Vodnikova domačija Šiška – Napovednik

0
131

Ispeci pa reci

TANJA STUPAR TRIFUNOVIĆ IN MAIDA DŽINIĆ

Četrtek, 19. januar (19h)

V tokratni ediciji serije Ispeci pa reci, ki se posveča avtorjem, in avtoricam s področja nekdanje Jugoslavije, bo Maida Džinić prek spleta gostila pesnico in pisateljico Tanjo Stupar Trifunović, rojeno v Zadru, ki živi in dela v Banjaluki. Avtorica, ki je bila nominirana in nagrajena s številnimi nagradami, je največji uspeh doživela z romanom Satovi u majčinoj sobi (Ure v materini sobi), za katerega je leta 2016 prejela Evropsko nagrado za književnost.

 

Tanja Stupar Trifunović, sprva pesnica, kasneje pa tudi pisateljica, pripada zelo uspešni generaciji mlajših bosanskohercegovskih pisateljic, med katerimi so Senka Marić, Lejla Kalamujić, Tanja Šljivar, Lana Bastašić, Tatjana Bijelić.

 

Z avtorico se bomo pogovarjali predvsem o romanu Ure v materini sobi, ki pripoveduje o odnosu matere in hčerke. Roman je v prevodu Dušana Šarotarja v preteklem letu izšel pri založbi Goga.

 

»Preteklost je mogoče razumeti šele, ko jo je mogoče tudi doživeti. Tako vsaj misli pripovedovalka, ki se v želji, da bi za trenutek ušla težavni sedanjosti in lažje napisala svojo zgodbo, vrne v materino hišo. Ure v materini sobi odštevajo čas med sedanjostjo in preteklostjo, da hči spregovori s glasom matere ter v njeni zgodbi prepoznava odsev svoje«.

Dogodek bo potekal v bosanskem jeziku.

Vabljeni v dvorano domačije ali k ogledu neposrednega prenosa prek FB domačije!

KORAK DO KNJIGE:
V Najmanjši knjigarni v Šiški vas čaka nabor knjig avtorjev s področja bivše Jugoslavije, ki ga je kurirala Maida Džinić, med njimi tudi knjiga Ure v materini sobi Tanje Stupar Trifunović.
Odpiralni čas knjigarne: TOR-PET (10h- 18h) in v času dogodkov.

 

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Za starejše

GLASNO BRANJE Z LADO ZEI, PREK SPLETA

Četrtek, 20. januar (11h)

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Za srečanje si pripravite knjigo ali revijo, iz katere nam boste prebrali odstavek ali dva, ter očala za branje. Ne zamudite ure veselega druženja z Lado Zei!

 

Za sodelovanje pišite na irena.plesivcnik@divjamisel.org.
Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

 

Mlade rime

148. MLADE RIME

Četrtek, 20. januar (20h)

Mlade rime so pesniški večeri, namenjeni novim, neuveljavljenim pesniškim glasovom. Trudijo se prepletati različne generacije pesnikov in pesnic, v goste vabijo tudi že uveljavljene pesnike in pesnice, ostajajo pa predvsem odprte za vse, ki želijo svoje pesmi na začetku svoje pesniške poti soočiti z občinstvom.

Na večeru Mladih rim se običajno predstavi 5 do 6 pesnikov ali pesnic. Prijavi se lahko vsak, ekipa Mladih rim uredniško ne izbira, čeprav obstaja nekaj pravil: pesniki ali pesnice berejo nekje do 7 minut. Sovražni govor ni dovoljen.

Prijave za 148. Mlade rime potekajo prek FB strani Mlade rime ali kentaver@gmail.com.

 

 

Nedelce

ANA IN FROGA / 5+
Nedelja, 23. januar (11h)

Punčki Ani in žabi Frogi delajo družbo pes Bubu, mačkon Rene ter deževnik Krištof. Dogajajo se jim same hecne stvari, včasih pa se tudi malo sporečejo, a na koncu se vse uredi, zaradi česar je kupček zmešnjav le še bolj zabaven. Izbrane zgodbe iz stripa Ana in Froga: Bi čigumi? ob pomoči lutk in kock pripovedujeta igralca Mia Skrbinac in Voranc Boh. Družbo jima dela Vorančeva kitara, ki se tudi sama večkrat oglasi.

 

V sodelovanju z založbo VigeVageKnjige.

 

Nedelce so nedeljski dopoldnevi v zavetju doma, čas, ki ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Za vas izbiramo in predstavljamo najboljše otroške knjige, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

 

Nedeljski otroški program sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Znanstveno kazalo

PRAVILA KAOSA

Torek, 25. januar (19h)

V pogovoru z gostom, red. prof. dr. Bogomirjem Kovačem, predavateljem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, bomo zagrabili ekonomske znanosti in paradigme, ki soobstajajo v njih. Kako razlagajo cene in profite in na katerih predpostavkah temeljijo? Spraševali se bomo o temah, ki jih odpira knjiga Pravila kaosa (Laws of chaos ) z reformulacijo zakonov politične ekonomije v jeziku matematične statistike in o tem, ali so v podobi enačb ti zakoni bolj znanstveni.

 

Knjiga Laws of chaos: A Probabilistic Approach to Political Economy je klasično delo s področja politične ekonomije. V njem sta avtorja Emmanuel Farjoun in Moshé Machover na novo zastavila dva osnovna koncepta v ekonomiji: ceno in profit in s tem oblikovala temelje za obravnavanje ekonomije brez sklicevanja na tržno ravnovesje, kar je tradicionalno predpostavka klasične politične in cilj neoklasične ekonomske teorije.

Knjiga je bila prvič objavljena leta 1983, ponovno izdajo je doživela med epidemijo, leta 2020, pri založbi Verso Books. Delo, ki je postavilo temelje ekonofizike, je še vedno aktualno in inovativno delo s področja marksistične ekonomije.

 

Pogovor bosta vodila Martin Ulaga in Jošt Vadnjal, sodelavca redakcije Znanstvene redakcije Radia Študent.

 

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovnoznanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okrog nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj. Serijo pripravljamo v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radio Študent 89,3 MHz.

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Izbrano, iz zakladnice prevodnega leposlovja

POGOVOR OB SOVRETOVI NAGRADI 2021

Četrtek, 27. januar (19h)

Gostje: Stana Anželj, Amalija Maček, Marjanca Mihelič
Moderacija: Tanja Petrič

Sovretova nagrada Društva slovenskih književnih prevajalcev je najstarejša in najvidnejša nagrada za prevode leposlovja pri nas. Lani sta bili poleg nagrajenke Marjance Mihelič, ki je Sovretovo nagrado prejela za prevod dela Svet gre naprej Lászla Krasznahorkaija, nominirani tudi vrhunski prevajalki Stana Anželj za prevod romana Lakota Jamala Ouariachija in Amalija Maček za prevod romana Moje leto v Nikogaršnjem zalivu Petra Handkeja. Slednja je lani za pričujočo knjigo prejela tudi uveljavljeno prevajalsko nagrado Fabjana Hafnerja za najboljši prevod iz nemškega jezika. Vsa tri vidna in nagrajena dela iz sodobne svetovne književnosti so kompleksne in obsežne stvaritve, ki v prevodu izkazujejo literarno in jezikovno mojstrstvo prevajalk in bogatijo slovenski knjižni prostor.

 

S prevajalko in literarno kritičarko Tanjo Petrič bodo gostje spregovorile o prevajanju »zamotanega, vijugajočega in nemirnega pripovednega toka« Lászla Krasznahorkaija, Ouariachijeve »hiperaktivne, bulimične, rahlo cinične sodobne intelektualistične urbane govorice« ter Handkejeve »proze kompleksno razvejenih, ritmično moduliranih stavkov«, nas popeljale v svoje čudežne delavnice jezika in z nami delile misli o pomenu in vlogi literarnega prevajanja glede na vsakokratno izvirno in skupno ciljno kulturo.

 

Sovretovo nagrado DSKP v okviru programa literarnih prireditev sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

KORAK DO KNJIG

V Najmanjši knjigarni v Šiški vas čaka nabor knjig avtorjev, ki jih predstavljamo v okviru serije Izbrano, med njimi tudi knjige, ki so jih prevedle nominiranki ter nagrajenka za Sovretovo nagrado 2021!

Odpiralni čas knjigarne: TOR-PET (10h- 18h) in v času dogodkov.

 

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

_ _ _ _ _

 

Pisat lahko prideš v Sobo za pisanje.
BREZPLAČEN PROSTOR ZA PISANJE

Če pišeš in potrebuješ spodbudno okolje, stol, mizo in računalnik, se javi. Napiši nam, kdo si, kaj pišeš in zakaj si želiš pisati v Sobi za pisanje ter za koliko časa.
Na voljo je eno mesto v Lastni sobi (za 3 mesece) ter štiri mesta v skupni sobi za pisanje.

Rezervacije: nabiralnik@divjamisel.org

Sobo za pisanje in program s področja pisanja smo vzpostavili v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa).

 

Vabimo te na individualni
BRALNI POGOVOR

Vabimo na individualni pogovor o branju. O tem, kako berete, kakšni so vaši bralni rituali, kako so knjige zaznamovale vaše življenje, ali se vaše bralno vedenje morda spreminja skozi čas in še o marsičem, se bo z vami za namene svojega raziskovanja pogovarjala dr. Ana Vogrinčič Čepič.

Dobrodošli bralci in bralke vseh sort – tudi če ste nazadnje brali v osnovni šoli, če berete samo še po spletu ali pa se morda sploh ne štejete med bralce!

Za termin pišite na ana.vogrincic@guest.arnes.si
Pogovori trajajo približno uro in pol, so zvočno snemani, osebni podatki pa anonimizirani.
Če je mogoče, s seboj prinesete kupček knjig (ali vsaj seznam naslovov), ki so za vas posebej pomembne.

Veselimo se vašega odziva!

 

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije:

Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo