Vodnikova domačija Šiška Napovednik

0
156

Ljubljana, Unescovo mesto literature

VEČER Z REZIDENTOM: NIKOLAI DUFFY

Sreda, 23. oktober (19h)

Nikolai Duffy iz Manchestra je tretji rezident čedalje bolj priljubljene enomesečne pisateljske rezidence v Švicariji, ki jo prireja Ljubljana, Unescovo mesto literature. Duffy je pesnik, prozaist, vodja butične založbe Like This Press in univerzitetni predavatelj, ki ga zanimajo predvsem eksperimentalne prakse pisanja. Njegovo delo nenehno prestopa meje med poezijo in prozo, med refleksijo, kritičnostjo in poetičnostjo, s čimer ustvarja fluidne narative disonantne sodobnosti. V začetku meseca je v Ljubljani nastopil tudi na mednarodnem kritiškem simpoziju Umetnost kritike. Na literarnem večeru bo prebral nekaj odlomkov in v pogovoru z Andrejem Hočevarjem spregovoril o svojem delu.

Ispeci pa reci

DRAGAN BURSAĆ IN MAIDA DŽINIĆ POLJAK

Četrtek, 24. oktober (19h)

Ob džezvi kave Maida Džinić Poljak, nekdanja bosanska begunka, novinarka, glasbenica in dolgoletna svetovalka delavcem-migrantom in beguncem gosti literate, novinarje, igralce, glasbenike in druge zanimive goste s področja nekdanje Jugoslavije.

Sezono odpira Dragan Bursać, eden izmed najboljših kolumnistov in novinarjev s prostorov bivše Jugoslavije, človek, ki brez dlake na jeziku piše in govori o povojni situaciji v Bosni in Hercegovini. Rojen v Bosanskem Petrovcu 1975. Diplomirani filozof se z novinarstvom ukvarja še od študentskih let. Bursać je redni kolumnist Al Jazeera Balkans, Buka portala in Radio Sarajevo ter je prejemnik številnih novinarskih nagrad, med ostalimi tudi za novinarja leta v BiH.

Lani je za založniško hišo Samouprava izdal svojo prvo zbirko kratkih zgodb PTSP SPOMENAR. Zbirka, ki bo tudi v ospredju pogovora, je že naprodaj na Vodnikovi domačiji.

Serija nastaja v sodelovanju z A n K l a B – Društvo za kulturno kontaminacijo.

Pripovedovalski večeri za odrasle

ANDREJ ROZMAN-ROZA

Petek, 25. oktober (20h)

Novo sezono Pripovedovalskih večerov za odrasle odpira eden in edini Andrej Rozman-Roza, pesnik, dramatik, režiser in igralec. Roza zna z jezikom početi čudežne reči, zapleta in razpleta ga tako, da mu zlahka sledimo v njegove zgodbe in rime ob katerih se mlajši bralci in poslušalci od smeha držijo za trebuhe. Odrasli pa prav nič ne zaostajajo. Tokrat nas bo Roza odpeljal v gost gozd zgodb, za katere je priporočljivo, da ste odrasli ali da se tako vsaj počutite.

Na mesečnih pripovedovalskih dogodkih se predstavljajo pripovedovalci in pripovedovalke, ki vsak na svoj način interpretirajo zgodbe od daleč in blizu. Pripovedovalski skoki v petkove večere se včasih podobni komediji, drugič srhljivki ali popotniškemu dnevniku skozi svet ljudskih zgodb.

Vstopnina 6 eur.

Nedelce

VSTOP V ILUSTRACIJO Z DR. HOROWITZEM

Nedelja, 27. oktober (11h) / 4+

Ciril Horjak, znan tudi pod imenom dr. Horowitz, odličen stripar, pripovedovalec in tudi velik poznavalec zgodovine ilustracije, bo otroke z zgodbami in podobami popeljal v preteklost, vse do prvih človeških risb.

Brezplačno.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

Dogodki so, razen izjem, brezplačni. Veseli bomo, če boste kvalitetni program, dostopen vsem, podprli s prostovoljnimi prispevki.

Nedelce delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija RS.

Nedelce

O MIŠKI, JAZBECU IN TUDI O SLONIH

Nedelja, 3. november (11h) / 4+

Pisateljica Nina Mav Hrovat in ilustrator Ivan Mitrevski, avtorja še sveže slikanice Ne misli na slona!, z besedo in sliko vabita v živalsko družbo. Skupaj z otroki bosta iskala živalske prijatelje, prepevala, se borila z miselnimi zankami in nemara celo kaj začarala.

Brezplačno.

V sodelovanju z založbo Miš.

O afriški literaturi / nadomeščanje odpadlega termina

MOJA SESTRA, SERIJSKA MORILKA

Torek, 5. november (19h)

Aleksandra Gačić se bo v pogovoru s kritičarko in prevajalko Petro Meterc posvetila prvencu nigerijsko-britanske avtorice Oyinkan Braithwaite Moja sestra, serijska morilka, ki je v prevodu Ljubice Karim Rodošek izšel letos pri založbi KMŠ.

Osrednja tema knjige Moja sestra, serijska morilka (2018), ki se je poleg drugih literarnih nagrad znašla tudi na seznamu letošnjih nominirancev za Bookerjevo nagrado, se giba med serijskimi umori in vprašanjem lojalnost med družinskimi člani. Morbidnemu naslovu, ki nam vzbudi pričakovanje po še bolj morbidnim zapletom v knjigi, pa že v prvem poglavju sledi dovršni akt umora, ki nas veliko bolj kot v klasično kriminalko popelje v družinsko sago sester Ayoole in Korede.

Serija odpira prostor afriški literarni pokrajini, ki je pri nas manj raziska¬na in posledično manj brana. Skozi predavanja in pogovore z gosti pred¬stavljamo aktualne afriške izdaje ter se odzivamo na aktualno družbeno in kulturno dogajanje. Serijo pripravlja in vodi Aleksandra Gačić.

Čitalnice, brati teorijo, prebrati prakso 

O DIALEKTIKI SPOLA IN ZAGOVORU FEMINISTIČNE REVOLUCIJE

Sreda, 6. november (19h)

O dialektiki spola in zagovoru feminis¬tične revolucije bo ob knjigi Dialektika spola Shulamith Firestone predavala Katja Čičigoj.

Dogodek pripravla Založba cf*.

Teoretska knjižna produkcija in spontana refleksija aktualnosti pogosto živita ločeni življenji. S prvo se ukvarja krog specialistov, druga je postala vseprisotna in dostopna vsakomur. Serija pogovorov Čitalnice ob izbranih izdajah vzpostavlja skupni prostor obeh oblik in ustvarja stičišče praviloma ločenih sfer, za katero verjamemo, da lahko prispeva tudi k dvigu ravni javne razprave.

Serijo pripravljajo projekt UDESIN in Kooperativa THD (založbe *cf., DTP Analecta, Krtina, Sophia in Studia humanitatis).

Za starejše

Glasno branje za starejše z Lado Zei

Četrtek, 7. november (10h)

V novembrski ediciji bomo prebirali roman Trije možje se klatijo, klasiko angleškega humorja Jeromeja Klapke Jeromeja.

V tretjem letu mesečnih branj se ukvarjamo z literaturo humorja. Poleg glasnega branja tekstov priznanih domačih in tujih humornih piscev, bomo druženje zaključevali kot doslej, s poezijo. Letos izbiramo in beremo pesmi nobelovega nagrajenca Boba Dylana, se učimo ritmičnega branja Daneta Zajca in preproste poezije Antona Aškerca. Spodbujamo pa kot doslej tudi pesniško ustvarjalnost obiskovalk.

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Glasna branja za starejše potekajo vsak prvi četrtek v mesecu. Pridružite se nam, potrebujete le očala!

Pripravlja skupina društva upokojenih pedagoških delavk – DUPDS. Vodi Lada Zei.

G A L E R I J A

MINEVANJA. Avtorska razstava ilustratorke Marte Bartolj in industrijske oblikovalke Andreje Pogačar

Trajanje: 4. 10.–22. 11. 2019

Avtorska razstava ilustratorke Marte Bartolj in industrijske oblikovalke Andreje Pogačar Minevanja združuje vizualno umetnost in elemente svetlobe. Ilustracije s pomočjo intervencije industrijske oblikovalke zaživijo kot objekti v prostoru. Dvodimenzionalni svet ilustracij v galeriji s pomočjo za razstavo oblikovanih svetil tako prehaja v tridimenzionalnega.

Kuratorka razstave: Maša P. Žmitek, vodja galerije

Ob razstavi poteka tudi spremljevalni program.

Odpiralni čas galerije: Torek–petek: 10.00–18.00 / Sobota in nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

Produkcija: Divja misel / Vodnikova domačija.