Spoznavanje psov z Ventilatorjem besed: Japonska akita

0
209

Danes vam bova predstavili pasmo, ki izvira iz Japonske, japonsko akito.

Japonska akita izvira iz 17. stoletja. Najprej se je pasma uporabljala za lov na visoko divjad in pasje boje, danes pa jo uporabljamo za psa družabnika in psa za obrambo. Živi od – 10 do- 12 let, seveda pa lahko življenjsko dobo tudi preseže. Na Japonskem ima še dve drugi imeni. Akita inu in akita. Tehta od – 34 do- 50 kilogramov in meri od- 58 do- 70 centimetrov.

Prvotno se je pasma ubrabljala za pasje boje. Ko je ta šport nehal biti popularen, so jo začeli uporabljati za lov. V tridesetih letih 20. stoletja bi pasma skoraj izumrla. To se ni zgodilo, saj jo je rešila ustanovitev Združenja za ohranjevanje japonskih pasem psov.

Pasme iz japonske so razvrščene po velikosti. Veliki (akita), srednji (šika) in majhen (šiba). Poleg ogromno srednjih pasem obstaja le ena velika pasma, akita. Akite so mogočni psi s kraljevsko držo in košatim, močnim repom. Mnogi med njimi so mirni, a drugi zelo težko vodljivi. Po naravi je pes nezaupljiv in samosvoj, zato je šolanje poslušnosti težko in naporno.

Samci se zelo radi bojujejo, vsaj večina. To pa mnogo pogosteje kot pri drugih pasmah. Dobro šolani psi so lahko popolni, odlični spremljevalci in zvesti čuvaji. Akito lahko obvladujejo le izredno izkušeni vodniki psov.

Vir fotografije: splet

 

O tem zanimivem psu sta raziskovali Ida Zupan in Vladimira Rejc.