Vodnikova domačija Šiška – napovednik

0
88

12. maja odpiramo galerijo domačije

RAZSTAVA ŠTUDENTOV SMERI ILUSTRACIJA UL ALUO

Na ogled do 29. maja (PON–PET, 12h–18h)

Pred dvema mesecema, 12. marca, naj bi v galeriji domačije odprli razstavo, ki je zaradi razmer nismo uspeli odpreti v fizični obliki, predstavili pa smo jo virtualno. Sedaj ob ponovnem odprtju galerije se vseh 16 sodelujočih avtorjev in avtoric veseli vašega obiska! Pri obisku galerije veljajo posebna pravila NIJZ za ogled.

 

Razstavljajo: Toni Buršić, Matija Cipurić, Trina Čuček Meršol, Polona Filiplič, Marina Gabor, Klara Jager, Teja Jalovec, Manca Kovačič, Sofiya Kruglikova, Eva Margon, Lara Mastnak, Maša P. Žmitek, Barbara Pavlič, Eva Rauch, Neža Šivec in Tibor Tekavec.

Kuratorki razstave: doc. Suzana Bricelj in doc. mag. Marija Nabernik.

 

Na razstavi predstavljamo diplomska in magistrska dela študentov bolonjske študijske smeri Ilustracija na Oddelku za oblikovanje UL ALUO.

Na smeri Ilustracija si prizadevajo področje ilustracije obravnavati celostno, kar se odraža v pestrosti predstavljenih zaključnih nalogah. Te predstavljajo tematike tako s področja domišljijske kot tudi stvarne ilustracije. Obravnava posameznih področij ilustracije ne pomeni, da se študenti oprimejo in trdno držijo že zapovedanih oblik vizualne naracije. V svojih zaključnih delih delujejo raziskovalno in pri tem preverjajo ter premoščajo meje posameznih disciplin, s tem pa tudi širijo polje delovanja ilustracije ali pa ustvarjajo pogoje za nastanek novih pripovednih oblik.

 

Predstavljena dela so najvidnejša produkcija zadnjih let. Med njimi so tudi dela, nagrajena z akademskimi nagradami in univerzitetno Prešernovo nagrado.

Več https://www.facebook.com/events/531416434139982/

Produkcija Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška. Razstavo sofinancira MOL – Urad za mladino.

 

 

Pridružite se novi sodobnosti

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE

Četrtek, 14. maj (10h)

Tovarišica Lada Zei vabi na glasno branje v spletno sobo, ki je bila oblikovana z mislijo na enostavno uporabno starejših.

 

Pridružite se novi sodobnosti, pravi Lada! Za virtualno druženje potrebujete vam ljubo knjigo, ki jo imate pri roki, očala za branje in računalnik. Videli se bomo in slišali, govorili in brali bomo na glas, izbira branja pa bo tokrat vaša.

Tudi če boste le poslušali, vabljeni, drugič bo laže, morda se dobimo celo prej kot čez mesec dni!

 

KAKO SE PRIDRUŽIM?

Vstop v novo obliko druženja je preprost.

1. Prijavite se na naslov irena.plesivcnik@divjamisel.org.

2. Lada vam bo nato poslala povezavo na spletno sobo, kjer bo glasno branje potekalo.

3. Še pred četrtkom bo z vsakim zainteresiranim preizkusila, ali povezava deluje in pomagala, če bi se zatikalo.

 

O seriji:

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Pripravlja skupina društva upokojenih pedagoških delavk – DUPDS. Vodi Lada Zei.

 

Ispeci pa reci
DAMIR OVČINA IN MAIDA DŽINIĆ POLJAK
Četrtek, 14. maj (20h)
Damir Ovčina
 je avtor številnih pesmi, krajših proznih del in prikazov. Zaslovel je s svojim prvim romanom Kad sam bio hodža, za katerega je 2017 dobil nagrado »Mirko Kovač«. Roman je doživel štiri ponatise, marca letos pri Založbi Sanje pa je izšel tudi slovenski prevod.
Ko sem bil hodža je zgodba iz obleganega Sarajeva. Pripoveduje jo 19-letni fant iz sarajevske soseske Grbavica, ki je bila na začetku vojne zasedena in tri leta in pol bila odrezana od preostalih delov Sarajeva. Ko sem bil hodža je 532 strani življenja na meji življenja in smrti. To je, po besedah kritikov, eden izmed najboljših vojnih-protivojnih romanov, ki v minimalističnem slogu opiše vso kompleksnost vojne.

»Ko sem bilo hodža se ne ukaluplja. In v tem je njegova največja moč. Damir Ovčina je velik pisatelj«. – Miljenko Jergović

Z Damirjem se bomo pogovarjali o romanu, naraščajočem fašizmu, mestu pisateljev v današnjem času.

Povezavo do spletnega pogovora v živo bomo objavili na Facebook strani Vodnikova domačija Šiška in v napovedi dogodka na www.mestoliterature.si.

KORAK DO KNJIGE: Na voljo v knjigarni domačije ter na www.sanje.si/ko-sem-bil-hodza.html.

O seriji:
Maida Džinić Poljak, nekdanja bosanska begunka, novinarka, glasbenica in dolgoletna svetovalka delavcem-migrantom in beguncem, na domačiji vsak mesec ob džezvi kave gosti literate, novinarje, igralce, glasbenike, humanitarce in druge zanimive goste s področja nekdanje YU.

 

Domače Nedelce #8

SPLOŠČENI ZAJEC

Nedelja, 10. maj (11h)
Pes in podgana nekega dne na cesti najdeta sploščenega zajca. Kaj naj storita? Naj ga kar pustita ležati tam? Ne izgleda, da mu je tam na tleh udobno. Pes ima zato boljšo idejo. Pisatelj in ilustrator Bárður Oskarsson se v zgodbi vprašanj življenja in smrti loteva z veliko humorja in sočutja in jo zaključi s presenetljivim obratom.

Priredba in pripovedovanje: Špela Frlic, animacija ilustracij: Lea Zupančič.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju založbo Zala.

Slikanica je izšla pri Založbi Zala v letu 2016 (prevod Darko Čudenin prejela znak kakovosti Zlata hruška. Po prijazni ceni 8,25 eur jo lahko kupite v spletni knjigarni založbe: https://zalozba-zala.si/knjiga/splosceni-zajec/

 

Pridužite se nam v nedeljo ob 11h tukaj: https://vimeo.com/divjamisel.

 

Sedme domače Nedelce, Spoznal sem te po rdečih nogavicah, si lahko ogledate https://vimeo.com/416623755,

Nedelce so lahko tudi v času, ko se šolamo in delamo doma, tisti čas, ki ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Nedelce so lahko pravzaprav vsak dan! Vse dokler se ne bomo spet srečali v živo na Vodnikovi domačiji, bomo ob nedeljah na spletu objavljali vsebine za otroke, povezane s knjigami in vas tako še naprej vabili, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

 

Nedeljski otroški program delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

Festival Itn
MENJALNICA POEZIJE
Od ponedeljka, 18. maja, do petka 22. maja (vedno ob 18h)

Sodelujejo: izbrani udeleženci pesniškega natečaja in uveljavljeni pesniki po njihovem izboru

Moderira: Aljoša Harlamov

Menjalnica poezije je literarni večer, na katerem si bodo dijaki svoje pesmi izmenjali z uveljavljenimi slovenskimi pesniki. Gre za pesniški dialog, ki poudarja brezmejno svobodo in univerzalnost poezije, ki presega medgeneracijska, estetska in slogovna razlikovanja, celo avtorja, obenem pa performans, ki izpostavlja literarno branje kot način povezovanja med ustvarjalci in občinstvom ter briše meje med njimi. Sodelujoče dijake oziroma njihova besedila je na natečaju izbrala za to posebej sestavljena veččlanska žirija, sodelujoče pesnike pa so izbrali dijaki skupaj z žirijo.

 

V petih dneh si bo izmenjalo poezijo pet mladih in pet uveljavljenih pesnikov.
Dogodkom lahko prisluhnete tukaj: https://www.youtube.com/channel/UC_WMRwXVLYenPjth8Sr-CcA.

 

Pridruži se FB strani festivala: www.facebook.com/intakonaprej/!

Producenti: Vodnikova domačija, Mladinska knjiga, Udesin. Sofinancerja: MOL – Urad za mladino in MOL – Oddelek za kulturo.

 

 

Virtualna 3D Galerija Vodnikove domačije Šiška v sodelovanju z Muzejem tiska

TITO IN TISK. Od ikone do kulta.

Po razstavi, postavljeni v 3D virtualni prostor, se sprehodite od doma, preko vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX. Povezava za vstop: https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/843154/tito-in-tisk-od-ikone-do-kulta?fbclid=IwAR1plP0148Ixi2jLYMjnTpJN9p9PxB_qweWOsrMp7KCCPAL6wqkuyWocvdc

 

Kustos Muzeja tiska Ali Žerdin je iz zbirke starih časopisov izbrskal tiste, ki pripovedujejo o Josipu Brozu Titu, njegovem boju, prevzemu oblasti, vladavini in smrti.

Časopisni uredniki po vsem svetu so novico iz Ljubljane, novico o Titovi smrti, razumeli kot dogodek, ki sodi na časopisno naslovnico. Nostalgiki bodo na časopisnih naslovnicah prepoznali državnika svetovnega formata, kritični opazovalci pa ne bodo mogli spregledati, kako uniformiran je bil jugoslovanski tisk. Razstava se začne z izvodi časopisov iz leta 1944 in časovno konča maja 1980, predstavlja pa izbor časopisov, natisnjenih med Pekingom in New Yorkom.

 

Razstava iz zbirke starih časopisov, ki je nastala ob štirideseti obletnici Titove smrti, je razdeljena v 17 vsebinskih sklopov, spremlja jih izbor fotografij  (arhiv Muzeja novejše zgodovine in Joca Žnidaršiča – v sodelovanju z Galerijo Fotografija), posnetkov ter glasbe po izboru Borje Močnika.

V prodajnem kotu galerije bo mogoče kupiti izbor fotografij Joca Žnidaršiča, na voljo bo izbor knjig o Titu in več antikvarnih predmetov.

Več o razstavi v priponki.Virtualna 3D Galerija Vodnikove domačije Šiška

SAMIRA KENTRIĆ: ADNA

Po razstavi, postavljeni v 3D virtualni prostor, se lahko sprehodite od doma, preko vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX, in sicer preko te povezave: https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/603799/adna

Več o razstavi v priponki.

 

 

Domači pravljični studio

NATEČAJ ZA OTROKE: PRIPOVEDUJ IN POSNEMI ZGODBO!

Natečaj za otroke do 9. leta starosti. Rok za prijave do 18. maja!

 

Vodnikova domačija Šiška napovednik