SOOČANJA s sodobno vizualno umetnostjo

0
134

Peter Cerovšek: Predstavitev projekta Obrazi analognega / Kvantizacija rdeče in umetnika Mihe Vipotnika

predavanje

torek, 10. marec 2020, ob 19. uri

Mestna galerija Nova Gorica

 

Peter Cerovšek se aktivno ukvarja s filmom v različnih vlogah, med drugim je direktor, producent in selektor FeKK Festivala kratkega filma v Ljubljani. Na tokratni predstavitvi v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo se bo posvetil režiserju in večmedijskemu umetniku Mihi Vipotniku, ki je avtor eksperimentalnih in dokumentarnih filmov ter pionir eksperimentalne video umetnosti. V letu 2020 je Zavod SCCA-Ljubljana v sodelovanju s Slovensko kinoteko in RTV Slovenija pripravil 6 filmskih večerov, ki bodo predstavile avtorjev ustvarjalni opus, za katerega je značilno eksperimentiranje z video medijem, inovativna raba takrat dostopne tehnične opreme in iskanje narativnosti zunaj ustaljenih pripovednih prijemov. V več kot 40-letnem ustvarjanju je s svojim avtorskim podpisom recikliral in redefiniral nekatere že “izrabljene” žanre, prav tako pa je ustvaril prepoznavno estetiko in pripovedni način, ki je produkt večsmernega palimpsesta podobe in zvoka. Peter Cerovšek bo predstavil tehnično in programsko izvedbo retrospektive v Slovenski kinoteki ter prikazal in analiziral nekaj izbranih del.

 

O predavatelju:

Peter Cerovšek se aktivno ukvarja s filmom v različnih vlogah, med drugim je direktor, producent in selektor FeKK Festivala kratkega filma v Ljubljani; predsednik Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken (2014–); vodja projektne skupine arhiva Postaja DIVA pri SCCA-Ljubljana (2017–); soustanovitelj filmske delavnice Kratka scena (2016–); selektor programa kratkih filmov ”Evropa na kratko” na festivalu Liffe (2016-); član žirije Fipresci na Motovunskem filmskem festivalu (2016) in Festivalu slovenskega filma (2017); novinar Radia Študent – RKHV za področje filma (2014–2015); filmski kritik za revije Ekran, Filmonaut in KINO! Filmografija (režija): Dom je, kjer je hiša (Kuča je gdje je kuča), 24, 2019;

 

 

 

Fundamenti (Fundaments), 20″, 2018; Vsi smo tu že od nekdaj (We Have All Been Here Since Forever), 13′, 2016; Poti (Trails), 7′, 2015; The Runner, 6′, 2014.

 

 

 

Predavanje iz cikla Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo je nastalo kot stalno sodelovanje med Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana.