Vodnikova domačija šiška, hiša branja, pisanja in pripovedovanja: NAPOVEDNIK DOGODKOV 6.-15 april

0
85

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV 6.–15. APRIL

 

 

 

Striparna

POGOVOR Z EMMANUELOM GUIBERTOM!

Četrtek, 8. april (20h)

Distančni strip pogovori v sodelovanju z Zavodom Stripolis se v aprilu nadaljujejo s pogovorom z velikim Emmanuelom Guibertom! Pri nas je najbolj znan kot pisec odlične otroške strip serije Ariol, izpod krila VigeVageKnjig, a v Franciji je eden najbolj razvpitih risarjev sploh, z vrsto odmevnih knjig za pasom.

Kariero je začenjal v skupnem ateljeju z ostalimi novovalovci – Trondheimom, Sattoufom, Blainom, Sfarjem – in se skupaj s slednjim konec devetdesetih prebil pod žaromete z družnimi projekti: v čudovitih akvarelih je po Sfarjevem scenariju zrisal Profesorjevo hči, nagrajenko Angoulema za najboljši prvenec leta ’98, nato pa je po scenariju istega mojstra ilustriral še serijo Črne olive in pobasal nagrado za najboljšo risbo na istem festivalu leta 2002.

Zdaj je bil že dovolj suveren za solo scenarije in tako na plan dal Alanovo vojno po spominih prijatelja, upokojenega ameriškega vojaka, ter Fotografa po spominih drugega znanca, ki je kot fotoreporter haral po Afganistanu. Kot čisti scenarist se je na terenu otroške literature preizkusil s Sardino v vesolju (kjer mu je Sfar vrnil uslugo z risbo), pozneje pa je teren zabave malčkov do kraja izmojstril v Ariolu z risbo Marca Boutavanta.

Za vse te uspehe je pred tremi leti v Angoulemu prejel nagrado Reneja Goscinnyja za scenarista leta, lani pa so mu podelili celo Grand prix istega festivala, ki mu letos predseduje ter ga krasi z veliko razstavo v tamkajšnjem muzeju devete umetnosti.

 

Če bo epidemija dala, se Guibert na jesenski Tinti oglasi tudi v živo, z razstavami in novimi prevodi svojih knjig, a za vsak slučaj – pa tudi zato da ga pred obiskom bolje spoznate – se nam bo pridružil še na virtualnem klepetu!

 

Pogovor bo potekal prek FB live in prek zooma (https://us02web.zoom.us/j/82240771782?pwd=RzJxcloreUdQSDhob3FRMGRRNVZyQT09).

Priklopite se, perfektno bo!

 

KORAK DO STRIPOV:

Stripe lahko po predhodnem dogovoru prevzamete v Striparni na Poljanski (lunacekizar@gmail.com)!

 

 

Spletne Nedelce

O OBČUTLJIVI KOŽI

Nedelja, 11. april (11h)

 

»V živalskem vrtu je med tropom sebi podobnih živela Občutljiva koza. Karkoli se je zgodilo, vedno je mislila, da je reva samo ona.«

Zimzeleno zgodbo pisateljice Polonce Kovač intepretira pripovedovalka Špela Frlic.

 

Dogodek bo dostopen na FB Vodnikove domačije.

 

Spletne Nedelce so nedeljski dopoldnevi v zavetju doma, čas, ki ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Za vas izbiramo in predstavljamo najboljše otroške knjige, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Otroški program Vodnikove domačije sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

 

Nova serija:

Palestina v besedah

SPREHODI PO PALESTINI Z RAJO SHEHADEHOM, enim najvidnejših sodobnih palestinskih pisateljev danes

Torek, 13. aprila ob 19h

Po uvodnem marčevskem dogodku, ki ga je pripravila novinarka Kristina Božič, ki se je z novinarjem Ervinom Milharčičem Hladnikom pogovarjala o literarnih povezavah med Slovenijo in Palestino, vabimo na drugi dogodek iz nove serije, pogovor z Rajo Shehadehom!

Raja Shehadeh, eden največjih spdobnih palestinskih pisateljev, je avtor številnih knjig kot so Palestinski sprehodi (2008), Razpoka v času (2010), Okupacijski dnevniki (2012), Jezik vojne, jezik miru (2015), Kje je potegnjena črta (2018) in Pot domov (2019). Po poklicu je odvetnik, živi v Ramali, na okupiranem Zahodnem bregu v Palestini in je ustanovitelj pionirske organizacije za človekove pravice Al Hak.

S Shehadehom se bomo sprehajali po mnogih temah, ustavili se bomo tudi pri Palestrinskih sprehodih, njegovi najbolj znani knjigi,za katero je leta 2008 prejel Orwellovo nagrado, najuglednejšo britansko nagrado za politično angažirano književnost. Palestinski sprehodi združujejo avtobiografijo, potopis in politično kritiko, v prevodu Zoje Skušek pa so leta 2012 izšli pri založbi /* cf.

 

Z gostom se bo pogovarjal anglist in sociolog kulture dr. Nikolai Jeffs.

 

Pogovor bo predvajan v živo na FB profilu Vodnikove domačije in prek Zooma https://us02web.zoom.us/j/83515818793….

 

Serijo pogovorov Palestina v besedah organiziramo v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev.

 

S pogovori nadaljujemo v maju, ko bo novinarka Kristina Božič preko spleta gostila pisateljico Ghado Karmi, med drugimi avtorico knjige Vrnitev: spomini Palestinke (prevod je izšel pri založbi Sophia v 2018), zdravnico in borko za Palestino, ki živi v Angliji.

 

KORAK DO KNJIGE:
V Najmanjši knjigarni v Šiški vas pričakuje tudi nabor knjig Palestina v besedah, ki ga je kurirala novinarka Kristina Božič. Knjige lahko v živo nakupujete od torka do petka od 10h do 18h, v trenutnem času zaprtja domačije po predhodnem dogovoru naročite (pia.prezelj@divjamisel.org) in vam jih pošljemo po pošti.

 

 

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI

Četrtek, 15. april (11h)

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

 

Med pandemijo se še vedno družimo na spletu pod vodstvom Lade Zei vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, odslej ponovno ob dopoldanski uri. Za sodelovanje pišite na irena.plesivcnik@divjamisel.org in prejeli boste povezavo do spletne sobe.

 

Pridružite se nam, potrebujete le očala!

Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

 

 

Galerija je zaradi ukrepov za zajezitev epidemije začasno zaprta, ogled razstave bo možen takoj po odprtju

VENDI VERNIĆ: ČEZ ČRTO

Razstava originalov mednarodno prepoznavne zagrebške ilustratorke

  1. 3.–30. 4. 2021

Galerija Vodnikove domačije Šiška

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška je na ogled pregledna razstava originalov mednarodno prepoznavne zagrebške ilustratorke Vendi Vernić, ki je leta 2018 prejela glavno nagrado na knjižnem sejmu v Bologni.

Razstava predstavlja preko 50 izvirnikov ilustracij iz treh knjižnih izdaj literarnih mojstrov Eugèna Ionesca (Priče 1, 2, 3, 4, Mala zvona, 2020), Daniila Harmsa (Sedam mačaka, Mala zvona, 2019) in Nikolaja Vasiljeviča Gogolja (La nariz / El abrigo, Saposcat, 2019).

 

Vendi Vernić v svojih ilustracijah v koherentno celoto spaja mnoge tehnike, ob tem pa njena dela na sugestiven način in s preciznimi detajli komunicirajo like, karakterje ter vzdušje. Ilustracije sledijo tradiciji, a hkrati z njo niso obremenjene, jo presegajo ter ubirajo sodobno noto in nosijo samosvoj osebni glas. Delo Vendi Vernić zaznamujejo šarm, humor, teža in svojstvena poetičnost.

– Maša Žmitek, kuratorka

Vendi Vernić (1991) je ilustratorka in vizualna umetnica, ki živi in ustvarja v Zagrebu. Je dobitnica mednarodne nagrade za ilustracijo na knjižnem sejmu v Bologni (2018), za svoje delo pa je prejela tudi več drugih nagrad, med njimi nagrado Grigor Vitez za otroško ilustracijo na Hrvaškem (2020) in na Mors festivalu ilustracije v Moskvi (2017). Njeno delo je bilo prikazano na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Seulu, Bologni, Moskvi, Tokiu in Zagrebu. Vendi Vernić je doslej ilustrirala pet knjig za otroke in mladostnike, kot ilustratorka in oblikovalka pa sodeluje z različnimi založbami in kulturnimi institucijami.

 

SPREMLJEVALNI DOGODEK:

Torek, 4. maj ob 20h

Pogovor z umetnico
Z ilustratorko Vendi Vernić se bo prek zooma pogovarjal Izar Lunaček.

 

Informacije: galerija@divjamisel.org

Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek

Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Razstavo je podprl MOL—Oddelek za kulturo.

 

 

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije:

Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo