Ustvarjalna žilica za red

0
281

Čut za red, urejenost in pospravljanje na žalost ni prirojen. Otroka je treba na red in čistočo navajati že od malega. Najlažje se otrok navadi na red, če poskrbimo, da je njegova soba prijetno urejena.

 

Škatlo za igrače najlažje izdelamo iz kartonske škatle, ki smo jo polepili z barvnim papirjem za zavijanje ali s stranmi iz pisanih revij. Pokrov za našo škatlo lahko izdelamo iz druge kartonske škatle, v sredini pokrova naredimo dve luknjici in skoznje napeljemo še ročaj iz stare vezalke. Pri izdelavi škatle nam otrok pomaga.

 

Na steno otroške sobe, blizu vrat, lahko pritrdimo lesen obešalnik. Tak obešalnik je izdelan iz lesene deske, v katero izvrtamo toliko luknjic, kolikor želimo klinov na obešalniku. Luknjice lahko izvrtamo tudi v cikcak vzorcu. Desko prebarvamo z akrilnimi barvami, prav tako tudi kline oziroma lesene gumbe, ki ponavadi služijo odpiranju vrat garderobne omare. Nato kline privijemo na desko in po želji obešalnik dodatno okrasimo s servietno tehniko, trakci ali drugimi okraski. Na obešalnik lahko obesimo otrokova oblačila ali pa bombažne vrečke z njegovimi igračami, copatki, telovadno opremo ali drugimi pripomočki.

 

Navadne bombažne vrečke lahko okrasimo s servietno tehniko. Z medijem za tkanino premažete ustrezni kos bombažne vrečke. Nato razslojite prtiček z izbranim motivom in plast z motivom položite na tkanino. Previdno po prtičku od sredine proti zunanjemu robu nanesite še eno plast medija in počakajte 24 ur, da se vse skupaj posuši. Nato na motiv položite krpo ali peki papir in motiv še zalikajte na tkanino. Če se bodo med sabo razlikovale po motivu, bo otrok vrečke in njihovo vsebino zlahka prepoznal.

 

Manjše drobnarije lahko spravite v škatle za čevlje, ki ste jih poprej polepili s kolaž papirjem oziroma drugim pisanim papirjem in v katere ste na dveh nasprotnih stranicah vrezali pravokotne odprtine za lažje prenašanje. Tako pripravljene škatle lahko položite tudi v omaro ali predalnik in vanje spravite nogavičke, rutice ali spodnje perilo.

 

Šatulje za gumice in lasnice lahko izdelate iz plastičnih škatlic, v katerih ste nekoč kupili paličice za uho. Škatlice prebarvajte in poslikajte z akrilnimi barvami. Pri akrilnih barvah sta za lep odtenek potrebna dva nanosa.

 

Shranjujte kozarce od marmelad in oliv. Porišete jih lahko z barvami za steklo ali jih okrasite s servietno tehniko, nato pa vanje spravite barvice, flomastre in druga pisala.

 

S pomočjo šablone in malce tršega papirja lahko izdelate tudi okrasne škatlice za uhane. Postopek izdelave je podrobno opisan na http://www.mojalbum.com/gordy/izdelava-skatlic-za-konfete.

 

Ko otrok prične obiskovati osnovno šolo, ga počasi začnite navajati, da si vsakodnevne obveznosti tudi kam zapiše. Morda bo najlažje, da na vidnem mestu v steno zabijete žebljiček. Nanj obesite nakvačkan trakec oziroma trakec, ki ste ga spletli po pravilih makrameja. Na trakec pritrdite ščipalke, ki bodo listke s sporočilci držale na mestu. Na ščipalko s pištolo za vroče lepljenje lahko prilepite tudi magnetek, ščipalko nato prebarvate ali drugače okrasite, vanjo zataknete sporočilce in jo z magnetkom pritrdite na hladilnik. Če v steno ne bi radi zabijali žebljičkov, kupite kos gline, ga poljubno oblikujte v podstavek, ta ima lahko na primer obliko čolnička, vanj zapičite tanjšo letvico ali paličico za ražnjiče in počakajte, da se podstavek osuši. Nato ga poslikajte, na paličico pa pritrdite ščipalke, lahko jih na eni strani na paličico tudi zalepite s pištolo za lepljenje. V ščipalke zataknite sporočilca.

 

Poleg čuta za red in ljubezni do urejenosti lahko v otroku že od malega razvijate odgovorno ravnanje in skrb za druga živa bitja. Ni se treba prenagliti z nakupom hišnega ljubljenčka. Začnite z rastlinami. Tudi rastline so živa bitja, ki potrebujejo redno oskrbo. Na glinen lonček narišite obraz z usti, nosom in očmi. Vanj posadite krešo. Lonček postavite na polico v otroški sobi, zraven še zalivalko in otroku razložite, da je treba semena redno zalivati. Ko bodo semena vzkalila, bodo možičku zrasli lasje, ki jih lahko pojeste v solati, saj je kreša užitna rastlina. Če nameravate pridelek pojesti, semena posejte v biosubstrat, ki ni bil predhodno kemično obdelan. Navaden substrat za sobne rastline v tem primeru ni ustrezen medij.

 

Izdelki, ki jih ustvarite skupaj z otrokom, bodo imeli za vas in zanj posebno vrednost. Hkrati pa se bo otrok začel zavedati uporabne vrednosti stvari, ki so že odslužile svojemu prvotnemu namenu, to pa je temeljno načelo recikliranja. Predvsem pa je pomembno, da otrokovo ustvarjalnost spodbujate že od malega. Ko otroka spodbujate pri razmišljanju, kako koristno uporabiti stvari za namen, za katerega niso bile prvotno izdelane, s tem razvijate tudi njegovo ustvarjalnost.

 

Viri:

http://dominvrt.si/multimedia/dekor/izdelajte-lesen-obesalnik.html (18. 3. 2011)

http://www.mojalbum.com/gordy/izdelava-skatlic-za-konfete (18. 3. 2011)

http://www.praxis-jugendarbeit.de/basteln-bastelideen/Kressekopf.html (18. 3. 2011)