V Kopru pričenja manifest SPEKULA 2020

0
52

Kljub določenim omejitvam, ki pestijo kulturne ustanove, 11. septembra prihaja druga edicija umetniškega manifesta SPEKULA 2020. Zvrstili se bodo kulturno-umetniški dogodki, s katerimi sodelujoči umetniki želijo predstaviti njihov poklic in produkcijo ter obogatiti kulturno-umetniški program na Obali.

SPEKULA 2020, ki bo v Kopru potekala od septembra pa do konca naslednjega študijskega leta, se predstavlja v širšem in celovitejšem kontekstu delovanja, v obliki manifesta z nizom večpredstavitvenih dogodkov. Na različnih lokacijah se bodo zvrstile razstave, predavanja in drugi raziskovalni ter kulturno-umetniški dogodki, ki so namenjeni promoviranju kulturno-umetniške produkcije in identitete. Poleg bodo na manifestu predstavljeni sodelavci novega dodiplomskega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje, ki bo s študijskim letom 2021/2022 obogatil obalni prostor.

Prvi dogodek bo potekal 11. septembra ob 18. uri v Galeriji Meduza v Kopru, in sicer z odprtjem razstave Prevodi vizionarstva ali iluzija / Translations of visionary or illusions priznanih avtorjev Nemanje Cvijanoviča, Polonce Lovšin, Dragana Sapanjoša, Jirija Kocica s kustosom dr. Tilnom Žbono s Pedagoške fakultete.

O razstavi

Produkcija postavlja pod vprašaj pojave in manifestacije sodobnega umetniškega koda in njegove usmeritve do dekodifikacije. Vizionarstvo, ki ga avtorji podeljujejo lastnim umetniškim in družbeno širše angažiranim delom, predpostavlja govorice in usmeritve univerzalnega jezika podob, ki jih na način kontemplacije in introspekcije uprizarjajo posamezniki; znotraj umetnostnih modusih in vsebinskega odklanjanja na stvarnem ali namišljenem pojavu.

Osrednja študija in predstavitev avtorjevih del-pogledov in uprizoritev ob predstavitvi razstave se opus umetniških del-manifestacij prikaže skozi prizmo širitve njihovega konteksta, ob vplivih konstantnih pričajočih težnjah po usmeritvi v univerzalno, kulturno in ideološko stališče, ki nam presoja na globalnih in metamedijskih stališčih stvarnih in namišljenih, čutnih zavedanj.

Program manifesta se bo dopolnjeval tekom celotnega študijskega leta in bo objavljen na spletni strani fakultete (www.pef.upr.si) ter na socialnih omrežjih. K izvedbi tega velikega projekta bodo pripomogle in sodelovale tudi Obalne Galerije, platforma Avtomatik Delovišče in Kulturno izobraževano društvo PiNA.

 

Program za september:

  • september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper

Razstava Prevodi vizionarstva ali iluzija / Translations of visionary or illusions

(Nemanja Cvijanovič, Polonca Lovšin, Dragana Sapanjoš, Jiri Kočica)

kustos Tilen Žbona

 

  • september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper

Predavanje Marušičev Sforzato / Sforzato di Marušič

(Andrej Medved)

 

  • september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper

Pogovor Gverilsko snemanje filmov

(Ema Kugler in mag. Vid Lenard)

 

  • september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper

Predstavitev strategij in vpetost vizualne umetnosti v lokalni in nacionalni prostor (Dejan Mehmedovič, Majda Božeglav Japelj, Aleš Sedmak)

Ob dogodku bo predvajan film Uroša Zavodnika, “Na prelomu upodobitve – SPEKULA 2019”

 

  • september 2020 ob 18.00, Mala Loža, Čevljarska ulica 1, Koper

razstava do 16. oktobra 2020

Koprski optimizem – urbanizem in arhitektura Kopra

Avtomatik Delovišče predstavlja razstavo seminarja študentov Univerze v Ljubljani, Fakultete za arhitekturo in Biotehnične fakultete – Oddelka za krajinsko arhitekturo pod mentorstvom prof. dr. Davorja Gazvode (KA), asist. Nejca Florjanca, prof. Mihe Dešmana (FA), Vlatke Ljubanović (FA) ter doc. dr. Boštjana Bugariča (AD) in Mateje Filipič (AD).

kustosa Boštjan Bugarič, Mateja Filipič

 

 

 

Več informacij:

kustosta

  1. Tilen Žbona (tilen.zbona@pef.upr.si)

Tina Cotič (tina.cotic@pef.upr.si)

 

služba za tržne dejavnosti in promocijo UP PEF

Andreja Perčič (andreja.sopic@pef.upr.si)

05/66 31 257   |   031 755 681