Vodnikova domačija Šiška – napovednik

0
184

Nedelce

O MIŠKI, JAZBECU IN TUDI O SLONIH

Nedelja, 3. november (11h) / 4+

Pisateljica Nina Mav Hrovat in ilustrator Ivan Mitrevski, avtorja še sveže slikanice Ne misli na slona!, z besedo in sliko vabita v živalsko družbo. Skupaj z otroki bosta iskala živalske prijatelje, prepevala, se borila z miselnimi zankami in nemara celo kaj začarala.

V sodelovanju z založbo Miš.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

Dogodki so, razen izjem, brezplačni. Veseli bomo, če boste kvalitetni program, dostopen vsem, podprli s prostovoljnimi prispevki.

Nedelce delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija RS.

O afriški literaturi

MOJA SESTRA, SERIJSKA MORILKA

Torek, 5. november (19h)

Aleksandra Gačić se bo v pogovoru s kritičarko in prevajalko Petro Meterc posvetila prvencu nigerijsko-britanske avtorice Oyinkan Braithwaite Moja sestra, serijska morilka, ki je v prevodu Ljubice Karim Rodošek izšel letos pri založbi KMŠ.

Osrednja tema knjige Moja sestra, serijska morilka (2018), ki se je poleg drugih literarnih nagrad znašla tudi na seznamu letošnjih nominirancev za Bookerjevo nagrado, se giba med serijskimi umori in vprašanjem lojalnost med družinskimi člani. Morbidnemu naslovu, ki nam vzbudi pričakovanje po še bolj morbidnim zapletom v knjigi, pa že v prvem poglavju sledi dovršni akt umora, ki nas veliko bolj kot v klasično kriminalko popelje v družinsko sago sester Ayoole in Korede.

Serija odpira prostor afriški literarni pokrajini, ki je pri nas manj raziska¬na in posledično manj brana. Skozi predavanja in pogovore z gosti pred¬stavljamo aktualne afriške izdaje ter se odzivamo na aktualno družbeno in kulturno dogajanje. Serijo pripravlja in vodi Aleksandra Gačić.

Čitalnice. Brati teorijo, prebrati prakso. 

DIALEKTIKA SPOLA V POSTDIALEKTIČNEM ČASU

Sreda, 6. november (19h)

Zakaj se zdi, da razvoj in raba reproduktivnih tehnologij danes ne prinašata osvoboditve od binarnega spoljenja in družinskih struktur in zakaj progresivna avtomatizacija proizvodnih procesov ne vodi v ukinitev mezdnega dela, kakor je predvidela Shulamith Firestone v Dialektiki spola (1970)? Predavanje Katje Čičigoj, avtorice spremne študije in prevajalke Dialektike (/*cf., 2019), bo zagovarjalo tezo, da ti neudejanjeni upi pravzaprav potrjujejo določeno razumevanje odnosa med naravnimi danostmi in družbeno spremembo v Dialektiki. S tem bo izluščilo konceptualna orodja, ki nam jih to delo nudi za politizacijo biološke in družbene reprodukcije danes in pokazalo, kako ga to umešča v kontekst določenih sodobnih projektov, kakršen je ksenofeminizem.

Teoretska knjižna produkcija in spontana refleksija aktualnosti pogosto živita ločeni življenji. S prvo se ukvarja krog specialistov, druga je postala vseprisotna in dostopna vsakomur. Serija pogovorov Čitalnice ob izbranih izdajah vzpostavlja skupni prostor obeh oblik in ustvarja stičišče praviloma ločenih sfer, za katero verjamemo, da lahko prispeva tudi k dvigu ravni javne razprave.

Serijo pripravljajo projekt UDESIN in Kooperativa THD (založbe *cf., DTP Analecta, Krtina, Sophia in Studia humanitatis).

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI

Četrtek, 7. november (10h)

V novembrski ediciji bomo prebirali roman Trije možje se klatijo, klasiko angleškega humorja Jeromeja Klapke Jeromeja.

V tretjem letu mesečnih branj se ukvarjamo z literaturo humorja. Poleg glasnega branja tekstov priznanih domačih in tujih humornih piscev, bomo druženje zaključevali kot doslej, s poezijo. Letos izbiramo in beremo pesmi nobelovega nagrajenca Boba Dylana, se učimo ritmičnega branja Daneta Zajca in preproste poezije Antona Aškerca. Spodbujamo pa kot doslej tudi pesniško ustvarjalnost obiskovalk.

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Glasna branja za starejše potekajo vsak prvi četrtek v mesecu. Pridružite se nam, potrebujete le očala!

Pripravlja skupina društva upokojenih pedagoških delavk – DUPDS. Vodi Lada Zei.

Nedelce

KAKO ZVENIJO, KAKO ŽIVIJO PESMI?

Nedelja, 10. november (11h)

Maša Jazbec bo ob vizualnih domislicah v slovenščini in francoščini interpretirala pesmi iz dvojezične antologije izbranih sodobnih francoskih pesnikov in pesnic Kalejdoskop. Po tem pa se bomo ustvarjanja lotili tudi sami. Za navdih nam bo poleg pesmi služila tudi razstava Minevanja. Igrali bomo pesniško igro mikado in pod vodstvom soavtorice razstave Marte Bartolj risali na papir s šrafuro.

Spremljevalni program razstave Minevanja v Galeriji Vodnikove domačije.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

Dogodki so, razen izjem, brezplačni. Veseli bomo, če boste kvalitetni program, dostopen vsem, podprli s prostovoljnimi prispevki.

Nedelce delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija RS.

Pripovedovanje za male in velike 

BRATOVŠČINA SINJEGA GALEBA

Torek, 12. november (17h) / 9+ 

Predstavljamo slovensko mladinsko klasiko Bratovščino Sinjega galeba pisatelja Toneta Seliškarja, ki se je z zgodbo o zaprti otoški skupnosti, jadrnici Sinji galeb in prijateljstvu, ki ga je ta spodbudila, dotaknila številnih generacij otrok. Ta napeta pustolovska zgodba o pogumu, upanju, tovarištvu in solidarnosti, je danes še kako aktualna.

Na odru bo zaživela skozi pripoved Špele Frlic, glasbo Metoda Banka in ilustracije Matjaža Schmidta, ki jih bo v živo animiral Jure Lavrin.

Za: 9+ / trajanje: 45 minut // V slovenščini z angleškimi nadnapisi.

Vstopnina 5 eur. Nakup je možen v odpiralnem času domačije ali preko spleta.

Produkcija: Vodnikova domačija / Divja misel

Raziskujemo bralne navade

VABIMO NA INDIVIDUALNE INTERVJUJE

Termin srečanja bo določen glede na razpoložljivost interesentov

Nadaljujemo z raziskovalnim projektom dr. Ane Vogrinčič Čepič in vabimo na individualne pogovore o načinih branja, ki skušajo nasloviti in ubesediti materialnost bralnih praks. Branje je namreč veliko več kot samo miselno dejanje: vezano je na telo in vpisano v čas in prostor, kar ga tudi bistveno sodoloča. Zakaj bi si sicer dobre knjige tolikokrat zapomnili skupaj s tem, kje in kdaj smo jih brali?

Kako beremo? Imamo svoje bralne rituale? Beremo ene knjige leže in druge sede? Raje beremo v pižami ali na plaži? V banji ali v kavarni? Ob čaju ali ob glasbi? Na samem ali v družbi? Ko sneži, ali ko poletje diši? Imamo svoj najljubši bralni položaj? Kdaj ob dobri knjigi najbolj uživamo?

dr. Ana Vogrinčič Čepič na pogovor vabi vse, ki imate veselje do razčlenjevanja in raziskovanja lastnega bralnega stila.

Prosimo vas, da prinesete s sabo tudi nekaj knjig, ki ste si jih iz kakršnegakoli razloga zapomnili bolj kot ostale in/ali tiste, za katere se spomnite, kako (kje/kdaj/zakaj itd.) ste jih brali. Če ne morete prinesti knjig, prinesite vsaj seznam naslovov!

Posebej na pogovor o branju vabim tiste, ki pogosto ali celo večinoma berete z zaslona in/ali poslušate zvočne knjige!

Dobrodošli pa ste tudi taki, ki ne berete tako zelo veliko. Tudi vaše bralne izkušnje so dragoceno študijsko gradivo.

Obvezne prijave na: ana.vogrincic@guest.arnes.si. Pogovori bodo zvočno snemani, vsi osebni podatki anonimizirani. Vsak intervju traja približno eno uro in je individualne narave.

G A L E R I J A

MINEVANJA. Avtorska razstava ilustratorke Marte Bartolj in industrijske oblikovalke Andreje Pogačar

Trajanje: 4. 10.–22. 11. 2019

Avtorska razstava ilustratorke Marte Bartolj in industrijske oblikovalke Andreje Pogačar Minevanja združuje vizualno umetnost in elemente svetlobe. Ilustracije s pomočjo intervencije industrijske oblikovalke zaživijo kot objekti v prostoru. Dvodimenzionalni svet ilustracij v galeriji s pomočjo za razstavo oblikovanih svetil tako prehaja v tridimenzionalnega. Več o razstavi.

Kuratorka razstave: Maša P. Žmitek, vodja galerije

Odpiralni čas: Torek–petek: 10.00–18.00 / Sobota in nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Razstavo sofinancira: MOL – Oddelek za kulturo