vsaka stvar zahteva vajo, smo med vsakim predavanjem opravili potope, kjer smo opravili vse vaje; od odstranjevanja svinca in opreme, bratskega dihanja, praznjenja maske itd. Zanimivo je, da potapljanje SCUBA sploh ni nevaren šport in v povprečju se zgodi zelo malo nesreč. V večini primerov gre za nespoštovanje pravil in precenjevanje lastnih sposobnosti. Medtem je morala moja žena zaradi nosečnosti prekiniti s tečajem in takoj prenehati s potapljanjem, toda to je bilo dovolj, da se je zaljubila v podvodni svet in da zdaj nestrpno čaka, da se spet potaplja z nami.

Pod gladino morja se konča vsakdanje življenje in začne se povsem drugačen svet. Razen dihanja in zračnih mehurčkov vlada popolna tišina. Spodaj nas radovedno pozdravijo morene, ki varujejo svoje luknje. Obstajajo tudi kernje-škarpine, ki s svojimi rumenimi lisami in veliko glavo nikogar ne pustijo ravnodušnega. Med bogatimi morskimi algami ni lahko prepoznati maskiranih jastogov in hobotnic. Še mnogo drugih rib, školjk in veliko vrst trav se skriva v ladijskih razbitinah, podmorskih luknjah, razpokah, pa tudi v plitvini. Da bi to doživeli, se vam ni treba potopiti pregloboko, dovolj je meter globine, in že smo tu. Vsak potop je poseben in vedno obstaja nova vrsta, nova izkušnja, ki je na tej lokaciji sploh ne pričakujemo. Na žalost pa so tu tudi mnoge invazivne vrste, med katerimi so najslabše avtomobilske gume in plastične vrečke, steklenice, štedilniki, vrvi, pisoarji, keramične ploščice, celi avtomobili in še veliko nečesa, za kar si težko predstavljamo, da bi nekdo lahko kdo vrgel v morje.

Zato Rostrum pogosto organizira eko akcije, od katerih je bila zadnja v oktobru mesecu na Žnjanu, kjer je sodelovalo več kot 30 potapljačev, odstranjenih pa je bilo približno 400 avtomobilskih in kamionskih gum ter preko 50m³ drugih odpadkov. Skratka, Rostrum je združenje podvodnih dejavnosti iz Splita, v katerem več kot sto članov, izključno prostovoljcev, sodeluje v raziskavah in prispeva k ohranjanju morja-od arheologije, malakologije, raziskav, civilne zaščite in morske ekologije. Pogosto sodeluje v ekoloških akcijah na Jadranu, kjer po čiščenju zalivov sledi nagradno potapljanje, ki ga gostitelj organizira na eni od atraktivnih lokacij. Nepogrešljiv del programa je druženje, zabava, dobra hrana in vse, kar spada zraven. Vzdušje je vedno odlično in me nekako spominja na potovanje z družbo v Slovenijo. Veliko dobrih in pozitivnih ljudi se strne v ta en avtobus, kjer vedno vlada odlično razpoloženje.

Tekst: Paval Marov

Povzeto iz glasila Planika, Slovenskega društva Triglav iz Splita