Vabilo na koncertni multimedialni dogodek

0
54

DVA KNAPA EN HUND

torek 4. december 2012 ob 18. uri
96 metrov pod površjem v Antonijevem rovu v Idriji


Vstop skozi rov in temino jamskega sveta je vstop v podzemlje, preteklost in v zgodbe

naših prednikov. Hund je voziček zgodb, ki bivajo tam notri.

Kdo naj hund potisne naprej?

 

Koncertni multimedialni dogodek Dva knapa en hund se začne s spustom v živosrebrove rove idrijskega rudnika, ki so od letošnjega leta naprej UNESCO dediščina. Ob sodelovanju dveh pripovedovalcev, Aleša Lapajne in Nejca Sedeja, ga izvajata glasbenika:

Miro Božič, orglice, in Andrej Albreht, klarinet.

 

Dogodek, ki traja 90 minut, močno zaznamuje občutje in doživetje jame.

Organizirata ga Rudnik živega srebra Idrija in Rotary Klub Idrija.

 

 

* * *

 

Miro Božič (1971)
Arhitekt in glasbenik. Kot sam pravi, so „tako v glasbi kot arhitekturi prisotni sorodni elementi, kot so ponavljanje, presenečenje, poudarki, akcenti in ritem«.

Svojo prvo zgoščenko z naslovom Mozart blues, na katerihigra znane klasične skladbe in lastno kompozicijo Vlak, posnameleta 1993. Nenehno raziskovanje orglic kot drugim glasbilom enakovrednega instrumenta ga velikokrat pripelje do sodelovanja z najrazličnejšimi glasbeniki. Leta 2002 kot član Kvarteta Tulipan, ki izvaja lastne priredbe klasične, slovenske etno in rock glasbe, posname zgoščenko (Music in color-quartettulipan). Skupaj z organistko Polono Gantar  nastopa na orgelskih koncertih in snema za nacionalni radio (zgoščenka Harfa drobnega dežja, 2005). S  pianistom, skladateljem in aranžerjem Blažem Puciharjem se uspešno spoprijemata tako s klasičnimi kot modernejšimi skladbami, jih na svojstven način interpretirata in prirejata za orglice in klavir (zgoščenki Jaz in ti, 1999; Porgy and Bess, 2009; sodeluje tudi na zadnji zgoščenki Blaža Puciharja Pojdi z menoj, 2012). Miro Božič se je doslej samostojno in v različnih zasedbah predstavil na številnih koncertih doma in v tujini.

 

Jernej Albreht (1994)
O njem še vedno velja tisto, kar se je zapisalo v eni od šolskih nalog pred desetimi leti, da »bi venomer nekaj počel, da ga razganja od vedoželjnosti, da zanj noben kotiček ni preveč grozljiv, da prav povsod vtakne svoje prste.« In ti prsti danes letijo po srebrnih tipkah črnega klarineta. Po dokončani glasbeni šoli v Idriji (profesorji Ivan Rijavec, Primož Peterlin, Janez Benko), je študij klarineta nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Andreju Zupanu.  Po zaključku študija v Ljubljani se je odločil za študij na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu pod vodstvom profesorja Marka Van de Wiela. 

 

 

* * *

 

Koristne informacije:

Koncertni dogodek Dva knapa en hund se bo odvijal v Rudniku živega srebra – Antonijev rov, Bazoviška 2, Idrija (http://www.rzs-idrija.si/karta.htm). Obiskovalci se zberejo ob 17.30 pri vhodu v rov, kjer si nadenejo ogrinjala in čelade. Ob 18. uri sledi odhod v rov pod vodstvom vodnika. Hoje je nekaj sto metrov, potrebna je udobna obutev, saj so tla lahko mokra. Temperatura v rudniku je 12 stopinj. 

 

Za koncertni dogodek Dva knapa en hund je na voljo omejeno število sedežev. Donacija za sedež je 15 EUR in bo v celoti namenjena dobrodelnosti. Rezervacije do 1. decembra 2012 ali do zasedenosti prostih mest, na antonijev.rov@volja.net ali tel. 031 810 194.