VII. decembrski sejem ilustracije

0
558

VII. decembrski sejem ilustracije

1.–28. 12. 2021

Ilustracija je prima darilo!

Decembrski sejem ilustracije, ki se med 1. in 28. decembrom odvija že sedmo leto, prinaša sijajen nabor ilustracij domačih avtoric in avtorjev. V ogled in nakup bodo tudi tokrat ponujeni tako printi kot originali (z okvirji ali brez), izbirali pa boste lahko med deli 29 ilustratorjev starejše in mlajše generacije.

Letos  sejem poteka v hibridni obliki, v Galeriji Vodnikove domačije in v obliki začasne spletne trgovine. Sejem bo ponudil tudi izbor knjig, ki so jih ilustrirali slovenski avtorji in avtorice.

Ob prihajajočih praznikih ne pozabite, da je ilustracija krasno darilo, ki se v raznolikih barvah, oblikah in formatih poda številnim prostorom in priložnostim, z nakupom pa pomembno podpirate tudi domačo ustvarjalnost.

Pobrskajte med izjemnim naborom, ki ga ponuja sejem!

 

Avtorice in avtorji:

Marta Bartolj, Andrea Bojkovska, Zvonko Čoh, Trina Čuček Meršol, Tina Dobrajc, Marjanca Jemec Božič, Nuša Jurjevič, Zala Kalan, Maja Kastelic, Samira Kentrić, Ema Kobal, Anka Kočevar, Polona Lovšin, Ana Maraž, Eva Mlinar, Andreja Peklar, Maja Poljanc, Tereza Prepadnik, Bojana Ristevski Mlaker, Blaž Rosa, Luka Seme, Alenka Sottler, Hana Stupica, Marlenka Stupica, Igor Šinkovec, Peter Škerl, Tina Volarič, Meta Wraber, Ana Zavadlav

 

 

ODPIRALNI ČAS

Sejem v fizični obliki ( takrat poteka tudi osebni prevzem na spletu kupljenih del):

Torek—petek: 12.00—18.00

Sobota in nedelja: 10.00—14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

 

PREVZEM DEL V GALERIJI

Kupljene ilustracije prek spleta lahko prevzamete tudi v živo v odpiralnem času galerije.

Priporočamo, da ob nakupu originalov dela prevzamete osebno v galeriji. Če to ni možno, vam bomo delo dostavili mi.

OMEJENO ŠTEVILO OBISKOVALCEV V ŽIVO

Hkratna prisotnost obiskovalcev na sejmu v živo bo omejena. Vljudno prosimo, da v tem primeru počakate pred galerijo ali si medtem ogledate mini sejem ilustriranih knjig v sosednji stavbi domačije.

 

VNOVČENJE BONA 21

Vnovčenje BONA21 omogočamo pri nakupih nad 50 EUR.
Bone je možno vnovčiti le pri nakupu na sejmu v živo. S seboj nujno prinesite obojestransko fotokopijo osebnega dokumenta in izpolnjen obrazec.

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM DECEMBRSKEGA SEJMA ILUSTRACIJE

 

Sejem na spletu (sejemilustracije.si) odpiramo 1. 12.2021 ob 10.00

Sejem v živo odpiramo v Galeriji  Vodnikove domačije 1.12. ob 17.00

 

  1. 12. ob 11.00 / 5+

Nedelce: Zgodbe ilustracij

Pripovedovali bomo zgodbe ob ilustracijah, ki si jih lahko v živo ogledate na VII. Decembrskem sejmu.

 

18.12. ob 19.00

Druženje z ilustratorji

 

O načinu izvedbe spremljevalnega programa bomo obveščali sproti.

 

————

 

IZ OZADJA SEJMA:

 

Sejem se bo letos odvijal v hibridni obliki, na spletu in po urniku tudi  v prostoru Galerije Vodnikove domačije Šiška. Na javni poziv za sodelovanje se je letos prijavilo 91 ustvarjalcev in ustvarjalk, programski odbor je izbral 29 avtorjev in avtoric. Pri izboru smo upoštevali zastopanje različnih področij ilustracije, poudarek je vsako leto tudi na novitetah,, ohranjamo prisotnost različnih generacij sodelujočih ilustratork in ilustratorjev ter ob tem vsako leto predstavljamo tudi mlade perspektivne ustvarjalke in ustvarjalce.
Maša P. Žmitek, vodja sejma in Galerije Vodnikove domačije Šiška

 

Opravili smo veliko delo! Dogodek ki se zgodi enkrat letno, je ogromno naredil za promocijo avtorjev, povezovanje ustvarjalcev in kupcev, odprl je izjemen prodajni prostor, ki vsako leto pomembno podpira avtorje in avtorice in združi najboljše ustvarjalce vseh generacij, tudi to je eden od njegovih ključnih stebrov. Mlajši ustvarjalci prek sejma dobijo priložnost za  predstavljanje  širši javnosti.
Od precej nore ideje pred sedmimi leti, ko smo pričeli z upravljanjem domačije ter odprli ilustraciji posvečeno  galerijo in v njej že prvo leto organizirali prvi sejem, do sedanjih izvedb, ki slovensko ilustracijo množično prinesejo  v številne domove, ilustracija kot medij pa dobi veliko pozornosti tako medijev ter strokovne in splošne javnosti. Pridobili smo veliko prepoznavnost in zaupanje in se tudi ogromno naučili. Lansko leto, ko smo sejem prvič izvedli v spletni obliki, je bilo prelomno, saj smo sejem pripeljali v številna mesta in vasi po Sloveniji ter v tujino, kar je velik premik.  Pomembna pa je tudi  fizična prisotnost – sejem je po definiciji prostor fizičnega stika med ustvarjalci in obiskovalci- in na vse pretege se bomo še naprej  trudili, da ga ohranimo,, čeprav ni enostavno in  bo obisk ob upoštevanju vseh priporočil zelo omejen.

Maša P. Žmitek, ki vodi galerijo domačije in tudi sejem, je z malo sredstvi in v izjemno hitrih manevrih, sposobna narediti neverjetno. Pri nas  je lani prva pripravljala odmevne in odlično postavljene razstave v 3D virtualnem prostoru in k temu spodbudila tudi največje galerije. Ob  koncu letošnjega leta v sodelovanju s partnerji na domačiji vzpostavlja  Center za ilustracijo, ki bo prvič celostno povezal, predstavljal in promoviral ključne ustvarjalce, ki na polju ilustracije pri nas delujejo.

Skratka, lahko si nazdravimo, četudi se zdi, da v malodušju vsega ni prave volje za nazdravljanje. Ilustratorji in ilustratorke tudi letos na sejem prinašajo svoje najboljše. Držimo pesti za sejem, pridite, kupite in podarite ilustracije, podprite našo izjemno ustvarjalnost na področju ilustracije.

Tina Popovič, direktorica zavoda Divja misel  in programska vodja Vodnikove domačije, idejna zasnova Decembrskega sejma ilustracije

 

IZJAVE OBISKOVALCEV


Že kot majhna sem bila zaljubljena v ilustrirane knjige. Z rojstvom otrok sem začeli dobivati ilustracije v dar in jih obesila na stene  otroške sobe, a zdaj so se razrasle po vseh stenah stanovanja. Cela serija se je v našem stanovanju znašla po vsakoletnem obisku sejma ilustracij na Vodnikovi domačiji, ki je za nas postal praznični  družinski dogodek.  Poleg uveljavljenih avtorjev na njem človek odkrije vrsto mladih nadarjenih umetnikov in umetnic. Navdušeni smo, ko opazimo, da kak prizor ali junak, ki se je znašel pri nas doma v okvirju, dobi prostor v knjigi!

Mojca Medvedšek

IZJAVE SODELUJOČIH AVTORJEV:

 

Zvonko Čoh: S sejmom ilustracije in z njegovim pestrim spremljevalnim programom je ilustracija nedvomno dobila pomembnejše mesto ter se je uspela uveljaviti tudi kot samostojno umetniško delo. Sejem odkriva še mlade nadarjene in neuveljavljene ilustratorje, jih povezuje  s starejšimi že uveljavljenimi, kot tudi s publiko. Navdušuje me, da je sejem tako množično obiskan, da je postal že tradicija pred božičnimi prazniki.  Ker je galerijski prostor v Sloveniji za ilustracijo res zelo skromen, sem toliko bolj vesel, da lahko sodelujem pri tako uspešnem projektu, ki ga že več let vodi ekipa Vodnikove domačije.

 

Marta Bartolj: Vodnikova domačija skozi celo leto aktivno deluje na področju ilustracije. Organizira razstave izjemnih ilustratorjev in pripravlja dogodke, ki ilustracijo postavljajo na mesto, kamor sodi – med zvrst umetnosti, ki interpretira, ustvarja atmosfero, zabava in izpostavlja različne problematike. Njena vloga je enako široka in pomembna kot vloga drugih umetniških zvrsti. In vse to je razlog, zakaj rada sodelujem na decembrskem sejmu ilustracije. Ta povezuje ustvarjalce s publiko, bralci. Tako originali kot giclee odtisi so na voljo ljubiteljem lepega, ki ilustracijo cenijo in v njej prepoznajo dodano vrednost. Ilustracija je izvirno darilo, saj ostane za vedno.

 

Andreja Peklar: Vesela sem, da tudi letos lahko sodelujem na Sejmu ilustracije v Vodnikovi domačiji. Pomembno se mi zdi, da sejem ponuja priložnost obiskovalcem in kupcem, da ilustracije, ki so sicer po večini namenjene knjigam, prepoznajo tudi kot samostojna likovna dela, ki lahko obogatijo njihovo bivalno okolje.

Prav tako je prostorov, namenjenih razstavam ilustracij manj, zato se mi zdi ta sejem lepa priložnost za galerijsko predstavitev našega dela ter za srečanje in za neposreden stik in izmenjavo mnenj s kupci. In nikakor ne nazadnje, za srečanje, druženje in izmenjavo izkušenj z drugimi ustvarjalci, saj je naše

ustvarjanje, naš poklic po večini zelo individualno delo.

 

Igor Šinkovec: Na decembrskem sejmu ilustracije v Vodnikovi domačiji sem prvič sodeloval leta 2015. Takoj me je pritegnil izvrsten koncept, ki združuje prodajno razstavo z družabnim dogodkom, na katerem se srečujemo ustvarjalci in ljubitelji ilustracije.
Vodnikova Domačija je v relativno kratkem času postala referenčni prostor za nas knjižne ustvarjalce. Ostaja ena redkih ustanov namenjena izključno promociji in širjenju ilustracije, literature in pripovedništva. Skozi leta je rasel tudi decembrski sejem in se lani razširil na splet.
Vesel sem, da sem letos ponovno zraven.

 

Samira Kentrić: Da je domača ilustracija pogosto vrhunska, je še kar dobro znano. Da jo lahko kupimo in pri tem sploh ne bankrotiramo, jih ve manj. Da ilustracija ne pomaha v slovo, ko je človek opolnomočen za branje abstraktnih znakov, pa je skorajda neznano. Vseeno, rada sem del te druščine ustvarjalcev, ki skozi lastno čudenje z divjo domišljijo in krotko roko bogati človekovo interpretacijo sveta. In k temu bodri še druge.

 

Trina Čuček Meršol: Upam, da lahko k prazničnemu počutju prispevajo tudi moje ilustracije rastlin. Kulturne rastline, ki sem jih ilustrirala, predstavljajo simbol rasti, razvoja in obstoja. Zato sem vesela in počaščena, da lahko z njimi tudi sodelujem in sem del letošnjega decembrskega, prazničnega vzdušja in prelepih umetniških utrinkov polnega sejma. Sejem predstavlja tudi čudovito priložnost za srečanje z drugimi ilustratorji in vsemi ljubitelji umetnosti, za izmenjavo idej ter pogledov na naše ustvarjanje.

 

Nuša Jurjevič: Zelo sem vesela, da letos prvič sodelujem na decembrskem sejmu ilustracije, umestitev v izbor avtorjev mi predstavlja pomembno strokovno potrditev. Obenem sem kar malo na trnih, ker bom razstavila tudi dela, ki jih še nisem pokazala javnosti – denimo serijo novih originalov s pripovednimi zimskimi motivi. Počaščena sem, da bom lahko razstavljala ob boku krasnih ilustratork in ilustratorjev; slovenska ilustracija je namreč močno področje z dolgo tradicijo, sejem pa jo na oseben način približa

gledalcu, ki lahko med mnogimi avtorskimi poetikami najde svoj najljubši kotiček. Res upam, da bo obiskovalcem všeč tudi moj košček čarobnega sveta ilustracije.