Spoznavanje psov z Ventilatorjem besed: Pomeranec

0
459

Drage bralke, dragi bralci,

imate radi ljubke pse? Pomeranec je eden od njih. Več o njem pa v članku…

Pomeranec izvira iz Nemčije. Razvil se je v srednjem veku/19. stoletju, saj je več podobnih različic različnih barv. Najprej se je uporabljal kot družabnik in še vedno ima isti namen. Živi od-12 do-16 let. Nekateri življenjsko dobo presežejo. V Nemčiji ima še nekaj imen: Deutscher Zwergspitz, Dwarf Spitz in Loulou. Tehta od-2 do-3 kilograme in meri od-18 do-22 cm.

Kraljica Viktorija je zelo sprožila navdušenje za pomerance, imela jih je kar nekaj v svojih pesjakih. Na začetku so bili malo večji in bolj beli. Običajno so beli tehtali do 13kg. Navdušenci za manjše pse, so odbirali pse peščene in oranžno-pomarančne barve, ki danes prevladujejo.

Pomeranci, ki so bili nekoč velika pasma, se še vedno obnašajo kot veliki psi. Močno lajajo in so strastni čuvaji, izzivajo celo večje pse. Pomeranci so bili že večkrat najbolj priljubljeni psi leta in  bili odlikovani za izvrstne družabnike.

Današnji pomeranec (pritlikavi nemški špic) se je razvil v nemškem delu Pomorjanske (Pomern) z načrtno usmerjeno vzrejo. Klasična barva razkriva njegov arktični izvor.

 

O pomerancu sta raziskovali Ida Zupan in Vladimira Rejc.