SMG; Umetnost vojne/Umetnost miru

0
108

Režija: Ana Duša

Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče in KD Pripovedovalski Variete

Zasedba:  Marko Engelman Adi, Natan Pajić Amir, Izidor Vogrinec Hugo, Filip Klančnik Ivan, Adrian Grošelj Niko, Matic Eržen Tomi, Luka Rener Vanja, Pavle Vastl Viktor, Vito Weis Stotnik, Erin Bregar Sabolić,  Agnes Pika Kovač, Barbara Neža Duša Draž, Dunja April Kotnik,  Manca Janja Majzelj/Ana Duša (vskok),  Meri Elizaveta Klochkova, Ana Fedja Boldyrev,  Vasilij Blaž Šef, Brada Matej Recer Dado

  • Asistentka režije, pevovodkinja in vodja predstave: Jera Topolovec
  • Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
  • Kostumografija: Nina Čehovin
  • Scenografija: Urša Vidic
  • Oblikovanje svetlobe: Matjaž Brišar
  • Oblikovanje maske: Vanja Djuran
  • Lektorica: Mateja Dermelj

Opis

 

Mladi, skoraj še otroci, si po celem svetu zaslužijo mladost, da praznujejo 16. rojstni dan, da plešejo, se ljubijo, so veseli, se šolajo, so siti …

Februarja 2022, začetek rusko-ukrajinske vojne, marsikomu onemogoči »normalno življenje«, mladim pa sploh, čez noč morajo odrasti. Tedaj nastaja  premiera predstave prve generacije Mladega Mladinskega. V Ukrajini so ob prvih napadih izdali ukaz, da fantje, starejši od šestnajst let, ne smejo zapuščati države. Vsi mladinci prve generacije so bili takrat starejši od šestnajst let.

Iz Gaze dandanes poročajo o 28.822 mrtvih, od tega je 9.100 otrok. Vojna postaja stalnica poročil ter javnih in zasebnih debat. Navadili smo se na vsakodnevno štetje: toliko in toliko mrtvih, od tega toliko in toliko otrok. Svet je postal občutno bolj tesnoben. Toliko in toliko otrok in mladih je v vsakem trenutku ujetih v to ali ono vojno, brez možnosti izhoda. Toliko in toliko od njih je vojakov. Toliko in toliko jih ne bo nikoli končalo šole. Toliko in toliko jih je lačnih. Toliko in toliko jih je pregnanih. Kaj se dogaja tistim ljudem? Ker se ne dogaja tebi, se te ne tiče. Če pa o človeku kaj vem, potem pa moji možgani dobijo potrebo, da bi pomagali sobitju.

V predstavi se o vojni  pogovarjajo preko zgodb, najprej družinskih: druga svetovna, jugoslovanske, ukrajinsko-ruska vojna. Zgodbe so si podobne, čeprav se odvijajo v treh različnih obdobjih in treh različnih jezikih; vojna ima povsod podoben zvok. Potem so šli v Sarajevo, oblegano mesto, in v koncentracijsko taborišče v Jasenovcu, kjer so stene muzeja na drobno popisane z imeni žrtev – človek je živ, dokler je živ spomin nanj. Kako ravna posameznik, ki se znajde v tako skrajnih okoliščinah?

Kako vojna spremeni družbo? Kako vojska spremeni človeka?

 

MLADI RAZMIŠLJAJO O MIRU, O SVETU, KAKRŠNEGA SI Ž­ELIJO

»Zaton potrošništva. MIR. Da bi lohk pokazal ranljivost na ven. BREZ INTERNETA. Iskren svet, svet, ki pove stvari, ki komunicira, razmišlja sam o sebi in o drugih okoli sebe, ki dovoli drugačno mnenje in hoče dialog. Ko bo želja za skupno dobro bolj pomembna kot želja posameznika. DA TABU HUMOR NE BI BIL TABU. Da bi svet bil mokre gate na mediteranskem soncu. Norost in kaos —> to sta edini formi biti :).  Raznolik, razmišljujoč. PREPROSTO NE TO, KAR JE ZDAJ —> Ampak to je največja tragedija —> vedno bo vse nekako isto. Samoiniciativen in inteligenten, komunikativen. VESELJE.  Jst bi, da bi objemi, poljubi in (mogoče) seks postali tudi normalnost za prijateljstvo. Ni fer, da če hočem poljubit človeka, moram bit njegov partner. Jaz bi videl na svetu ljubezen. To, kar vidim zdaj, je premalo. Številni posamezniki probajo svet spremenit, a človekova celota, ljudska skupnost, prej zavrne ljubezen, kot da jo sprejme. In ni izgovora, da »tuki smo ljudje«, človek je ljubljen in brez tega ne more funkcionirat. ZEMLJA NAJ BI BLA PLANET LJUBEZNI.«

Umetnost vojne/Umetnost miru je mladinska predstava, čigar osrednja tema je vojna in razmišljanje o njej skozi oči mladih.

V sklopu programa Mlado Mladinsko je namenjeno tudi temu, da se tudi mladi lahko spoznajo z gledališčem in ustvarjanjem predstav, kar je vsem igralcem odlično uspelo!

 Gledalci in obiskovalci Slovenskega mladinska gledališča smo predstavo pospremili z bučnim aplavzom.

 

Zapisala: Maja Drolec