Vodnikova domačija Šiška – napovednik

0
53

 

Vodnikova domačija - napovednik

Izbrano: Založba UMco na domačiji

BOŠTJAN VIDEMŠEK IN SAMO RUGELJ IN SVEŽA KNJIGA PLAN B

Četrtek, 2. julij (19.30)

Boštjanom Videmškom novinarjem, avtorjem knjige Plan B; Pionirji boja s podnebno krizo in  prihodnost mobilnosti (UMco, julij 2020), se bo Samo Rugelj (odgovorni urednik na založbi UMco) pogovarjal o klimatskih spremembah, zeleni energiji in različnih modelih izkoriščanja naravnih virov energije.

Videmšek se je po dvajsetih letih poročanja s kriznih žarišč lotil nove žurnalistične teme in začel zbirati izsledke v zvezi s podnebnimi spremembami doma in po svetu. Jasno je, da se podnebna kriza stopnjuje. Je sploh še mogoče kaj spremeniti?
Avtor je skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem, odšel na »pot okoli sveta«, da bi našel odgovore, če ti sploh obstajajo.

Posvetila sta se večjim in manjšim skupnostim, ki so se samoiniciativno lotile spopada s klimatsko krizo. Spraševala sta se o nacionalni kognitivni disonanci; je zelena revolucija res mogoča le tam, kjer je na voljo veliko denarja, še posebej, če ta prihaja iz »črne«, naftne industrije. Iskala sta alternativne vire energije ter analizirala električno mobilnost na Kitajskem in Norveškem ter njene prednosti in omejitve v velikih ter majhnih državah. Z vsemi temi primeri sta skušala pokazati, da rešitve obstajajo. Da obstaja plan B.

Po pogovoru boste lahko knjigo Plan B kupili po posebej prijazni ceni.

Pogovor bo potekal V ŽIVO, na vrtu domačije, v primeru dežja pa v galeriji.
Dobimo se na varni distanci. Zaradi omejenega števila sedežev vas prosimo, da si zagotovite sedež z nakupom vstopnice (2 EUR). Vstopnico lahko nakupite na domačiji v odpiralnem času ali preko spleta www.mojekarte.si/si/umco-na-domaciji-bostjan-videmsek-in-sveza-knjiga/vstopnice-1133058.html.

 

 

Koncerta mešanega pevskega zbora Grlenice STA PRESTAVLJENA NA UGODNEJŠI ČAS!!
PESMI OB ZAČETKU POLETJA

Dva termina: Sobota in nedelja (20h)
OBVESTILO: Zaradi zagotavljanja varnosti ob ponovnem širjenju koronavirusa je koncert 30-članskega pevskega zbora prestavljen na ugodnejši čas.

Vabimo na vrt domačije na poletni koncert mešanega pevskega zbora Grlenice! Zbor, ki domuje na domačiji od oktobra 2018, vodi umetnica, harfistka, komponistka, performerka in pevka Zvezdana Novaković. Sestavljajo ga posamezniki z vseh vetrov, ki jim je skupno veselje do ljudskega petja na star, avtentičen, grlen način. Poletni repertoar bo obsegal sakralne, obredne in ljudske napeve različnih kultur.

Skladbe prihajajo iz bogatega nabora pesmi različnih narodov, med njimi prevladujejo tiste, ki izhajajo iz slovanske in balkanske kulturne dediščine. Avtentične skladbe zazvenijo v preprostem dvoglasju, enoglasju in tudi v večglasnih sodobnih zborovskih priredbah ljudskih pesmi. Pevci se skozi grleno petje in različne vokalne tehnike posvečajo zvoku in lepoti rezonirajočih tonov, večkrat se petju pridruži tudi plesanje kola.

Kupnino za vstopnice bomo povrnili:

–          V kolikor je bila vstopnica nakupljena na domačiji, povrnemo kupnino na domačiji v času odpiralnih ur (TOR–PET, 10h–18h).

–          V kolikor je bila vstopnica kupljena preko prodajnih mest moje karte.si, vam bo kupnino povrnilo podjetje moje karte, pišite na: podpora@mojekarte.si.

Opravičujemo se za nevšečnosti in se zahvaljujemo za razumevanje.

 

 

Ispeci pa reci

VEČER V SPOMIN BEKIMU SEJRANOVIĆU:

MAIDA DŽINIĆ POLJAK z gostom FARUKOM ŠEHIĆEM

Sreda, 8. julij (19h)

Zaključni večer druge sezone serije Ispeci pa reci bo posvečen nedavno umrlemu pisatelju, največjemu »postjugoslovanskemu nomadu«, Bekimu Sejranoviću. Gostili bomo Faruka Šehića, bosanskohercegovskega pisatelja, pesnika in kolumnista, Bekimovega prijatelja, ki je ta mesec gost pisateljske rezidence založbe Goga v Novem mestu, ki poteka pod okriljem EU projekta Reading Balkans. Na odru bosta skupaj z Maido Džinić Poljak brala odlomke iz Bekimovih knjig v izvirniku in slovenskih prevodih: Nikjer, od nikoder, Lepši konec, Sandale, Tvoj sin Huckleberry Finn in dnevniške zapiske Dnevnik nekega nomada.

 

Založniška hiša Buybook bo priskrbela knjige vseh dosedanjih gostov serije: Faruka Šehića, Ahmeda Burića, Dragana Bursaća ter pisateljev, s katerimi se bomo, upamo, v živo družili jeseni: Darka Cvijetića, Senke Marić, Alena Meškovića in drugih. Na tokratnem dogodku bomo meli skratka priložnost kupiti knjige v izvirnikih in v slovenskih prevodih.

 

Večer bomo zaključili z glasbo in manjšo pogostitvijo.

Prisrčno vabljeni!

 

O seriji:

Maida Džinić Poljak, nekdanja bosanska begunka, novinarka, glasbenica in dolgoletna svetovalka delavcem-migrantom in beguncem, na domačiji ob džezvi kave redno gosti literate, novinarje, glasbenike, humanitarce in druge zanimive goste s področja nekdanje YU.

 

Pogovor bo potekal V ŽIVO, na vrtu domačije, v primeru dežja pa v galeriji.

Dobimo se na varni distanci. Zaradi omejenega števila sedežev vas prosimo, da si zagotovite sedež z nakupom vstopnice (2 EUR). Vstopnice so naprodaj na Vodnikovi domačiji v odpiralnem času domačije ali preko spleta: www.mojekarte.si/si/ispeci-pa-reci-vecer-v-spomin-bekimu-sejranovicu-gost-faruk-sehic/vstopnice-1133266.html.

 

 

POP UP Striparna

GRAŠČINA V ŽIVO!

Četrtek, 9. julij (19.30)

Graščina je sodobna klasika francoskega stripa, ki je pravkar izšla kot prva izdaja Zavoda Stripolis v sodelovanju z založbo Graffit, govori pa o skopem ptiču, ki vodi pustolovsko, pošasti polno trdnjavo s pomočjo versko blaznega zmaja in propadlega račjega plemiča.

V proslavitev izida vam bodo trije mojstri iz ansambla MGL na letnem vrtu domačije ob projekciji interpretirali eno od epizod iz nove knjige, kjer se trije junaki odpravijo v (g)nojevski geto pasjega mesta vprašat umirajočega modreca za nasvet glede zadnje želje – stvari pa se hudo zapletejo, ker Pasemgrad vse ptice, vključno s tistima med našimi obiskovalci, obravnava kot manjvredne meščane.

 

Zasedba:

Gregor Gruden kot racman Herbert, pošast Knedl, Alojz fon Pudl – vojvoda pasemgrajski in vojaki pasemgrajski

Karin Komljanec kot Graščak, duh iz svetilke, Hilda Tubinhemska, vsi gnojevci in vsi zajci

Primož Pirnat kot zmaj Marvin, modrec Matatijas, arheologi, grajska pošast Zongo in pujsek

 

Napoveduje in uvaja: Izar Lunaček

 

Pripravljamo v sodelovanju z Zavodom Stripolis.

 

Pogovor bo potekal V ŽIVO, na vrtu domačije, v primeru dežja pa v galeriji.

Dobimo se na varni distanci. Zaradi omejenega števila sedežev vas prosimo, da si zagotovite sedež z nakupom vstopnice (2 EUR). Vstopnice so naprodaj na Vodnikovi domačiji v odpiralnem času domačije ali preko spleta: www.mojekarte.si/si/grascina-v-zivo/vstopnice-1133160.html.

 

 

Koncert
STARINSKE POPEVKE Z ZVEZDANO NOVAKOVIČ FEAT ADLEŠIČKE KRESNICE

Torek, 14. julij (20h)

STARINSKE POPEVKE je projekt pevke, harfistke in skladateljice Zvezdane Novaković v sodelovanju s Kresnicami iz Adlešičev.
Gre za ljudska besedila, ki so se ohranila, medtem ko so melodije potonile v pozabo. Besedila prihajajo delno iz knjižne zbirke “Bisernice iz belokranjskega narodnega zaklada I« Ivana Šašlja.

Kot je zapisal Šašelj: “/…/ Marija Veselic iz Marindola iz svoje mladosti pripoveduje, da so te pesmi popevala dekleta po večerih, ko so hodila po hišah na “prelo” (prejo). To so “starinske popevke”, kakor jim pravijo. Pripomniti moram še, da mladina ne zna več teh lepih “starinskih” pesmi. S starimi ženami vred bodo legle tudi te zanimive belokranjske pesmi v grob. Naj se ohranijo vsaj v tej knjižici!”

Zvezdana se je odzvala klicu po obujanju teh čudovitih pesmi s svojevrstno poezijo, ki odseva starodavni čas in hkrati toliko pove o nas samih danes, ko smo nekako oropani identitete. Z Zvezdanino uglasbitvijo pesmi pridobijo sodobno zvočno podobo, sočasna spremljava Kresnic iz Adlešičev pa jim prida pristnost belokranjske zvočne krajine.

Starinske popevke za Zvezdano niso zgolj etnološke: so tudi avtoričini čustveni in spominski prostori, v katerih se s spomočjo nasnemavanja in zvočnih modulatorjev svobodno poigrava z zvokom strun in glasu. Pesmi tako niso ne stare, ne nove – so v sozvočju z današnjim časom in davnino, so avtorske in hkrati delo vseh tistih, katerih glasovi so že davno izgubljeni in pozabljeni.

Nekaj pesmi na programu bo tudi starih ponovno uglasbljenih kresnih pesmi, nekaj uskoških, par skladb prihaja iz zbirke Lepa Anka.

Nastopajo:
ZVEZDANA NOVAKOVIĆ: avtorica projekta, vokal, harfa, elektronski instrumenti
ADLEŠIČKE KRESNICE: vokali

Vstopnina 12 eur / 10 eur v predprodaji.
Vstopnice so naprodaj na Vodnikovi domačiji v odpiralnem času domačije (TOR-PET, 10h-18h) ali preko portala mojekarte.sihttps://www.mojekarte.si/si/koncert-starinske-popevke-z-zvezdano-novakovic-in-kresnicami-iz-adlesicev/vstopnice-1132777.html.

 

Koncert bo potekal v primeru suhega vremena. V primeru dežja bo odpovedan, kupnina za vstopnice pa povrnjena.