»Teden dobre knjige« na Hrvaškem

0
695

Od 14. do 20. aprila bo v tridesetih hrvaških mestih in v stotih knjigarnah prvič potekala manifestacija »Teden dobre knjige«, projekt, ki želi knjigam in branju le-teh vrniti izgubljeni sijaj. Avtorici projekta sta Zdenka Gol din Vlatka Jeh, iniciator te akcije pa je Društvo za zaščito pravic založnikov ZANA.

 

Osnovni cilj »Tedna dobre knjige« je spodbujati kulturo branja na Hrvaškem skozi spremembo dojemanja knjige in poudarjanje raznovrstnosti knjig za vsakogar, za vsakršni okus. Namen je spodbuditi prebivalce, da vstopijo v knjigarne, da se spoznajo s književno produkcijo in navdušijo nad branjem knjig. Eden od ciljev je tudi edukacija mladih in njihovih staršev o pomembnosti navade branja. Teden knjige je namenjen vsem potencialnim bralcem od 7. pa vse do 77. leta starosti.

 

Projekt želi svoj cilj ustvariti skozi 3 dejanja: Darilo-knjiga, tema in Kaleidoskop Tedna dobre knjige.

 

Darilo-knjiga je temelj celega projekta. Vsi, ki bodo tekom akcije »Teden dobre knjige« stopili v knjigarno ter kupili knjigo v vrednosti najmanj 99 hrvaških kun (cca 13 €), bodo kot darilo prejeli knjigo „Blizine, nigdine i fritule“. Knjiga vsebuje do sedaj neobjavljene tekste, napisane izključno za »Teden dobre knjige«, in je ne bo možno kupiti prej ali po poteku navedene akcije, prinaša pa ekskluzivne zbirke zgodb o potovanjih osemnajstih hrvaških književnikov in književnic, ki vas bodo popeljali v osemnajst različnih svetov.

 

Vsako leto bo manifestacija potekala pod aktualno temo, ki bo atraktivna tako medijem kakor tudi družbi različne starostne strukture ter bo dovolj široka, da zajame velik del obstoječih izdaj domačih piscev. To leto bo tema Potovanje. Vabljeni so vsi, ki želijo z obiskovalci knjigarn podeliti svoje čudovite fotografije s potovanj.

 

Kaleidoskop »Tedna dobre knjige« zajema vrsto zanimivih dogajanj izobraževalnega in populističnega karakterja na javnih mestih in v samih knjigarnah na Hrvaškem: branje/predstavitev darilne knjige ter drugih del in avtorjev, delavnice, predstave, glasbene predstave …

 

Več o tem in o samem programu si preberite na: http://www.tjedandobreknjige.com/.

 

Vabljeni!