Vodnikova domačija Šiška napovednik

0
420

Ameriška kultura v literaturi in glasbi

NAPO IN JIZAH O RAPU

Četrtek, 10. oktober (19h)

Jizah in Napo, zaporedna pilota oddaje Rhyme Kickerz na Radiu Študent, sta za osnovo debatno-poslušalskega večera izbrala fenomen pesniško-rapovskega projekta Lyricist Lounge, pogovor (in muzika) pa ju bo nato odnesel marsikam – od angažiranega spoken worda prek hipnega freestyla do mumblajoče abstrakcije.

Skratka, ne zamudite izjemne priložnosti, videti in slišati Jizaha in Napota, avtorjev kultne oddaje kultnega radia, v živo!

Vse je pripravljeno, na super četrtkov žur.

Ameriška kultura v literaturi glasbi je serija pogovorov in predavanj, nekakšna glasbeno-literarna dvoživka, v sklopu katere literarna besedila predstavljamo v novih prevodih, glasbena pa v novih interpretacijah. Mesečna srečanja ameriško kulturo odstirajo skozi prizmo jazza, hip hopa, punka, poezije in proze.

Nastaja s finančno podporo Veleposlaništva ZDA v Ljubljani.

Pred koncertom bolgarskega zbora The Mystery of the Bulgarian Voices

VOKALNA DELAVNICA z VODILNIMA SOLISTKAMA iz zbora

Sobota, 12. oktober (12h-16h)

Izjemna priložnost za vse ljubitelje balkanskega ljudskega petja! Dan pred koncertom bolgarskega zbora The Mystery of the Bulgarian Voices featuring Lisa Gerrard v Cankarjevem domu bomo v okviru Vokalnega studia Grlenice izvedli delavnico z dvema izjemnima članicama, vodilnima solistkama zbora – Gergano Dimitrovo in Dijano Vasilevo!

Zaradi velikega zanimanja se pridružujeta še dve vrhunski folklorni pevki, Sofija Janeva in Conka Dimitrova, prav tako članici zbora The Mystery of the Bulgarian voices.

Število mest je omejeno. Za delavnico ni potrebna glasbena pismenost, je pa zaželeno, da ste sposobni ponoviti melodijo, držati ton.

Obvezna prijava: grlenice.vocalstudio@gmail.com

Vpisnina: 40 eur / 30 eur študenti / dijaki / upokojenci / nezaposleni; znesek vplačate po potrjenem prejemu prijave na Vodnikovi domačiji.

Festival Tinta na domačiji

PIJANI ZAJEC. Pripovedovalska predstava.

Sobota, 12. oktober (19h)

»Kako, da nisi šla gor k zajcu?« / »He, saj sem šla: je pijan, pijan ko čep!«

Zgodbo o tem, kako je zajec preživel božič, je Milku Matičetovemu pred več kot petdesetimi leti povedala Rezijanka Dorina Čúnkina. Dobila je svoj prostor v priljubljeni zbirki Zverinice iz Rezije, a ker bolj nagovarja odrasle kot otroke, je redko zašla še v kak drug medij. Potem je David Krančan po njej narisal strip in letos je dobila še svežo odrsko interpretacijo skozi sožitje treh medijev: pripovedi Roka Kušlana, ilustracije Davida Krančana in glasbe Andreja Fona.

Predstava Pijani zajec je nastala v produkciji Zavoda Homo Narrans. Organizacija: Vodnikova domačija, Zavod Stripolis in Kino Šiška.

Vstopnina za predstavo: 5 € (prodaja na Vodnikovi domačiji v času odpiralnih ur in eno uro pred predstavo).

Predstava je del gledališko-plesnega abonmaja ljubljanskih neodvisnih odrov Transferzala.

Nedelce

SKULPTURE IZ PAPIRNATE KAŠE

Nedelja, 13. oktober

Razstava Minevanja vabi v skrivnostni svet črno-belih ilustracij in svetlobnih teles iz papirnate kaše. S soavtorico razstave Andrejo Pogačar bomo šli v Galerijo Vodnikove domačije na razstavo po navdih in se potem lotili izdelovanja skulptur iz papirnate kaše.

Brezplačno. Obvezna prijava na spela.frlic@divjamisel.org.

Spremljevalni program galerijskega programa.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

Dogodki so, razen izjem, brezplačni. Veseli bomo, če boste kvalitetni program, dostopen vsem, podprli s prostovoljnimi prispevki.

Nedelce delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija RS.

Drugi Radio: Cikel predavanj o godbenih žanrih

LUKA ZAGORIČNIK IN PAVEL LIPOVŠEK

Torek, 15. oktober (17h-20h) (prvo predavanje ob 17h, drugo ob 18h)

Radio Študent in Druga godba so združili moči in se odločili za izložbeno serijo Drugi Radio – cikel predavanj na temo raznolikih, bolj ali manj smiselnih, bolj ali manj navadnih godbenih žanrov. Aktualni ali bivši sodelavci Radia Študent bodo torej pametovali, učili, razlagali in predstavljali!

Drugi Radio: Luka Zagoričnik in Pavel Lipovšek, vsak s svojim vpogledom v godbe.

Okrogla miza, predstava in delavnice

MEDNARODNI DAN SLOVARJEV

Sreda, 16. oktober (od 16h dalje)

Ob mednarodnem dnevu slovarjev vabimo skupaj s Sekcijo za leksiko pri ZDSDS na pester program na Vodnikovi domačiji, ter delavnice, ki bodo dan kasneje na ZRC SAZU.

OKROGLA MIZA O SLOVARJIH IN SLOVAROPISJU /SRE, 16. oktober (16h), Vodnikova domačija/

Na okrogli mizi o slovarjih in slovaropisju bodo sodelovali:  doc. dr. Helena Dobrovoljc (ZRC SAZU), izr. prof. dr. Tomaž Erjavec (Inštitut Jožef Stefan), doc. dr. Polona Gantar (Filozofska fakulteta UL), dr. Andrej Perdih (ZRC SAZU), red. prof. dr. Irena Stramljič Breznik (Filozofska fakulteta UM), izr. prof. dr. Alenka Vrbinc (Ekonomska fakulteta UL), dr. Mojca Žagar Karer (ZRC SAZU), prof. dr. Andreja Žele (Filozofska fakulteta UL).

PREDSTAVA O VALENTINU VODNIKU

Ob 19.00 sledi hišna predstava Andreja Rozmana Roze, z naslovom LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL VODNIKA.

Brezplačen ogled predstave omogoča Ustanova patra Stanislava Škrabca

DELAVNICE O NASTAJANJU IN RABI SLOVARJEV /ČET, 17. oktober, atrij ZRC/

Vabimo k vpisu na delavnice o nastajanju in rabi slovarjev, namenjene zlasti učiteljem, lektorjem, prevajalcem in drugi zainteresirani javnosti. Prijavite se lahko do torka, 8. oktobra, na spletni strani: https://zdsds.si/2019/09/04/dan-slovarjev-2019/.

Vsi dogodki so brezplačni!

Dogodke ob mednarodnem dnevu slovarjev organizira Sekcija za leksiko Zveze društev Slavistično društvo Slovenije (ZDSDS), ob podpori Ustanova patra Stanislava Škrabca, Vodnikove domačije in ZRC SAZU.

Vodnikovo leto

VODSTVO PO ZOISOVI LJUBLJANI

Četrtek, 17. oktober (17h)

V letu 2019 obeležujemo tudi 200. obletnico smrti razsvetljenca, gospodarstvenika in mecena Žige ZoisaDr. Luka Vidmar nas bo z zgodbami popeljal po Zoisovi Ljubljani. Zbor pri Herkulovem vodnjaku na Starem trgu.

Na poti skozi Ljubljano bomo obudili spomin na stavbe, povezane z Vodnikovim mecenom in mentorjem – baronom Žigo Zoisom. Pri Herkulovem vodnjaku na Starem trgu se bomo spomnili Zoisovih sorodnikov Pollinijev in šolanja pri jezuitu Gabrijelu Gruberju. Nadaljevali bomo pred Zoisovo palačo na ljubljanskem Bregu, kjer je baron preživel večino življenja. Ob Slovenski cesti bomo pokazali mesto, kjer je stala Zoisova tovarna fajanse in se spomnili bližnje Zoisove aleje – botaničnega vrta, ki je bil odprt za javnost. Pred Slovensko filharmonijo bomo opozorili na nekdanje Stanovsko gledališče, kjer so na Zoisovo pobudo peli v slovenščino prevedene italijanske arije ter z njegovo podporo uprizorili Linhartovo Županovo Micko in mladinsko igro Tinček Petelinček. V bližini bomo pokazali Barbovo palačo, eno mnogih stavb v lasti družine Zois. Končali bomo na Ciril-Metodovem trgu, kjer bomo pokazali hišo Zoisove matere Ivane, ki ga je učila slovensko, in stolnico, kjer je bil pokopan njegov oče Michelangelo.

Brezplačno. V primeru slabega vremena odpade.

Srbski kulturni center Danilo Kiš na domačiji

BIĆE BOLJE / BO ŽE

Petek, 18. oktober (19h)

Ob zaključku literarnih delavnic projekta #ManjšineNaMreži, ki je bil namenjenim udeležencem, ki pišejo v enem od jezikov nekdanje Jugoslavije, vas vabimo na literarni večer z avtoricami in avtorjem iz skupnega večjezičnega e-zbornika Biće bolje/Bo že.

E-zbornik bo predstavila mentorica kreativnega pisanja Lidija Dimkovska in se pogovorila z avtoricami in avtorjem: Aleno Begić, Tanjo Božić, Vesno Hrdlička Bergelj, Tamaro Kovačević, Natalijo Milovanović, Draganom Mitićem, Snježano Vračar Mihelač in Biljano Žikić.

Branje besedil, ki bo potekalo v izvirniku s predvajanjem prevodov, bo glasbeno popestril glasbenik in skladatelj Mileta Grujić.

Na koncu bosta sledili pogostitev in druženje. Prisrčno vabljeni!

Operacijo #MANJŠINENAMREŽI sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

G A L E R I J A

MINEVANJA. Avtorska razstava ilustratorke Marte Bartolj in industrijske oblikovalke Andreje Pogačar

Trajanje: 4. 10.–22. 11. 2019

Samostojna avtorska razstava ilustratorke Marte Bartolj in industrijske oblikovalke Andreje Pogačar Minevanja združuje vizualno umetnost in elemente svetlobe. Ilustracije z intervencijo industrijske oblikovalke zaživijo kot objekti v prostoru. Dvodimenzionalni svet ilustracij v galeriji s pomočjo za razstavo oblikovanih svetil tako prehaja v tridimenzionalnega.

Avtorici z razstavo poudarjata vlogo in pomen narave ter človekovo tesno povezanost z njo. Lahko narava biva brez človeka, lahko človek brez narave? Človekovo bit in naravo združita v podobi vrta, iz katerega vzcveta življenje in spet veni v smrt.

Ilustracije so izdelane v črno-beli tehniki tuša. Z odsotnostjo barve se želi ilustratorka še bolj osredotočiti na sporočilnost podob in gledalca povabiti, da se sprehodi med ilustracijami, se ob njih zadrži in v njih izgubi.

Zaporedje ilustracij sledi zaporedju letnih časov in ciklu življenja. Zadnja ilustracija odpira vprašanje možnih nadaljevanj in vabi k premlevanju, kaj sledi smrti.

Tridimenzionalni svetlobni objekti osvetljujejo ilustracije in njihove pomene, s tem pa prevzemajo funkcijo spremnega besedila. Gledalca skozi zgodbo, ki jo pripovedujejo ilustracije, pospremijo svetlobni objekti. Luč sveti vedno močneje ob nastajanju življenja in postopno ugaša, ko življenje na ilustracijah usiha. Motiv dreves z obrazi na ilustracijah se v prostoru transformira v svetila. Svetlobne objekte pa z ilustracijami povezuje tudi material – prav tako so izdelani iz papirja.

SPREMLJEVALNI PROGRAM

22. 10. ob 19.00 / Vodstvo po razstavi z avtoricama ter podaljšan delovni čas galerije do 21.00.

13. 10. ob 11.00 / 5+ / NEDELCE, OTROŠKI NEDELJSKI PROGRAM: Skulpture iz papirnate kaše, delavnica za otroke

10. 11. ob 11.00 / 5+ / v dvorani domačije / Kako zvenijo, kako živijo pesmi?

Odpiralni čas: Torek–petek: 10.00–18.00 / Sobota in nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek

Razstavo sofinancira: MOL – Oddelek za kulturo

V A B I M O  K  V P I S U  N A  D E L A V N I C E

Nova sezona

PRIPOVEDOVALSKA ŠOLA z ANO DUŠA in gostujočimi mentorji

Termini: petki 17h-21h (11. oktober-22. maj), dvakrat mesečno (skupaj 64 ur)

Pripovedovalska šola Pripovedovalskega Varieteja se osredotoča na različne aspekte pripovedovanja, tako odrskega kot tudi aplikativnega, pri katerem je pripoved uporabljena zgolj kot sredstvo v pedagoških, integracijskih, rehabilitacijskih ipd. procesih. Metodologija izhaja iz obstoječih pripovedovalskih praks na eni ter elementov fizičnega gledališča (klovn) na drugi strani. Posvečali se bomo vsem korakom od izbora zgodbe do končne prezentacije (obdelava in priprava zgodbe za oder ter odrske veščine, ki jih potrebuje pripovedovalec (odrska prezenca, glas, dikcija). Program se na začetku posveča ljudskim in nato resničnim zgodbam, v drugi polovici pa se vsak udeleženec sam odloči za svojo zgodbo, ki jo na koncu tudi predstavi občinstvu. Končni nastop bodo udeleženci oblikovali v sodelovanju z glasbenikom Andražem Poličem.

Vpisnina: 290 eur, če je šolnina poravnana v enem obroku do 11. 10. / 320 eur, če je šolnina poravnana v dveh obrokih (prvi do 11. 10. 2019, drugi do 1. 2. 2020) / 50 eur/mesec, če je šolnina poravnana vsak mesec sproti.

Prijave sprejemamo do 10. oktobra na info@pripovedovalskivariete.si.

Delavnica ustvarjanja uspavank

MOJ GLAS, MOJA PESEM s KATARINO JUVANČIČ

Termini: sobote in nedelje (9., 10., 16., 17. in 23. november). Posamezno srečanje traja 4 ure in se prične ob 14h.

Prve pesmi, ki jih slišimo, so univerzalno dejanje človeške ustvarjalnosti in pogosto predstavljajo naš prvi stik s človeškim zvokom, ki je tako pomirjajoč kot magičen. S petjem uspavank tkemo nežne in hkrati čvrste vezi s tistim, ki mu/ji pojemo, s samimi sabo in svetom. Če vas zanima, kaj se zgodi, ko te vezi prebudimo, ozvočimo, upojemo in upesnimo tukaj in zdaj, ter kako lahko ta spoznanja in znanja uporabimo tako v zasebnem kot v profesionalnem življenju, potem ste toplo vabljeni/e, da se nam pridružite. Na delavnici prepevamo uspavanke iz domačega izročila in vseh kotičkov sveta, odpiramo poti in brezpotja glasu in glasovom v naših telesih, se učimo kreativnega pisanja pesmi ter veščin nastopanja.

Delavnica bo potekala v treh vikend terminih. Zadnje, dodatno srečanje, je namenjeno pripravi in zaključnemu nastopu.

Cena delavnice je 150 EUR, za študente, upokojence, brezposelne in samozaposlene z nizkimi prihodki pa 130 EUR. Prijavnina znaša 30 EUR in se vplača ob vpisu, najkasneje do 7. novembra na Vodnikovi domačiji v času odpiralnih ur. Preostalo kotizacijo plačate na prvem srečanju (lahko jo poravnate v dveh obrokih).

Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest oz. do 7.11. na irena.plesivcnik@divjamisel.org

Delavnica je namenjena izključno odraslim (18+). Še posebej jo priporočamo vsem iz najrazličnejših pedagoških in umetniških poklicov ter zanimanj. Pevsko ali glasbeno predznanje ni potrebno.

Pridi pisat v Sobo za pisanje v novi sezoni!

BREZPLAČEN PROSTOR ZA TVOJE PISANJE

Na domačiji deluje skupni prostor, namenjen pisanju. Z novim šolskim letom odpiramo nove prijave! Če pišeš in potrebuješ spodbudno okolje, stol, mizo in računalnik, se javi. Napiši nam, kdo si, kaj pišeš in zakaj bi pisal v Sobi za pisanje ter za koliko časa.

Na voljo je eno mesto v Lastni sobi (zahtevnejši projekti) ter 3 mesta v skupni sobi za pisanje. 

Rezervacije: m: nabiralnik@divjamisel.org / t: 059 037 510

Odpiralni čas: TOR- PET (9.00-16.00) / SOB in NED (10.00-14.00).

Sobo za pisanje in izobraževalni program smo vzpostavili v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa).