Spoznavanje psov z Ventilatorjem besed: Sibirski husky

0
176

Drage bralke, dragi bralci!

Danes vam bova predstavili huskyija. Več boste izvedeli, ko preberete to predstavitev…

Sibirski husky izvira iz Sibirije. To nam pove že ime. Razvil se je v  srednjem veku, torej je že stara pasma. Najprej se je uporabljal le za vleko sani. Trenutno pa ga uporabljamo kot družabnika, našega prijatelja in za tekmovanja s sanmi. Živi od -11 do-13 let, večina huskyijev pa živi dalj časa. Kličejo ga tudi Artic Husky.

Tehta od -16 do-27 kilogramov in meri od -51 do-60 centimetrov.

Ta husky je manjši in lažji od večine vlečnih psov. Je gibčen, eleganten in atletski neutrudljiv delavni pes. Tako kot večina špicev, redko laja. Sodeluje pa pri skupinskem lajanju, torej tuljenju. Podobno kot volkovi.

Sibirski husky je zelo priljubljen v Združenih državah Amerike in v Kanadi, seveda pa je priljubljen ter popularen po celem svetu.

Ima zanimivo dlako, ki je različnih barv. Spada med redke pasme, ki imajo toliko barv. Sploh pa je zelo redka pasma, ki ima tako različnih barv in lepe oči. Te so lahko modre, lešnikovo rjave, rjave, svetlo modre (skoraj bele) in še res veliko drugih čudovitih barv oči.

Je plemenit, lep in ponosen, prijazen ter zelo prijeten družabnik.

Nomadski Inuiti so ga uporabljali za vleko sani. V 19. stoletju so ga odkrili trgovci za krzno ter ga leta 1909 pripeljali v Severno Ameriko.

Sibirski husky ima lep in košat močan rep, ki ga je treba sploh ob menjavi dlake skrbno negovati.

 

O tem zanimivem kužku sta raziskovali Ida Zupan in Vladimira Rejc.