Vodnikova domačija – napovednik

0
177

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

NAPOVEDNIK DOGODKOV 21. DECEMBER–9. JANUAR

 

 

Izbrano

NIKA KOVAČ: PISMA TEBI

Torek, 21. december (19h)

Vabimo na pogovor o knjigi Pisma tebi Nike Kovač, ki je nedavno izšla pri založbi Mladinska knjiga. Napisana v obliki kratkih pisem govori o pogumu, utrujenosti, dvomu, zmagah, veselju in strahu, pa o krivicah, socialni državi in enakopravnosti v družbi, o zgrešenih lepotnih idealih, nakupovanju in prijateljstvu. Knjiga Pisma tebi ni namenjena le mladim, temveč vsem. Sporoča, da lahko drugačen, prijaznejši svet, ustvarimo skupaj.

 

Avtorica, ki trenutno biva v ZDA, se bo pogovoru pridružila prek aplikacije Zoom.

Z njo se bo pogovarjala članica programskega odbora Itn. in programskega odbora Inštituta 8. marec, Neža Dvorščak.

 

Vabljeni v dvorano domačije ali na splet!

 

Povezava do pogovora: https://us02web.zoom.us/j/85455494804?pwd=K28vMEx1Ymc4K29mRTEzNlM0OHgzdz09. Pogovor boste lahko spremljali tudi na Facebook profilu domačije.

 

Pripravljamo v sodelovanju z Inštitutom 8. marec.

 

Mlade rime

147. MLADE RIME

Sreda, 22. december (20h)

Na Vodnikovi domačiji od septembra domujejo Mlade rime, ki potekajo enkrat mesečno, ob sredah.

Mlade rime so pesniški večeri, namenjeni novim, neuveljavljenim pesniškim glasovom. Trudijo se prepletati različne generacije pesnikov in pesnic, v goste vabijo tudi že uveljavljene pesnike in pesnice, ostajajo pa predvsem odprte za vse, ki želijo svoje pesmi na začetku svoje pesniške poti soočiti z občinstvom.

Na večeru Mladih rim se običajno predstavi 5 do 6 pesnikov ali pesnic. Prijavi se lahko vsak, ekipa Mladih rim uredniško ne izbira, čeprav obstaja nekaj pravil: pesniki ali pesnice berejo nekje do 7 minut. Sovražni govor ni dovoljen.

Prijave za 147. Mlade rime potekajo prek FB strani Mlade rime ali kentaver@gmail.com.

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE

Četrtek, 6. januar (11h)

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Za srečanje si pripravite knjigo ali revijo, iz katere nam boste prebrali odstavek ali dva, ter očala za branje. Ne zamudite ure veselega druženja z Lado Zei!

 

Za sodelovanje pišite na irena.plesivcnik@divjamisel.org.
Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

 

Nedelce

ZAJČKOVA HIŠICA / 3+
Nedelja, 9. januar (11h)
Zajčku je nevihta zalila hišico. Le kako jo bo popravil? S pomočjo prijateljev, seveda. Zgodbo o prijateljstvu in o tem kako dobro je, če pomagamo drug drugemu bo pripovedovala Anja Štefan. Na velikem platnu jo bodo spremljale ilustracije Hane Stupica.

V sodelovanju z založbo Mladinska knjiga.

Spletne Nedelce so nedeljski dopoldnevi v zavetju doma, čas, ki ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Za vas izbiramo in predstavljamo najboljše otroške knjige, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Nedeljski otroški program sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

G A L E R I  J A  D O M A Č I J E

 

Ilustracija je prima darilo!

VII. DECEMBRSKI SEJEM ILUSTRACIJE,
1.–28. december / V živo in na spletu!

Decembrski sejem ilustracije, ki se med 1. in 28. decembrom odvija že sedmo leto, prinaša sijajen nabor ilustracij domačih avtoric in avtorjev. V ogled in nakup bodo tudi tokrat ponujeni tako printi kot originali (z okvirji ali brez), izbirali pa boste lahko med deli 29 ilustratorjev starejše in mlajše generacije.

Letos  sejem poteka v hibridni obliki, v Galeriji Vodnikove domačije in v obliki začasne spletne trgovine. Ponudil bo tudi izbor knjig, ki so jih ilustrirali slovenski avtorji in avtorice.

 

Ob praznikih ne pozabite, da je ilustracija krasno darilo, ki se v raznolikih barvah, oblikah in formatih poda številnim prostorom in priložnostim, z nakupom pa pomembno podpirate tudi domačo ustvarjalnost.

 

Avtorice in avtorji:
Marta Bartolj, Andrea Bojkovska, Zvonko Čoh, Trina Čuček Meršol, Tina Dobrajc, Marjanca Jemec Božič, Nuša Jurjevič, Zala Kalan, Maja Kastelic, Samira Kentrić, Ema Kobal, Anka Kočevar, Polona Lovšin, Ana Maraž, Eva Mlinar, Andreja Peklar, Maja Poljanc, Tereza Prepadnik, Bojana Ristevski Mlaker, Blaž Rosa, Luka Seme, Alenka Sottler, Hana Stupica, Marlenka Stupica, Igor Šinkovec, Peter Škerl, Tina Volarič, Meta Wraber, Ana Zavadlav

ODPIRALNI ČAS
Odprto do 28. decembra, in sicer:
Torek—četrtek: 14.00—19.00
24. dec.: 12.00—16.00.

25. in 26. dec.: zaprto

*Galerija bo odprta tudi v ponedeljek, 27. 12., od 14.00—19.00!

V odpiralnem času fizičnega sejma poteka tudi osebni prevzem na spletu kupljenih del.


PREVZEM DEL V GALERIJI

Kupljene ilustracije prek spleta boste lahko prevzeli  tudi v živo v odpiralnem času galerije.
Priporočamo, da ob nakupu originalov dela prevzamete osebno v galeriji. Če to ni možno, vam bomo delo dostavili mi.

 

OBISK SEJMA V ŽIVO
Za obisk sejma v živo je potrebno izponjevati in izkazovati enega od pogojev PCT.
Hkratna prisotnost obiskovalcev na sejmu v živo bo omejena, zato vas prosimo, da v primeru, ko ne boste mogli takoj vstopiti v galerijo, počakate pred njo ali si medtem ogledate nabor ilustriranih knjig v sosednji stavbi domačije.

VNOVČENJE BONA 21

Vnovčenje BONA21 omogočamo pri nakupih nad 50 EUR. Bone je možno vnovčiti le pri nakupu na sejmu v živo. S seboj nujno prinesite obojestransko fotokopijo osebnega dokumenta in izpolnjen obrazec.


Produkcija: Divja misel – Vodnikova domačija Šiška v sodelovanju z ilustratorji

 

 

 

N A T E Č A  J

 

Natečaj za otroke do 9. leta starosti
POVEJ IN POSNEMI ZGODBO!

Natečaj je podaljšan do 28. decembra!

Pripovedovanje zgodb je eden najbolj temeljnih človekovih načinov komuniciranja in tudi zabavna in ustvarjalna igra. Otroci so lahko odlični pripovedovalci, mimogrede si izmislijo zgodbo. Če je vašemu otroku pripovedovanje in izmišljevanje zgodb v veselje, je tale natečaj kot nalašč zanj. Vabimo ga, da svojo pripoved ob pomoči staršev posname s telefonom.
Pripoved je lahko čisto kratka, a naj ne bo daljša od petih minut. Lahko je domišljijska ali pa otrok pripoveduje o svojih zanimivih in nenavadnih dogodivščinah. Najbolje je, če je zgodba povedana spontano in si jo otrok morda celo izmišljuje sproti. Ne iščemo na pamet naučenih ali prebranih zgodb.

Posnetke pripovedovanj otrok in napotke za uspešno snemanje zgodbe poiščite na www.pravljicnistudio.si.

Posnetek nam v čim boljši kvaliteti pošljite na prijava@divjamisel.org.
V mailu pripišite naslednje podatke:
– ime in starost otroka,
– naslov zgodbe (če je otrok zgodbi dal naslov),
– telefonsko številko in mail starša ali skrbnika.

10 najbolj posrečenih pripovedi bodo s po eno ilustracijo pospremili slovenski ilustratorji in ilustratorke. Otroci bodo v zahvalo za zgodbo prejeli print ilustracije s podpisom ilustratorja. S posebnim dovoljenjem staršev bomo izbrane zgodbe objavili v spletni poslušalnici zgodb otrok, ki nastaja v okviru Pravljičnega studia na Vodnikovi domačiji.

Natečaj je podaljšan do 28. decembra.

Želimo vam veliko pripovedovalskega navdiha in dobrih zgodb,
ekipa Pravljičnega studia na Vodnikovi domačiji

Projekt Pravljični studio delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

 

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije:

Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo