Vodnikova domačija – Napovednik dogodkov

0
126

Znanstveno kazalo

PRAVILA KAOSA

Torek, 25. januar (19h)

V pogovoru z gostom, red. prof. dr. Bogomirjem Kovačem, predavateljem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, bomo osvetlili ekonomske znanosti in paradigme, ki soobstajajo v njih. Spraševali se bomo o tem, kako se razlagajo cene in profit ter, na katerih predpostavkah temeljijo. Posvetili se bomo temam, ki jih odpira knjiga Pravila kaosa (Laws of chaos) z reformulacijo zakonov politične ekonomije v jeziku matematične statistike.

Knjiga Laws of chaos: A Probabilistic Approach to Political Economy je klasično delo s področja politične ekonomije. V njem sta avtorja Emmanuel Farjoun in Moshé Machover na novo zastavila dva osnovna koncepta v ekonomiji: ceno in profit in s tem oblikovala temelje za obravnavanje ekonomije brez sklicevanja na tržno ravnovesje, kar je tradicionalno predpostavka klasične politične in cilj neoklasične ekonomske teorije.
Knjiga je bila prvič objavljena leta 1983, ponovno izdajo je doživela med epidemijo, leta 2020, pri založbi Verso Books. Delo, ki je postavilo temelje ekonofizike, je še vedno aktualno in inovativno delo s področja marksistične ekonomije.

Pogovor bosta vodila Martin Ulaga in Jošt Vadnjal, sodelavca redakcije Znanstvene redakcije Radia Študent.

Vabljeni v dvorano domačije ali k ogledu neposrednega prenosa prek FB domačije!

 

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovnoznanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okrog nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj. Serijo pripravljamo v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radio Študent 89,3 MHz.

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Izbrano

POGOVOR OB SOVRETOVI NAGRADI 2021

Četrtek, 27. januar (19h)

Sovretova nagrada Društva slovenskih književnih prevajalcev je najstarejša in najvidnejša nagrada za prevode leposlovja pri nas. Lani sta bili poleg nagrajenke Marjance Mihelič, ki je Sovretovo nagrado prejela za prevod dela Svet gre naprej Lászla Krasznahorkaija, nominirani tudi vrhunski prevajalki Stana Anželj za prevod romana Lakota Jamala Ouariachija in Amalija Maček za prevod romana Moje leto v Nikogaršnjem zalivu Petra Handkeja. Slednja je lani za pričujočo knjigo prejela tudi uveljavljeno prevajalsko nagrado Fabjana Hafnerja za najboljši prevod iz nemškega jezika. Vsa tri vidna in nagrajena dela iz sodobne svetovne književnosti so kompleksne in obsežne stvaritve, ki v prevodu izkazujejo literarno in jezikovno mojstrstvo prevajalk in bogatijo slovenski knjižni prostor.

Gostje Stana Anželj, Amalija Maček in Marjanca Mihelič bodo s prevajalko in literarno kritičarko Tanjo Petrič spregovorile o prevajanju »zamotanega, vijugajočega in nemirnega pripovednega toka« Lászla Krasznahorkaija, Ouariachijeve »hiperaktivne, bulimične, rahlo cinične sodobne intelektualistične urbane govorice« ter Handkejeve »proze kompleksno razvejenih, ritmično moduliranih stavkov«, nas popeljale v svoje čudežne delavnice jezika in z nami delile misli o pomenu in vlogi literarnega prevajanja glede na kulturne kontekste izvirnika ter prevoda.

Vabljeni v dvorano domačije ali k ogledu neposrednega prenosa prek FB domačije!

Sovretovo nagrado DSKP v okviru programa literarnih prireditev sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

KORAK DO KNJIG

V Najmanjši knjigarni v Šiški vas čaka nabor knjig avtorjev, ki jih predstavljamo v okviru serije Izbrano, med njimi tudi knjige, ki so jih prevedle nominiranki ter nagrajenka za Sovretovo nagrado 2021!

Odpiralni čas knjigarne: TOR-PET (10h- 18h) in v času dogodkov.

 

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

Nedelce

NE LIŽI TE KNJIGE  / 4+
Nedelja, 30. januar (11h)

Če papir, majico ali popek pogledamo čisto čisto od blizu, opazimo, da tam prebivajo majcena, skoraj nevidna bitja. Spoznali bomo mikrobinjo Mimi, ki nam bo predstavila te čudne in čudežne svetove. Genialno preprosto, zabavno in interaktivno zgodbo pripoveduje igralka Asja Kahrimanović Babnik.

V sodelovanju z založbo Miš.

 

Nedelce so nedeljski dopoldnevi v zavetju doma, čas, ki ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Za vas izbiramo in predstavljamo najboljše otroške knjige, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Nedeljski otroški program sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Vabimo na Vodnikovo domačijo

VODNIKOVANJE, ŠIŠENSKI PRAZNIK

Četrtek, 3. februar

 

Spomin na Vodnikovo življenje in delo in njegovo zapuščino ohranjamo in oživljamo na Vodnikovi domačiji v Šiški, kjer vsako leto na dan, ko bi praznoval rojstni dan, pripravljamo praznovanje – Vodnikovanje, nekdaj velik Šišenski praznik!

 

Vsako leto ob Vodnikovanju odkrivamo eno poglavje iz življenja in dela Valentina Vodnika.

Valentin Vodnik, ki bi 3. februarja letos praznoval 264. rojstni dan, je bil prvi na številnih področjih, tudi v novinarstvu in publicistiki. Najprej je pisal pratike, leta 1797 pa je izšla prva številka Lublanskih novic, prvega časopisa v slovenskem jeziku. Vodnik je za časopis pisal, prevajal in ga urejal. Danes, ko lahko v slovenskem jeziku beremo na stotine časopisov, revij in drugih publikacij, se ne zavedamo dovolj prelomnosti Vodnikovega dosežka. Pot do njega je bila dolga, težavna in negotova.

Video prispevek o Valentinu Vodniku – novinarju bo zaradi bolezni in karanten žal objavljen z manjšo zamudo.
Ob tem pa ponovno delimo lansko epizodo Valentin Vodnik- jezikoslovec ter vabimo k ogledu in deljenju: https://www.youtube.com/watch?v=QPLuyImwgaU

 

 

Program Vodnikovanja 2022:

9.00 in 11.00 Druženje z Valentinom za osnovnošolce; vodstvo po Vodnikovi domačiji

16.30 Vodstvo po Vodnikovi Ljubljani z dr. Luko Vidmarjem; zbor ob 17.00 na Trgu francoske revolucije, pred spomenikom.

18.30 Vodstvo po stalni razstavi z dr. Marjanom Rupertom

20.00 Hišna predstava: Andrej Rozman Roza: Ljubljanski vodnik našel Vodnika; ogled prek spleta!

Pridi!

Vsi programi so brezplačni.

 

—–

n.b. – Nekoč so bile ob Vodnikovem rojstnem dnevu velike šišenske zabave. Takole je bilo ob stoletnici njegovega rojstva:

»Vodnikova komemoracija na 2. februarja 1858 je bila skoraj spektakularna. V Šiško so se zgrnile množice, ki so se na dvorišču in pritličnih prostorih predajale navdušenemu vzklikanju in družabnemu veseljačenju. Ločena od množic se je nastajajoča narodna elita zbrala v nadstropni sobi, v izbi, kjer se je rodil Vodnik; budna je ostala do tretje ure zjutraj, ko je v krogu izbrancev Toman uprizoril izviren ritual z zdravico in razbijanjem kozarca.«
– Marijan Dović, Vodnik, Prešeren in začetki postavljanja spominskih obeležij slovenske literarne kulture

 

_ _ _

 

PROGRAM, PODROBNEJE:

 

ZA ŠOLE

9.00 in 11.00: DRUŽENJE Z VALENTINOM VODNIKOM – obisk vodnikove domačije za osnovnošolce 3. triade (7.-9. razred)

Življenje in delo Valentina Vodnika
Zgodbe Vodnikovega življenja in njegovih ustvarjalnih bojev spoznavamo na odru podstrešne dvorane domačije. Skozi pripovedovanje izkušene pripovedovalke jih na velikem platnu spremljamo ob duhovitih ilustracijah Milanke Fabjančič.

Valentin Vodnik je bil pesnik, jezikoslovec, novinar, učitelj, prvi na mnogih področjih. Pisal je pesmi, uganke, izdajal pratiko, prvo slovnico in prvi časopis v slovenskem jeziku. Napisal je prvo slovensko kuharsko knjigo in babiško bukvo. Skupaj z drugimi intelektualci tistega časa je bil član Zoisovega krožka. Bil je tudi skoraj prvi slovenski pesnik, ki so mu postavili prvi spomenik v javnem prostoru.

Ogled stalne razstave o Valentinu Vodniku

Stalna razstava o življenju in delu Valentina Vodnika, Slovenščina oživljenja in druge zmage zadovoljnega Kranjca Valentina Vodnika, je zasnovana kot sklop štirih interaktivnih omar. Ob samostojnem raziskovanju ob posameznih vsebinskih sklopih, ki jih spremljajo humorne ilustracije Milanke Fabjančič, opazimo tudi prvi slovenski časopis Lublanske novize, majhno slovensko pratiko, minerale, ki jih je zbiral Zois.
Avtor razstave in besedil je mag. Janez Polajnar (MGMLJ); soavtorice razstave: Teja Ideja, Ana Kosi, Milanka Fabjančič, soavtorja besedil in strokovna sodelavca: dr. Marijan Dović in dr. Luka Vidmar.

Vodnikov kviz

Po ogledu in vodstvu po stalni rastavi učencem v dvorani (po želji) pripravimo kviz o življenju in delu Valentina Vodnika. Razdeljeni v skupine tekmujejo za Vodnikovo značko. Vprašanja so prilagojena glede na starostno skupino in vsebujejo tako vsebinska kot slikovna vprašanja. Skozi kviz učenci obnovijo in poglobijo pridobljeno znanje o življenju in delu Valentina Vodnika ter se ob tem tudi zabavajo.

 

Ob Vodnikovanju je voden obisk Vodnikove domačije brezplačen!
Termin: četrtek, 3. febuar ob 9.00 ali 11.00
Trajanje: 45 min (brez kviza) / 70 min (s kvizom)

Prijave: katja.presa@divjamisel.org

 

ZA SPLOŠNO JAVNOST:

 

16.30 VODSTVO PO VODNIKOVI LJUBLJANI Z DR. LUKO VIDMARJEM

Dr. Luka Vidmar, eden največjih strokovnjakov za Vodnika pri nas, nas bo popeljal na izlet po Vodnikovi Ljubljani, v okviru katerega bomo obudili spomin na stavbe, v katerih je teklo Vodnikovo življenje.

 

Postaje:

  • Ilirski steber z verzi Vodnikove Ilirije oživljene
  • Križanke, kjer je Vodnik preučeval ostanke rimske Emone
  • palača Žige Zoisa, kjer so se zbirali takratni intelektualci
  • cerkev sv. Jakoba z nekdanjo jezuitsko gimnazijo, v katero je Vodnik hodil kot dijak, pozneje pa se je k cerkvi vrnil kot kurat
  • Mestni trg in hiša, kjer je bila knjigarna Korna – založnika Vodnikove Velike in Male pratike
  • tržnica, kjer je bilo poslopje nekdanjega frančiškanskega samostana, kjer je Vodnik študiral, oziroma poslopje liceja, kjer je Vodnik deloval kot gimnazijski profesor
  • mesto Egerjeve tiskarne, kjer so tiskali Vodnikove knjige, tudi Lublanske novice
  • Miklošičeva ulica, kjer je Vodnik živel pred smrtjo in kjer je tudi umrl

 

Dobimo se ob 17.00 na Trgu francoske revolucije, pred spomenikom.

Prijave zbiramo na: press@divjamisel.org

V primeru dežja vodstvo odpade.

 

 

18.30 VODSTVO PO STALNI RAZSTAVI Z DR. MARJANOM RUPERTOM

Na vodstvu/predavanju mag. Marijana Ruperta iz Rokopisne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice se bomo  sprehodili po posameznih obdobjih življenja in dela našega znamenitega razsvetljenskega ustvarjalca in učenjaka, ki je v marsičem postavljal temelje slovenskega jezika in umetnega pesništva. Spremljala ga bo projekcija pomembnejših dokumentov in del iz zakladnice nacionalne knjižnice. Vodnik se v njih razkriva kot izjemno plodovit in vsestranski graditelj kulture in humanističnih znanosti na mnogih področjih. Ne velja le za prvega slovenskega pesnika, deloval je kot profesor, duhovnik, slovaropisec, jezikoslovec, prevajalec, novinar, ljubiteljsko se je ukvarjal še z numizmatiko, epigrafiko, mineralogijo in bil pri nas eden prvih intelektualcev, ki so začeli iz študijskih in turističnih nagibov zahajati v gore. Spoznali bomo tudi njegov duhovit karakter, ki se zrcali v pesmih in priložnostnih zapisih.

 

Vodstvo bo potekalo na Vodnikovi domačiji v okviru stalne razstave Slovenščina oživljena in druge zmage zadovoljnega kranjca Valentina Vodnika. Avtorji razstave so mag. Janez Polajner, Mlanka Fabjančič (ilustracije) in Teja Ideja (oblikovanje).

 

 

 

20.00 Spletni ogled (hišne) predstave
ANDREJ ROZMAN ROZA: LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL VODNIKA

Valentin Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen.

Dvesto let po svoji smrti se na prizorišču ekološke nesreče na robu Ljubljane Valentin Vodnik pojavi, da nam pove, da pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig.

Na odru se odvije intervju, ki zavrti slovensko zgodovino za 200 let nazaj!

 

Igrata:

Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov

Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta

 

Režija: Andrej Rozman Roza

Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar

Svetovanje za Vodnikov jezik: doc. dr. Andreja Legan Ravnikar, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU

V uvodnem videu nastopajo: Janja Majzelj, Branko Završan, Ivan Peternelj, Ludvik Bagari in Janez Škof.

 

Predstava se bo ob 20.00 odvrtela na FB strani ter Youtube kanalu Vodnikove domačije (https://www.youtube.com/watch?v=xW8egwIZvwg).

 

Produkcija Rozinteater in Vodnikova domačija.

Predstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

 

 

Za starejše

GLASNO BRANJE Z LADO ZEI, PREK SPLETA

Četrtek, 3. februar (11h)

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Za srečanje si pripravite knjigo ali revijo, iz katere nam boste prebrali odstavek ali dva, ter očala za branje. Ne zamudite ure veselega druženja z Lado Zei!

 

Za sodelovanje pišite na irena.plesivcnik@divjamisel.org.
Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

 

Nedelce

LOV NA MEDVEDA / 3+

Nedelja, 6. februar (11h)

Gremo skupaj na lov na medveda, skozi visoko travo, čez blato in reko, skozi čisto pravi snežni metež, brrrrr. Ga bomo našli? Slikaniška klasika Lov na medveda s svojim ritmom, ponavljanji ter zvočnim slikanjem kar kliče po skupinskem ustvarjanju.
Za pripoved in glasbo skrbita improvizatorja Alenka Marinič in Justin Durel.

V sodelovanju z založbo Mladinska knjiga.

 

Nedelce so nedeljski dopoldnevi v zavetju doma, čas, ki ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Za vas izbiramo in predstavljamo najboljše otroške knjige, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Nedeljski otroški program sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

_ _ _ _ _

 

Pisat lahko prideš v Sobo za pisanje.
BREZPLAČEN PROSTOR ZA PISANJE

Če pišeš in potrebuješ spodbudno okolje, stol, mizo in računalnik, se javi. Napiši nam, kdo si, kaj pišeš in zakaj si želiš pisati v Sobi za pisanje ter za koliko časa.
Na voljo je eno mesto v Lastni sobi (za 3 mesece) ter štiri mesta v skupni sobi za pisanje.

Rezervacije: nabiralnik@divjamisel.org

Sobo za pisanje in program s področja pisanja smo vzpostavili v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa).

 

Vabimo te na individualni
BRALNI POGOVOR

Vabimo na individualni pogovor o branju. O tem, kako berete, kakšni so vaši bralni rituali, kako so knjige zaznamovale vaše življenje, ali se vaše bralno vedenje morda spreminja skozi čas in še o marsičem, se bo z vami za namene svojega raziskovanja pogovarjala dr. Ana Vogrinčič Čepič.

Dobrodošli bralci in bralke vseh sort – tudi če ste nazadnje brali v osnovni šoli, če berete samo še po spletu ali pa se morda sploh ne štejete med bralce!

Za termin pišite na ana.vogrincic@guest.arnes.si
Pogovori trajajo približno uro in pol, so zvočno snemani, osebni podatki pa anonimizirani.
Če je mogoče, s seboj prinesete kupček knjig (ali vsaj seznam naslovov), ki so za vas posebej pomembne.

Veselimo se vašega odziva!

 

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije:

Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo