Vodnikova domačija – domačija

0
148

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

NAPOVEDNIK DOGODKOV 14.–22. DECEMBER

Gledališka predstava po romanu Louisa Adamiča (1898–1951)

VEČERJA V BELI HIŠI, 1942

Četrtek, 16. december (19h)

Vabimo na gledališko predstavo Večerja v Beli hiši, ki je nastala po romanu Louisa Adamiča, ki v slovenskem prevodu v celoti nikoli ni izšel. Adamičeva knjiga Pot v obe smeri 1941 je naredila vtis na ameriškega predsednika Franklina Delano Roosevelta in njegovo ženo Eleanor, da sta hotela seznaniti Winstona Churchilla z Adamičem in njegovimi idejami, namreč da mora novi svet, ki je toliko dolžan staremu, po vojni pomagati uničeni Evropi. Večerja je potekala 13. januarja 1942 po prvem medvojnem obisku Winstona Churchilla pri predsedniku Rooseveltu. Na to večerjo sta bila povabljena tudi Louis Adamič in njegova žena Stella Sanders Adamič. Louis Adamič je knjigo o napisal na pobudo prijatelja in slavnega pisatelja Uptona Sinclaira. Izšla je leta 1946 pri ameriški založbi Harper & Brothers. Po izidu knjige pa niso nastopile samo težave z Winstonom Churchillom, ampak tudi z vlogo Adamiča v času ameriškega »lova na čarovnice«. Gre za zadnjo dokončano knjigo pred Adamičevo nasilno smrtjo leta 1951, ko je pisal knjigo Orel in korenine o dogodkih v Jugoslaviji po letu 1948. Knjigo sta posmrtno uredili Stella Sanders Adamic in Thimoty Seldes.

 

Vlogo in pomen dela Večerja v Beli hiši skozi nekaj gledaliških slik uprizorita igralka Nataša Keser in igralec Niko Goršič.

Priredba besedila in dramaturgija Andreja Kopač
Režija Nick Upper

 

Po predstavi sledi pogovor o Louisu Adamiču, ki ga bo vodila Andreja Kopač.

 

Vstopnina: prostovoljni prispevki.

 

Avtorski projekt Združenja dramskih umetnikov Slovenije v sodelovanju s SNG Dramo in Inštitutom Divja misel (Vodnikova hiša, Ljubljana).

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE

Četrtek, 16. december (11h)

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Za srečanje si pripravite knjigo ali revijo, iz katere nam boste prebrali odstavek ali dva, ter očala za branje. Ne zamudite ure veselega druženja z Lado Zei!

 

Za sodelovanje pišite na irena.plesivcnik@divjamisel.org.
Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

 

Spremljevalni program Decembrskega sejma ilustracije

DRUŽENJE Z ILUSTRATORJI

Sobota, 18. december (19h)

Del vsakoletnega sejma ilustracije so tudi sobotna druženja z ilustratorji, ko obiskovalci sejma spoznavajo avtorje, z njimi klepetajo in jih kaj povprašajo, ilustratorji in ilustratorke pa spoznavajo svojo publiko in kupce svojih del ter odgovarjajo na vprašanja.

Letošnje druženje pripravljamo prek aplikacije Zoom. Prvih dvajset minut bodo ilustratorji poročali, kako ustvarjalno preživljajo letošnje leto in katerih projektov se trenutno lotevajo, delili pa bodo tudi svoje izkušnje z letošnjim sejmom. Nato bomo besedo dali obiskovalcem – veseli bomo vaših odzivov, sporočil o že prejetih ilustracijah ter tem, kam vse so odpotovale.Na koncu bomo vsi skupaj nazdravili dobremu poteku sejma in si zaželeli še veliko lepih druženj ob ilustracijah.

 

Pogovor oz. druženje bo moderirala sodelavka pisarne Ljubljana, Unescovo mesto literature in Delova novinarka, PIA PREZELJ.

 

Dobimo se na tej povezavi: https://us02web.zoom.us/j/82858568350?pwd=V2FKS1BUbTNONmdWOWd1cHVFZHhGdz09

Neposredni prenos druženja boste lahko spremljali tudi na Facebook profilu Vodnikove domačije.

_______

Dogodek je del spremljevalnega programa VII. Decembrskega sejma ilustracije, v okviru katerega se predstavlja 29 ilustratorjev starejše in mlajše generacije.

 

 

Izbrano

O KNJIGI PISMA TEBI Z NIKO KOVAČ IN NEŽO DVORŠČAK

Torek, 21. december (19h)

Vabimo na predstavitev knjige Pisma tebi avtorice Nike Kovač, ki je nedavno izšla pri založbi Mladinska knjiga.

 

Knjiga je zapisana v obliki kratkih pisem, ki govorijo o pogumu, utrujenosti, dvomu, zmagah, veselju in strahu. V njih avtorica poudari pomen opozarjanja na krivice, socialne države in enakopravne družbe in govori o zgrešenih lepotnih idealih, nakupovanju in prijateljstvu. Knjiga je namenjena vsem, predvsem pa mladim, in sporoča, da lahko samo skupaj ustvarimo drugačen, prijaznejši svet.

 

Nika Kovač se nam bo pridružila prek aplikacije Zoom iz New Yorka, kjer trenutno študira na univerzi Columbia kot študentka Obamove fundacije v programu, namenjenem izobraževanju in opolnomočenju posameznikov, ki so že pokazali svojo predanost boljši in pravičnejši družbi.

 

Z avtorico se bo pogovarjala članica programskega odbora Itn. in programskega odbora Inštituta 8. marec, Neža Dvorščak.

 

Povezava do pogovora: https://us02web.zoom.us/j/85455494804?pwd=K28vMEx1Ymc4K29mRTEzNlM0OHgzdz09. boste lahko spremljali tudi na Facebook profilu Vodnikove domačije.

 

Pripravljamo v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga.

 

Mlade rime

147. MLADE RIME

Sreda, 22. december (20h)

Na Vodnikovi domačiji od septembra domujejo Mlade rime, ki potekajo enkrat mesečno, ob sredah.

Mlade rime so pesniški večeri, namenjeni novim, neuveljavljenim pesniškim glasovom. Trudijo se prepletati različne generacije pesnikov in pesnic, v goste vabijo tudi že uveljavljene pesnike in pesnice, ostajajo pa predvsem odprte za vse, ki želijo svoje pesmi na začetku svoje pesniške poti soočiti z občinstvom.

Na večeru Mladih rim se običajno predstavi 5 do 6 pesnikov ali pesnic. Prijavi se lahko vsak, ekipa Mladih rim uredniško ne izbira, čeprav obstaja nekaj pravil: pesniki ali pesnice berejo nekje do 7 minut. Sovražni govor ni dovoljen.

Prijave za 147. Mlade rime potekajo prek FB strani Mlade rime ali kentaver@gmail.com.

 

Ilustracija je prima darilo!

VII. DECEMBRSKI SEJEM ILUSTRACIJE,
1.–28. december / V živo in na spletu!

Več o sejmu pošiljam v posebni priponki Decembrski sejem ilustracije press kit!

Decembrski sejem ilustracije, ki se med 1. in 28. decembrom odvija že sedmo leto, prinaša sijajen nabor ilustracij domačih avtoric in avtorjev. V ogled in nakup bodo tudi tokrat ponujeni tako printi kot originali (z okvirji ali brez), izbirali pa boste lahko med deli 29 ilustratorjev starejše in mlajše generacije.

Letos  sejem poteka v hibridni obliki, v Galeriji Vodnikove domačije in v obliki začasne spletne trgovine. Ponudil bo tudi izbor knjig, ki so jih ilustrirali slovenski avtorji in avtorice.

 

Ob prihajajočih praznikih ne pozabite, da je ilustracija krasno darilo, ki se v raznolikih barvah, oblikah in formatih poda številnim prostorom in priložnostim, z nakupom pa pomembno podpirate tudi domačo ustvarjalnost.

 

Avtorice in avtorji:
Marta Bartolj, Andrea Bojkovska, Zvonko Čoh, Trina Čuček Meršol, Tina Dobrajc, Marjanca Jemec Božič, Nuša Jurjevič, Zala Kalan, Maja Kastelic, Samira Kentrić, Ema Kobal, Anka Kočevar, Polona Lovšin, Ana Maraž, Eva Mlinar, Andreja Peklar, Maja Poljanc, Tereza Prepadnik, Bojana Ristevski Mlaker, Blaž Rosa, Luka Seme, Alenka Sottler, Hana Stupica, Marlenka Stupica, Igor Šinkovec, Peter Škerl, Tina Volarič, Meta Wraber, Ana Zavadlav

ODPIRALNI ČAS

Sejem v fizični obliki (takrat bo potekal tudi osebni prevzem na spletu kupljenih del):
Torek—petek: 14.00—18.00
Sobota in nedelja: 10.00—14.00
Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

PREVZEM DEL V GALERIJI

Kupljene ilustracije prek spleta boste lahko prevzeli  tudi v živo v odpiralnem času galerije.
Priporočamo, da ob nakupu originalov dela prevzamete osebno v galeriji. Če to ni možno, vam bomo delo dostavili mi.

 

OBISK SEJMA V ŽIVO
Za obisk sejma v živo je potrebno izponjevati in izkazovati enega od pogojev PCT.
Hkratna prisotnost obiskovalcev na sejmu v živo bo omejena, zato vas prosimo, da v primeru, ko ne boste mogli takoj vstopiti v galerijo, počakate pred njo ali si medtem ogledate nabor ilustriranih knjig v sosednji stavbi domačije.

VNOVČENJE BONA 21

Vnovčenje BONA21 omogočamo pri nakupih nad 50 EUR. Bone je možno vnovčiti le pri nakupu na sejmu v živo. S seboj nujno prinesite obojestransko fotokopijo osebnega dokumenta in izpolnjen obrazec.


Produkcija: Divja misel – Vodnikova domačija Šiška v sodelovanju z ilustratorji

 

N A T E Č A  J

 

Natečaj za otroke do 9. leta starosti
POVEJ IN POSNEMI ZGODBO!

Prijave sprejemamo do 15. decembra

Pripovedovanje zgodb je eden najbolj temeljnih človekovih načinov komuniciranja in tudi zabavna in ustvarjalna igra. Otroci so lahko odlični pripovedovalci, mimogrede si izmislijo zgodbo. Če je vašemu otroku pripovedovanje in izmišljevanje zgodb v veselje, je tale natečaj kot nalašč zanj. Vabimo ga, da svojo pripoved ob pomoči staršev posname s telefonom.
Pripoved je lahko čisto kratka, a naj ne bo daljša od petih minut. Lahko je domišljijska ali pa otrok pripoveduje o svojih zanimivih in nenavadnih dogodivščinah. Najbolje je, če je zgodba povedana spontano in si jo otrok morda celo izmišljuje sproti. Ne iščemo na pamet naučenih ali prebranih zgodb.

Posnetke pripovedovanj otrok in napotke za uspešno snemanje zgodbe poiščite na www.pravljicnistudio.si.

Posnetek nam v čim boljši kvaliteti pošljite na prijava@divjamisel.org.
V mailu pripišite naslednje podatke:
– ime in starost otroka,
– naslov zgodbe (če je otrok zgodbi dal naslov),
– telefonsko številko in mail starša ali skrbnika.

10 najbolj posrečenih pripovedi bodo s po eno ilustracijo pospremili slovenski ilustratorji in ilustratorke. Otroci bodo v zahvalo za zgodbo prejeli print ilustracije s podpisom ilustratorja. S posebnim dovoljenjem staršev bomo izbrane zgodbe objavili v spletni poslušalnici zgodb otrok, ki nastaja v okviru Pravljičnega studia na Vodnikovi domačiji.

Natečaj je odprt do 15. decembra.

Želimo vam veliko pripovedovalskega navdiha in dobrih zgodb,
ekipa Pravljičnega studia na Vodnikovi domačiji

Projekt Pravljični studio delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

R A Z I  S K O V A N J E  B R A L N I H  N A V A D

Vabimo te na individualni
BRALNI POGOVOR

Lepo vabljeni na individualni pogovor o branju. O tem, kako berete, kakšni so vaši bralni rituali, kako so knjige zaznamovale vaše življenje, ali se vaše bralno vedenje morda spreminja skozi čas in še o marsičem, se bo z vami za namene svojega raziskovanja pogovarjala dr. Ana Vogrinčič Čepič.

Dobrodošli bralci vseh sort – tudi če ste nazadnje brali v osnovni šoli, če berete samo še po spletu ali pa se morda sploh nimate za bralce!

Za termin pišite na ana.vogrincic@guest.arnes.si
Pogovori trajajo približno uro in pol, so zvočno snemani, osebni podatki pa anonimizirani.
Če je mogoče, s seboj prinesete kupček knjig (ali vsaj seznam naslovov), ki so za vas posebej pomembne.

Veselimo se vašega odziva!

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije:

Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo