Spoznavanje ptičev z Ventilatorjem besed: Cikovt

0
165

Cikovt je ptica pevka, prav tako kot slavec. Njegovo petje je glasno, samec pa napev ponavadi trikrat ponovi, da s tem privabi samico. Danes je naša družina obiskala gozd nad Gradiškim jezerom. Razveselil nas je cikovt, pa še veliko gozdnih ptičev.

Večina cikovtov živi v vlažnih gozdovih, v Evropi in pri nas. Gnezdijo tudi v majhnem gozdu, včasih pa lahko tudi v parku. Za cikovta je pomembna vlažnost gozdnih tal, torej, da so dovolj mokra. Se sprašujete zakaj? To pa zaradi njegovega glavnega plena, ki se zadržuje večinoma samo na mokrih in vlažnih tleh. To je polž. Seveda pa ne poje polža kar tako. Cikovt ima postopek. Polža stre tako, da udarja z njim po kamnu. Njegove hišice ne poje, poje le notranji del, polževo truplo. Še ena zanimivost pa je, da svojo hrano, polže, vedno tre ob isti kamen. Pri tistem kamnu se nato pojavi kar nekaj strtih polžjih hišic. Če kdaj vidite strte polžje hišice ob kamnu, potem veste, da tukaj živi cikovt in da se je ob tem kamnu prehranjeval. Lahko ga od daleč tudi vidimo kako se prehranjuje ob kamnih.

Kdaj pa cikovti prepevajo največ? Pomladi. Zlasti ob mraku prepevajo zelo intenzivno, da prikličejo veliko samic.

Ima več različnih napevov, zato se ga je prijel vzdevek devetovižnik.

Cikovt je velik od 20- do- 23 cm. Ko ne gnezdijo se zadržujejo v sadovnjakih, vinogradih, zaraščenih brežinah, gozden robu… Izvalijo 2- do-9 jajc, mladiči pa so valjenci, gnezdomci.

Prehranjujejo se z deževniki, jagodičevjem, žuželkami in seveda z njihovo glavno hrano, polži.

Je delna ptica selivka, na srečo pa ni ogrožena vrsta.

 

Drage bralke, dragi bralci,

ste že videli cikovta? Vam je všeč? Kje ste ga videli?

Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

Vladimira Rejc in Ida Zupan

Vir fotografije: splet