Svetovni dan vode v Švicariji

0
167

Svetovni dan vode v Švicariji
predavanje Andreja Slameršek: Industrializacija vodnih habitatov
odprtje instalacije Miha Godec: Palingeneza 2.0

četrtek, 21. marec, 18.00–21.00, Švicarija
brezplačno

V sklopu programa Švicarije, ki z motom skupnost, umetnost in narava povezuje bogato preteklost in vizijo prihodnosti, in se v letu 2019 posveča raziskovanju in analizi stanja neodvisnega novinarstva v slovenskem in mednarodnem prostoru ter na pravico javnosti do obveščenosti,
se bosta odvili predavanje naravovarstvenice Andreje Slameršek o industrializaciji vodnih habitatov in odprtje instalacije umetnika Mihe Godca Palingeneza 2.0.

Predavanje, ob 18. uri

Andreja Slameršek: Industrializacija vodnih habitatov

Andreja Slameršek bo v predavanju predstavila posledice industrializacije vodnih habitatov v Sloveniji, tako že izvedene kot načrtovane.

Naravovarstvenica že vrsto let vodi kampanjo proti gradnji hidroelektrarn na Muri in drugih domačih rekah. Načrtovani posegi namreč grozijo z neizmernim uničenjem avtentičnih naravnih habitatov, medtem ko bi bil izkoristek pridobljene električne energije zanemarljiv. V predavanju strokovnjakinja spregovori o razlogih za načrtovane posege in njihovih posledicah, saj se javnosti pogosto predstavljajo kot primer zelene energije, čeprav zajezitev reke, preureditev njenih brežin in zaustavitev njenega toka pomenijo ekološko katastrofo z daljnosežnimi posledicami. Na drugi strani je reka Sava že dodobra industrializirana, začenjajo pa se kazati tudi prve posledice zajezitev na naravnih rečnih habitatih.

Odprtje instalacije, ob 19. uri

Miha Godec: Palingeneza 2.0

Umetnik in raziskovalec Miha Godec bo predstavil instalacijo Palingeneza 2.0, ki prikazuje enega od načinov očiščevanja onesnažene vode, perečega problema številnih predelov sveta.

V prostorih Švicarije bo predstavljena kinetična avdiovizualna instalacija Palingeneza 2.0, ki je rezultat predhodne delavnice. Instalacija s pomočjo vode kot osrednjega medija ustvarja meditativni prostor, v katerem lahko obiskovalec posluša zvok očiščevanja vode. Delo se nanaša na idejo ponovnega rojstva oziroma predelave, ki se omenja v različnih filozofskih, teoloških, političnih in bioloških kontekstih. Umazana voda znova postane bistra in pitna. Godec je raziskoval problematiko pitne vode v različnih državah, kot so Indonezija, Gambija, Kostarika ali Senegal, kjer je proučeval tehnične rešitve za preprosto in poceni izdelavo omenjene vodne instalacije.

————————————————————————————————————————-
Dodatne informacije:
Karla Železnik, Odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana