Svetovni dan jezikov, 26. september

0
148

 

26. september je posvečen jezikom. Evropska komisija in Svet Evrope sta namreč ta dan razglasila za evropski dan jezikov, dan, ko se praznuje jezikovna in kulturna raznolikost Evrope. Namen pobude, ki se je porodila med evropskim letom jezikov leta 2001, je z različnimi prireditvami in dejavnostmi, ki se odvijajo po vsej Evropi, širšo javnost opozoriti na pomen učenja in znanja tujih jezikov, ji približati jezikovno bogastvo in pestrost Evrope ter spodbujati vseživljenjsko učenje. Znanje jezikov je veliko bogastvo vsakega posameznika, omogoča medsebojno komunikacijo in sklepanje novih poznanstev, spoznavanje tujih kultur, krajev ter delovno in študijsko mobilnost. Spregovoriti v tujem jeziku, prav zaradi različnosti jezikov, pomeni pogledati na življenje z drugačnega zornega kota.


Učenje jezika je tudi „telovadba za možgane“. Raziskave kažejo, da ljudje, ki govorijo več jezikov, lažje rešujejo težave. Znanje jezikov izboljša možnosti zaposlitve, olajša selitev v drugo državo in krepi samozavest.

V državah Evropske unije je učenje tujega jezika praviloma integrirano že v predšolsko vzgojo in se neprekinjeno izvaja do zaključka šolanja. Strokovnjaki menijo, da je najprimernejši čas za začetek učenja tujega jezika pri 4 letih, ko imajo otroci že razvit center za govor in sistem memoriranja. Pri malčkih je učenje jezika del igre. Starši imamo pri učenju tujega jezika pomembno vlogo : z zanimanjem za otrokov napredek, s pohvalami in spodbudami, lahko pripomoremo k otrokovemu pozitivnemu odnosu do učenja tujega jezika.

Zavedamo se, da nas znanje tujih jezikov bogati in nam odpira številna vrata. Poznavanje tujih kultur širi naše obzorje in nam pomaga biti strpnejši. Hkrati pa nas dobro znanje lastnega jezika in spoštovanje kulturne dediščine navdaja s samozavestjo in ponosom.

 

Več jezikov znaš, več veljaš!