Vodnikova domačija – Napovednik dogodkov (22. avgust – 2. sept.)

0
105
VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA
Hiša branja, pisanja in pripovedovanja
NAPOVEDNIK DOGODKOV 22. AVGUST  ̶  2. SEPTEMBER
I Z O B R A Ž E V A N J E

DELAVNICA PRIPOVEDOVANJA Z ANO DUŠA
Ponedeljek–sobota, 22.–27. avgust v dveh terminih:

– DOPOLDNE, vse dni, 10h–14h
– POPOLDNE, vse dni 16h–20h, razen torka, 16h–18h in sobote, 10h–16h

Na šestdnevni delavnici pripovedovanja bodo udeleženci pod vodstvom mentorice Ane Duša (Pripovedovalski variete) pripovedovanje, pripovedovalski nastop in proces obravnavali tako z vsebinskega kot formalnega vidika.
Spoznali bodo, kaj je ljudska in kaj osebna zgodba, kaj je sodobno pripovedovanje, kje zgodbe iskati ter načine ubesedovanja ljudske in osebne zgodbe. (Po)iskali bodo lastni pripovedovalski jezik, našli sporočilnost zgodbe, se dotaknili pomena odrskega nastopa, pozicije pripovedovalca na odru, komunikacije s publiko, razlike med igralcem in pripovedovalcem… Seznanili se bodo lahko tudi še z vsem ostalim, kar jih bo na dano temo zanimalo.
Delavnico sestavljajo skupinske in individualne vaje in je primerna tako za tiste, ki so se s pripovedovanjem že srečali, kot tiste, ki pripovedovalskih izkušenj še nimajo, pa bi si jih želeli pridobiti.

Ana Duša je pripovedovalka, dramaturginja, prevajalka, avtorica gledaliških besedil in pedagoginja. S pripovedovanjem se poklicno in študijsko ukvarja od leta 2002, ko se je pridružila kolektivu Za 2 groša fantazije na ljubljanskem Radiu Študent. Od leta 2010 vodi Pripovedovalsko šolo Pripovedovalskega varieteja, kjer razvija lastno metodo poučevanja pripovedovanja. Zadnji dve leti je umetniška vodja programa Mlado mladinsko v Slovenskem mladinskem gledališču in asistentka za področje gledališkega in lutkovnega ustvarjanja na Pedagoški fakulteti, smer Predšolska vzgoja. V obeh programih uporablja metode pripovedovanja, združene z elementi fizičnega gledališča.
Več informacij na FB strani Pripovedovalskega varieteja, tukaj: https://www.facebook.com/events/389551586471131/ in na e-naslovu Pripovedovalskega varieteja: pripovedovalskivariete@gmail.com
K O N C E R T

Nastop skupine
SALAMANDER
Torek, 30. avgust (20h)

Glasbena skupina Salamander in legendarni glasbeniki (v sedanji zasedbi Bogdana Herman, Milan Dekleva, Jerko Novak, Božo Ogorevc in Lado Jakša) ob zaključku poletja vabijo na KONCERT!

Salamander sta sredi sedemdesetih ustanovila pesnik in glasbenik Tomaž Pengov ter pesnik in pisatelj Milan Dekleva. Jedro skupine so poleg njiju, ki sta bila tudi pisca pesmi, tedaj sestavljali še Bogdana Herman, Jerko Novak in Lado Jakša. Krajši ali daljši čas je sicer v zasedbi ustvarjalo skoraj ducat glasbenikov. Izvajali so skladbe Pengova, imeli več nastopov, najbolj odmeven je bil tisti v ljubljanski Narodni galeriji leta 1976, a do izida albuma žal ni prišlo.

Tomaž si je izmislil ime ansambla Salamander. In kot umetnostni zgodovinar in človek, ki se je ukvarjal precej s preteklostjo in z miti, je pojasnjeval, da je salamander sicer simbol močerada, vendar je v nekaterih starih tradicionalnih mitih to poosebljenje ognja … Kot vsak simbol najbrž, tako si jaz zdaj razlagam, združuje ti dve nasprotji: vodo in ogenj. In v tem smislu je simbol neke dinamike, kar je glasba po definiciji.
(Milan Dekleva v pogovoru za Pesem v žepu, cikel glasbeno-dokumentarnih oddaj Radia Prvi iz leta 2019)

V spremenjeni sestavi, z nekaterimi člani prvotne zasedbe, je po štirih desetletjih obujena skupina, z ustvarjanjem ponovno začela spomladi 2019. Prvi krajši nastop, s katerim so počastili 70. obletnico rojstva preminulega Tomaža Pengova, so imeli jeseni istega leta na Ljubljanskem gradu.

Igrajo in pojejo pesmi Milana Dekleve ter snujejo glasbo, ki jo zaznamuje preplet pete poezije s komponiranimi vložki in skupinske ter individualne instrumentalne improvizacije.

Nastopili bodo:
Bogdana Herman (vokal)
Milan Dekleva (avtor lirike in glasbe, klavir)
Jerko Novak (klasična kitara, aranžma)
Božo Ogorevc (violina) in
Lado Jakša (saksofon, klarinet, flavta, tolkala)

KONCERT bo na vrtu domačije, ob slabem vremenu v dvorani.

KORAK DO VSTOPNIC
Vstopnice za koncert (10 eur) lahko v času odpiralnih ur domačije kupite na Vodnikovi domačiji (TOR-PET, 10h-18h) ali prek sistema Moje karte: https://www.mojekarte.si/tickets/search.php5?searchword=salamander

Kolesarsko vodstvo
Z DR. VIDMARJEM PO VODNIKOVI LJUBLJANI
Petek, 2. september (17h), zbor na Trgu francoske revolucije
Eden največjih strokovnjakov za Valentina Vodnika, dr. Luka Vidmar, nas popelje na kolesarski izlet po Vodnikovi Ljubljani.
Na kolesarski poti bomo obudili spomin na stavbe, v katerih je potekalo Vodnikovo življenje. Seznanili se bomo s palačo njegovega mecena Žige Zoisa, kamor je zahajal vse do smrti, nekdanjo jezuitsko gimnazijo na Starem trgu, v katero je hodil kot dijak ter z nekdanjim šentjakobskim župniščem, kjer je deloval kot kaplan.
Na Mestnem trgu bomo videli hišo, v kateri je bila Kornova knjigarna in kjer se je Vodnik sprl s Kopitarjem, na tržnici pa se bomo spomnili poslopja nekdanjega liceja, kjer je deloval kot redovnik in profesor, in Eggerjeve tiskarne, ki je tiskala Vodnikova dela. Na Miklošičevi cesti stoji hiša, v kateri je Vodnik umrl.
Po obisku Navja z Vodnikovim nagrobnikom bomo kolesarjenje sklenili na Vodnikovi domačiji v Šiški.
Zbor s kolesi ob 17.00 na Trgu francoske revolucije, pred spomenikom.
Prijave zbiramo na: prijava@divjamisel.org.
Vodstvo bo organizirano le ob zadostnem številu prijav. Hvala za razumevanje!
V primeru dežja kolesarski potep odpade.
Sofinancira MOL-Oddelek za kulturo
. . .
Knjige nakupujte v
NAJMANJŠA KNJIGARNA V ŠIŠKI
Vse knjige, ki jih predstavljamo na Vodnikovi domačiji lahko kupite tudi v njeni knjigarni.

Izbirajte med posameznimi vsebinskimi sklopi kot so afriška literatura, stripi in risoromani, otroška literatura, literatura nekdanje Jugoslavije, knjižna dela iz serije Nonumenti: Pozabljeni prostori, prakse in objekti, poezija ter knjige, ki jih kot novosti predstavljamo v seriji Izbrano.
Po knjige vabljeni v Šiško!

Knjige v knjigarni domačije lahko listate in kupujete med torkom in petkom, od 10h do 18h, ter v času dogodkov na domačiji.

____________
Stiki, informacije in fotografije:
Daša Ložar, 031 327 544, dasa.lozar@divjamisel.org
Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL – Oddelek za kulturo.
Domačija skozi vse leto, v času odprtja (TOR–PET, 10h–18h), prijazno vabi še k branju v čitalnico ter Knjižnico pod krošnjami, kjer so na voljo mnogi sveži izvodi knjig, dnevno časopisje in revije, ter k pisanju v Sobo za pisanje. Ob tem so za različne publike v domačiji redno na sporedu številni literarni dogodki in izobraževanja.