SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK V MGLC

0
134

 

odprto od 10.00 do 18.00, vstop prost

MGLC Švicarija

10.00
Vodstvo po razstavi Naravna vera. Vodita kustosa razstave Yasmín Martín Vodopivec in Dušan Dovč.

Skupinska razstava Naravna vera predstavlja umetniška dela in prostorske postavitve, ki jim je skupno to, da naravo in človeka povezujejo v dinamično ravnovesje. Razstavljena dela izražajo intimen, spiritualen, mističen in kritičen odnos med človekom in naravo, ki je kljub domnevni vzajemnosti vendarle antagonističen. Mitologizacijo osebnih verovanj, katerih prisotnost občutimo v delih, pogosto zaznamujeta zaupanje v moč narave in idealizirano hrepenenje po vrnitvi k njej.
Umetnice in umetniki na razstavi so Jaka BabnikAna ČavićTomaž GorjupMilan KetišZmago Lenárdič in Jasna HribernikPolonca LovšinMarko PogačnikKristina RutarAndrej SavskiUrh SobočanIrena TomažinIva TratnikUrša Vidic.

11.00
Predstavitev publikacije Mythopoeias, predstavlja razstavljajoča umetnica Ana Čavić.

V seriji kolažev in pesmi Mythopoeias umetnica na novo interpretira ženske like iz mitov, ljudskih pripovedk, pravljic, bajk, legend in literature iz izrazito sodobne ženske perspektive.
Med predavanjem bo občinstvo popeljala k razstavljenim kolažem in se dotaknila upodobitve in karakterizacije žensk v eklektičnem naboru zgodb iz različnih zgodovinskih obdobij in kultur v povezavi s temo razstave Naravna vera.
Sledila bo predstavitev publikacije Mythopoeias (Rostfrei Publishing), v kateri so predstavljeni njeni kolaži in pesmi.
Dogodek je v angleškem jeziku.

Predstavitev je spremni dogodek razstave Naravna vera in poteka v Spominskem ateljeju Stojana Batiča.

12.00–14.00
Moja rešilna bilka, eksperimentalna in ustvarjalno sprostitvena delavnica za družine, vodi režiserka in lutkarica Barbara Bulatović.

Ekološke, eksperimentalne in ustvarjano sprostitvene delavnice so namenjen otrokom 8+, vabljeni pa so tudi starši, stari starši in skrbniki; udeleženci iz različnih kulturnih okolij in vsi, ki se želite izraziti skozi razne dimenzije ustvarjanja. Na delavnici raziskujemo naravo in rastline, izdelujemo kinetične figure, jih osmišljujemo kot »skupno rastje« in ustvarjamo ambientalne aplikacije.

Delavnica je spremni dogodek razstave Naravna vera in poteka v apartmaju M1.4 v II. nadstropju Švicarije.

Grad Tivoli

15.00
Vodstvo po razstavi Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja. Vodita avtor Črtomir Frelih in kustosinja Breda Ilich Klančnik.

Vodstvo s tolmačenjem v slovenskem zakovnem jeziku, tolmači Veronika Ciglar.

Približno sto za razstavo izbranih del razpenja ustvarjalni lok Črtomirja Freliha čez obdobje štiridesetih let. Iz njegove zajetne likovne bere izluščimo domala vse klasične ikonografske teme od akta do tihožitja in krajine; prevladujejo grafična dela v tehniki kolagrafije. Razstavo zaključujejo lisičje zgodbe z duhovitimi komentarji, ki so že nekaj let tako rekoč umetnikov zaščitni znak.

O razstavi in avtorju je na spletni strani in YouTube kanalu MGLC na voljo tudi video predstavitev, ki je prilagojena za gluhe in naglušne obiskovalce.

16.00
Kustos Božidar Zrinski predstavi razstavo Neža Jurman: Slišne linije in grafično mapo z intervencijo z naslovom Sledakcija.

Razstava Slišne linije predstavlja najnovejšo serijo grafik Neže Jurman v tehnikah sitotiska in riso tiska ter zvočne zapise na avdiokaseti. Nastala je na podlagi dolgoletnega raziskovanja in zbiranja filmskih situacij v obliki posnetkov zaslonov (screenshots). Neža Jurman pri svojem delu izhaja iz raziskovanja sinteze zvočnega zapisa in vizualne podobe, ki je bila v zgodovini umetnosti že večkrat osrednja tema umetniških ambicij.

Grafična mapa z naslovom Sledakcija, ki sta jo zasnovali Mia Paller in Monika Plemen, je plod sodelovanja MGLC in Hiše kulture v Pivki. Grafična mapa vsebuje osem grafičnih listov različnih tehnik. Vsaka umetnica je zasnovala tri grafike, dve pa skupaj. Vsem osmim grafikam je skupno vsebinsko izhodišče, povezano z razumevanjem pojma sledi. Razstavljene grafike bosta umetnici dopolnili z materialno intervencijo v obliki posebej oblikovanega ovitka grafične mape in dodanih grafičnih matric, na katerih se odražajo sledi njunega sodelovanja.

8. februarja bodo publikacije in ostali izdelki MGLC naprodaj s 15–30-% popustom.
30 % popusta: katalogi, majice, plakati, blokci, nalepke, tatuji, čokolade
15 % popusta: grafike