Tone Partljič: Pesnica

0
36

Založba  Beletrina je zopet poskrbela za izdajo odlične knjige, izpod peresa uveljavljenega avtorja, Toneta Partljiča.

Knjižna noviteta nosi naslov: Pesnica. Na knjigo sem naletela v Knjižnici Idrija, saj jo večkrat z veseljem obiščem.

Tone Partljič je eden najbolj uveljavljenih vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Za svoje ustvarjalne dosežke je prejel številne nagrade in priznanja.

Z velikim umetnikom sem se srečala, ko sem pripravljala knjigo portretov,   z naslovom: Čarovnija pisanja (V.R., Čarovnija pisanja, portreti slovenskih književnikov, Študentska založba Knjižna zbirka  Posebne izdaje, 2005).

Proces pisanja je kot rojevanje. Delam, trpim, mečem liste, sproti korigiram.

(Čarovnija pisanja, portreti slovenskih književnikov)

»Tone Partljič, plodovit slovenski pisatelj mnogih zvrsti, se je v našo zavest najbolj vtisnil kot komediograf.

Proces pisanja se pri meni začenja kot slutnja, zamisel, nekakšna »oploditev«. Pravim, da sem zanosil. Takšno zamisel nosim v sebi včasih več let, dokler mi notranja nuja ne da več miru.

Takrat začnem delati. Glasno govorim, če gre za dramski tekst, zapisujem si osebe, jih označujem, določam jim imena, starost, obleko in jim prigovarjam, naj zaživijo.

Takrat me že goni notranja nuja. Začne se garaško ustvarjalno delo, ko je treba sedeti in tipkati. Takrat potrebujem koncentracijo in povsem mir. Proces pisanja je kot rojevanje. Delam, trpim, mečem liste, sproti korigiram. In tako napišem dramsko besedilo. Nato svoje delo izmučen, prazen in nezaupljiv, skrijem v predal pred samim seboj.

Moja prva bralka je žena. Sam dolgo čakam, preden se odločim prebrati, kar sem napisal.«

(V.R.; Čarovnija pisanja, portreti slovenskih književnikov, Študentska založba, Knjižna zbirka Posebne izdaje, 2004)

V naši deželi

skoraj vse reke

tečejo proti vzhodu.

(Tone Partljič: Pesnica, Beletrina, 2020)

Drage bralke, dragi bralci, kaj veste o Pesnici, reki, ki se je pred davnimi časi vila po ravnici? Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

Avtor knjige zapiše:« Pesnica je kraj otroštva, ime najemniške hiške, v kateri je sprva živela družina Partljič, in pozneje družinske hiše, ki jo je avtorjevemu očetu uspelo zgraditi s hudo muko in odrekanjem. Je tudi prostor spominov, ki so v zadnjih letih življenja zaposlovali avtorjevega očeta, osrednjega protagonista predstavljene knjige z naslovom: Pesnica.«

Drage bralke, dragi bralci, ste kdaj obiskali Pesnico? Katere knjige Toneta Partljiča so vas posebej navdušile? Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

Sicer pa prijetno, dolgo potovanje čudovite knjige z naslovom: Pesnica.