Uspešnica dr. Gaborja Matéja, ki bi jo morali prebrati vsi starši

0
82

Vodilni mednarodni strokovnjak za razvoj otrok, dr. Gordon Neufeld, se v uspešnici Otroci nas potrebujejo skupaj s priznanim avtorjem dr. Gaborjem Matéjem loti enega najbolj zaskrbljujočih trendov našega časa:

Otroci današnjega časa imajo svoje vrstnike za vzor – glede svojih vrednot, identitete in pravil obnašanja.

Ta »vrstniška usmerjenost« spodkopava povezanost družine, moti zdrav razvoj ter spodbuja sovražno in s spolnostjo prežeto kulturo mladih. Otroci na koncu postanejo preveč konformistični, neobčutljivi in odtujeni, biti »kul« pa jim je najpomembneje.

Knjiga pojasnjuje vzroke za ta pomembni upad starševskega vpliva – in pokaže, kako se »ponovno navezati« na sinove in hčerke, doma vzpostaviti ustrezno hierarhijo, dati otrokom občutek varnosti in razumljenosti ter si ponovno pridobiti otrokovo privrženost in ljubezen.

»V tej vizionarski knjigi nam avtorja pokažeta, kako izgubljamo stik z otroki in kako ta izguba spodkopava njihov razvoj ter ogroža samo družbeno tkivo. Najpomembneje pa je, da prek konkretnih primerov in jasnih predlogov ponujata praktično pomoč staršem, da lahko odigrajo svojo instinktivno vlogo. Sijajna in dobro napisana knjiga, ki jo je treba vzeti resno, zelo resno.«

  • – dr. Peter A. Levine, mednarodni učitelj in avtor uspešnic Kako prebuditi tigra in Skupaj premagujmo travme in stres

»Kaj mi lahko ponudi ta knjiga? Naj jo sploh preberem? Bojim se, da bom iz nje izvedela predvsem, kaj vse sem naredila narobe in zamudila, to pa mi bo prineslo predvsem bolečino. Vseeno sem premagala tesnobo in odpor in se je lotila, predvsem zaradi soavtorstva Gaborja Mateja. Izkazalo se je, da mi je v dneh, ko se nisem znala ali zmogla približati otrokom, vlila pogum s sporočilom, da me moji otroci še vedno in še kako potrebujejo!«

– Barbara Brinovec Pribaković