Slovenski filmi, za katere niste še nikoli slišali

0
79

V ponedeljek, 2. maja se bo v Kinodvoru zvrstilo pet slovenskih filmov, za katere niste še nikoli slišali! Filmski maraton po izboru publicista in kritika Marcela Stefančiča, jr. bo potekal od 14. ure do polnoči, prikazali pa bomo naslednje filme:

Fotografija: arhiv Slovenske kinoteke

ob 14. uri: Zarota

Franci Križaj, 1964

»Popolna zbirka negativcev – politični triler o notranjem mraku socializma.«

 

ob 15.45: Lažnivka

Igor Pretnar, 1965

»Iz kuhinje v pisarno – modernost je past za žensko.«

 

ob 18. uri: Ljubezen na odoru

Vojko Duletič, 1973

»Ljubimec lady Chatterly sreča Samorastnike – celo nebesa ejakulirajo.«

 

ob 20.15: Mrtva ladja (Rajko Ranfl, 1971)

»Film za dva, ki pa ne skriva – ljubezen je tveganje.«

 

ob 22.15: Nočni izlet (Mirko Grobler, 1961)

»La dolce vita po slovensko – Vibin dekadentni odgovor na Triglavov dekadentni Ples v dežju.«

 

»Nekateri filmi izginejo. Sprhnijo. Kot Keyser Söze. Ni jih več. »And like that … he is gone.« Zdi se, da so se izgubili, pa četudi se dejansko niso izgubili. /…/ Nanje smo pozabili. Nihče se jih več ne spomni. Kot da jih nikoli ni bilo. Tudi pri nas je kar nekaj takšnih izginulih filmov. Filmov, ki smo jih pozabili. Filmov, ki so nam ušli. Ja, to so slovenski filmi, za katere niso Slovenci še nikoli slišali. Televizije jih ne vrtijo. Tako rekoč nikoli. Na dvd-ju niso izšli. Nikoli. Na videokaseti je izšel le eden, ostali pa še to ne. Zato niso integrirani v slovensko kulturo. In zato niso kanonizirani. Kar je res noro: v dobi digitalne revolucije, ko je vse dostopno (vsi stari filmi, vsa stara glasba ipd.), do številnih slovenskih filmov ne moremo. Zatrli smo jih, potlačili. Ti filmi so potlačeno zgodovine slovenskega filma.«

– Marcel Štefančič, jr., kurator programa

 

Vse filme bomo predvajali s 35-mm filmskega traku! Podrobnosti o filmih v pripetem sporočilu za javnost in na naši spletni strani.

Vstopnice že v prodaji, tudi po spletu. Cena vstopnice: 3,80 €. Cena za ogled vseh 5 filmov: 10 € – nakup paketa po spletu tukaj.

 

Partner maratona: Slovenski filmski center.