Vodnikova domačija Šiška – napovednik

0
212

Ljubljana, Unescovo mesto literature in časopisna hiša Delo vabita

MLADO PERO: POGOVOR Z AVTORJI (PRVIČ)

Torek,  3. november (19h)

*Informacijo vam pošiljamo, ker naj bi dogodek v normalnih pogojih potekal na Vodnikovi domačiji.

V rubriki Mlado pero, ki jo pisarna mesta literature pripravlja v sodelovanju z Delom, vsak mesec predstavljamo mlade avtorje in literarne kritike, dajemo prostor za razmislek o literaturi mlajših generacij in spodbujamo njeno prisotnost v slovenski publicistiki.

V rubriki so se v preteklih dveh mesecih predstavili pesnica in prevajalka Liu Zakrajšek, pesnik in literarni kritik Luka Benedičič, pesnik in dramatik Aljaž Primožič ter prevajalka, kritičarka in urednica Rina Pleteršek.

Z mladimi avtorji se bomo v torek srečali na prvem (spletnem) pogovoru, ki ga bo moderiral Aljoša Harlamov, glavni urednik Cankarjeve založbe. Govorili bomo o njihovem delu in pisateljskih začetkih, slovenski mladi literaturi, sistemskih prednostih in preprekah, pa o delu z uredniki, bralcih in še marsičem.

 

Pridružite se nam, veseli vas bomo!

Pogovor bo potekal preko Zooma: https://us02web.zoom.us/j/83229521168…

Meeting ID: 832 2952 1168 // Passcode: 445385

 

 

Za starejše, na spletu!

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI NA SPLETU

Četrtek, 5. november (10h)

V novembru se bomo spet srečali na daljavo, kot smo to delali v spomladanskem času. Z glasnim branjem nadaljujemo zato, da bi s pomočjo glasilk ohranili živahen spomin in spodbudili možgane k delovanju, da bi popestrili življenje, ki nam ga na videz kroji korona.
Doma si izberite knjigo, ki jo imate radi, in iz nje odberite odlomek, ki bo všeč tudi nam.
Lahko je tudi revija, ali še bolje pesem, ki nam zasladi konec ure.

Poleg knjige in očal za branje potrebujete pametni telefon ali računalnik. Fino je, če je opremljen s kamero, a gre tudi brez nje.
Prijave za sodelovanje pošljite na: irena.plesivcnik@divjamisel.org, in prejeli boste povezavo do spletne sobe, kjer bo potekalo branje.

 

O seriji:
Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Pripravlja sekcija upokojenih pedagoških delavk Ljubljana, vodi Lada Zei.

 

 

Nedelce

POSTAVLJANKA, spletna predstavitev razstave in delavnica za otroke (5+)

Nedelja, 8. november (11h)

Razstava Ta ljudske v stripu in ena Schmidtova, ki sameva v Galeriji Vodnikove domačije, sicer vabi v pisani in kratkočasni svet ljudskih pravljic in basni v stripu. Vsestranski likovni ustvarjalec Andrej Štular je v strip prelevil rezijansko zgodbo Bežimo, svet se podira ter rusko pripovedko Medved ter jima nadel svežo in nadvse domišljeno likovno podobo. Namesto risbe je uporabil tehniki kolaža in asembaža ter pravljične junake in pokrajine ustvaril iz različnih zavrženih in najdenih predmetov – kamnov, lesa, gumbov, črepinj, zarjavelih koščkov železa in še mnogočesa zanimivega, kar mu je prišlo pod roke.

Uvodni predstavitvi razstave bosta sledila razkritje najdišč dragocenih predmetov in prikaz avtorjevih ustvarjalnih postopkov. Štular bo iz najdenih in naključnih predmetov izdelal nove podobe, sestavil nove junake ter na ta način »brezvrednim« predmetom dal novo funkcijo in vrednost.

Uvod: Katerina Mirović, mentor: Andrej Štular, posnel in zmontiral: Borut Bučinel.

 

Pridružite se nam v nedeljo ob 11h tukaj: https://www.youtube.com/channel/UC7xPT7gtjdvd3zHfYuvN5Ow.

 

Vabilo k natečaju:

Poiščite kakšne doma ali v okolici in sestavite kakšne izvirne prizore. Fotografije do 15. decembra 2020 pošljite na core@mail.ljudmila.org. Izbranih 7 bo za nagrado prejelo Štularjevo knjižico Medved.

 

Dogodek organiziramo v sodelovanju s  Festivalom Tinta.

 

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.
Otroški program Vodnikove domačije sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

 

Napovedujemo: Znanstveno kazalo na spletu

KNJIGA CALLING BULLSHIT, avtorja Carla Bergstroma

Torek, 10. november (18h)

Količina energije, ki jo potrebujemo da ovržemo sranje, je vsaj za magnitudo večja od količine energije, ki je bila potrebna za njegov nastanek. – Alberto Brandolini, 2013

 

V današnji poplavi podatkov, med katerimi narašča delež tako lažnih novic kot dezinformacij, je skorajda nemogoče slediti  kaj je pravzaprav res in kaj ni, kdo govori resnico in kdo nam samo prodaja buče. Knjiga evolucijskega biologa Carla Bergstroma in raziskovalca podatkov Jevina Westa Calling Bullshit: The Art of Skepticism in a Data-Driven World (2020) je poskus spopada z vseprisotnim pojavom prodajanja buč, ki pa se osredotoča predvsem na kvantitativno podane podatke. Avtorja na didaktičen način prikažeta na kaj moramo biti pozorni, da po nepotrebnem ne nasedemo čisto vsakemu sranju, ki se prikazuje v obliki tabel, grafov, algoritmov in vizualijami ter nam podata napotke, kako naj se raje zanesemo na svojo glavo.

 

Z gosti se bo pogovarjala Teja Colja.

Pogovor se bo v živo predvajal na FB profilu Vodnikove domačije Šiška in live preko aplikacije zoom: https://us02web.zoom.us/j/87266780137?pwd=YWdJTkJMVXJwQVRlRXlnR3EyRzJiZz0

 

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.

Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.

 

 

Raziskujemo bralne navade
VABIMO NA BRALNE POGOVORE V ČASU KORONE

Termin spletnega srečanja bo določen glede na razpoložljivost intervjuvancev.

Branje v času koronakrize dobiva novo težo, zato vas v času, ko moramo biti več doma, še posebej vabimo na individualne pogovore o vaših bralnih navadah in izkušnjah, o tem, kako doživljate branje in kako so knjige zaznamovale vaše življenje – pred in med pandemijo. Dobrodošli bralci vseh sort, tudi tisti, ki se imate za nebralce! Z vami se bo za namene svojega raziskovanja pogovarjala dr. Ana Vogrinčič Čepič.

Za spletni termin pišite na ana.vogrincic@guest.arnes.si. Pogovori bodo zvočno snemani, vsi osebni podatki pa anonimizirani. Vsak intervju traja približno eno uro. Lepo prosimo še, da pripravite kupček knjig (ali vsaj seznam naslovov), ki so za vas posebej pomembne. Veselimo se vašega odziva!

 

Raziskovanje bralnih navad je raziskovalni projekt dr. Ane Vogrinčič Čepič, ki je zaposlena na Oddelku za sociologijo in na Oddelku za bibliotekarstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Njeno raziskovalno zanimanje se osredotoča na kulturno in družbeno zgodovino knjige in branja in na analizo s tem povezanih sodobnih fenomenov.