Velikonočne delavnice v Cerkljanskem muzeju

0
82
Spoštovani prijatelji Mestnega muzeja Idrija!

Konec marca ali v prvi polovici aprila je čas pomladnega prebujanja in hkrati praznični velikonočni čas. V muzeju smo ga vsako leto obeležili z ustvarjalno velikonočno delavnico za otroke. Ker letošnje ne moremo izvesti, smo se odločili, da vam pokažemo, kaj smo počeli na preteklih delavnicah. Mogoče dobite kakšno idejo za praznično okrasitev.
Delavnice potekajo v Cerkljanskem muzeju od leta 2001. Prvo leto smo pripravili izjemno odmevno delavnico za otroke in odrasle s prikazom izdelave cvetja iz papirja in oblikovanja cvetnonedeljskih butar. Drugo leto smo nadaljevali z izdelavo belokranjskih pisanic, dve leti kasneje pa spoznavali kako nastajajo ljubljanske butare. Gostili smo tudi člane društva Baška dediščina in njihovo delavnico z naslovom »Moj pusl je ta leus«. Društvo je eden izmed nosilcev izdelovanja cvetnonedeljskih butar v registru nesnovne dediščine Slovenije, kamor je bila enota vpisana leta 2013.
Največ pa je bilo delavnic, na katerih so otroci ustvarjali različne velikonočne okraske. Vrsto let jih je vodila Sanja Rejc. Delavnice so bile vedno dobro obiskane, zato v teh dneh v muzeju še posebej pogrešamo otroški živ-žav.