Vodnikova domačija Šiška – napovednik

0
465

Nedelce

ZNANSTVENA IGRALNICA: ŽIVA VRVICA

Nedelja, 17. november (11h)

Predstava Vrvica, ki je rešila svet po zgledu inuitske tradicije pripovedovanja z vrvico pripoveduje zgodbo o inuitski morski pošasti Qalupalik in o sodobnih težavah, ki pestijo naš planet. Po predstavi bomo na delavnici, prav tako s pomočjo vrvice, izolirali DNK iz lastne sline.

Režija: Jaka Andrej Vojevec, igra: Barbara Polajnar, delavnico vodijo: Zarja MuršičJana Petelin in Urša Adamič.

V sodelovanju s KUD-om Transformator in Znanstveno redakcijo Radia Študent. Vstopnina 5 EUR

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

Nedelce delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija RS.

Sodobnost na domačiji

TONE HOČEVAR IN SKUŠNJAVE

Sreda, 20. november (19h)

Z dolgoletnim novinarjem, urednikom in televizijskim voditeljem Tonetom Hočevarjem se bo ob izidu njegove nove knjige Skušnjave pogovarjala novinarka Ksenija Horvat.

Kot dopisnik Tanjuga, RTV in časopisa Delo se je Hočevar nemalokrat znašel v najbolj viharnih trenutkih, v Nikaragvi v času vojne, v Gvatemali in Salvadorju v času državnih udarov, v Berlinu ob padcu zidu, služboval je v Mehiki, na Kubi in v Italiji, se soočal z represijo totalitarnih režimov, Udbo in Rimom. Njegove zgodbe nas pustijo brez besed.

Pripravlja KUD Sodobnost International.

Znanstveno kazalo

PREPLETENO DREVO

Četrtek, 21. november (19h)

V pogovoru ob knjigi Davida Quam¬mena The Tangled Tree: A Radical New History of Life bomo načeli zgodovino odkritja horizontalnega prenosa genov. Pogovarjali se bomo o tem, kako je napredek v tehnikah raziskovanja genomov spremenil naš pogled na evolucijo, kako je pripeljal do odkritja horizontalnega prenosa genov ter kako je njegovo razumevanje ključno za razlago pojavov, kot je rastoča odpornost bakterij na antibiotike.

Gost bo dr. Peter Trontelj, profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V svojem delu se ukvarja z evolucijsko biologijo, zoologijo ter taksonomijo, v svojem raziskovanju pa se posebej posveča življenju v podzemeljskih okoljih. Pogovor bo moderiral Arne Praznik.

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj. Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.

Nedelce

NEPRIDIPAV, KONCERT ZA OTROKE IN ČRKE

24. november (11h) / 6+

V neko mesto se neke noči priplazi Nepridiprav, ki krade črke iz imen stvarem in živalim in povzroča veliko zmedo. Pripoved: Špela Frlic, glasba in vokal: Andrej Fon in Tea Vidmar, likovna zasnova animacije: Andreja Goetz, animacija: Elena Volpi.

Produkcijo je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo. Vstopnina 5 EUR.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih. Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

Nedelce delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija RS.

Pripovedovalski večer za odrasle

BOŠTJAN NAPOTNIK–NAPO

Petek, 29. november (20h)

Enkrat mesečno, en pripovedovalec, en mikrofon, pest zgodb, na pamet, za pamet!

Boštjan Napotnik-Napo se včasih oglasi iz TV reklam, drugič izza kuhinjskega pulta, iz radijskega sprejemnika, ali skoči iz kuharske knjige. V svojem prepoznavnem pripovedovalskem slogu nas bo na nekdanji praznik odpeljal po zgodbah nekdanje Juge.

Na mesečnih pripovedovalskih dogodkih se predstavljajo pripovedovalci in pripovedovalke, ki vsak na svoj način interpretirajo zgodbe od daleč in blizu. Pripovedovalski skoki v petkove večere se včasih podobni komediji, drugič srhljivki ali popotniškemu dnevniku skozi svet ljudskih zgodb.

Vstopnina 6 eur.

Raziskujemo bralne navade

VABIMO NA INDIVIDUALNE INTERVJUJE

Termin srečanja bo določen glede na razpoložljivost interesentov

Nadaljujemo z raziskovalnim projektom dr. Ane Vogrinčič Čepič in vabimo na individualne pogovore o načinih branja, ki skušajo nasloviti in ubesediti materialnost bralnih praks. Branje je namreč veliko več kot samo miselno dejanje: vezano je na telo in vpisano v čas in prostor, kar ga tudi bistveno sodoloča. Zakaj bi si sicer dobre knjige tolikokrat zapomnili skupaj s tem, kje in kdaj smo jih brali?

Kako beremo? Imamo svoje bralne rituale? Beremo ene knjige leže in druge sede? Raje beremo v pižami ali na plaži? V banji ali v kavarni? Ob čaju ali ob glasbi? Na samem ali v družbi? Ko sneži, ali ko poletje diši? Imamo svoj najljubši bralni položaj? Kdaj ob dobri knjigi najbolj uživamo?

dr. Ana Vogrinčič Čepič na pogovor vabi vse, ki imate veselje do razčlenjevanja in raziskovanja lastnega bralnega stila.

Prosimo vas, da prinesete s sabo tudi nekaj knjig, ki ste si jih iz kakršnegakoli razloga zapomnili bolj kot ostale in/ali tiste, za katere se spomnite, kako (kje/kdaj/zakaj itd.) ste jih brali. Če ne morete prinesti knjig, prinesite vsaj seznam naslovov! Posebej na pogovor o branju vabimo tiste, ki pogosto ali celo večinoma berete z zaslona in/ali poslušate zvočne knjige!

Dobrodošli pa ste tudi taki, ki ne berete tako zelo veliko. Tudi vaše bralne izkušnje so dragoceno študijsko gradivo.

Obvezne prijave na: ana.vogrincic@guest.arnes.si. Pogovori bodo zvočno snemani, vsi osebni podatki anonimizirani. Vsak intervju traja približno eno uro in je individualne narave.

G A L E R I J A

MINEVANJA. Avtorska razstava ilustratorke Marte Bartolj in industrijske oblikovalke Andreje Pogačar

Trajanje: 4. 10.–22. 11. 2019

Samostojna avtorska razstava ilustratorke Marte Bartolj in industrijske oblikovalke Andreje Pogačar Minevanja združuje vizualno umetnost in elemente svetlobe. Ilustracije z intervencijo industrijske oblikovalke zaživijo kot objekti v prostoru. Dvodimenzionalni svet ilustracij v galeriji s pomočjo za razstavo oblikovanih svetil tako prehaja v tridimenzionalnega.

Avtorici z razstavo poudarjata vlogo in pomen narave ter človekovo tesno povezanost z njo. Lahko narava biva brez človeka, lahko človek brez narave? Človekovo bit in naravo združita v podobi vrta, iz katerega vzcveta življenje in spet veni v smrt.

Ilustracije so izdelane v črno-beli tehniki tuša. Z odsotnostjo barve se želi ilustratorka še bolj osredotočiti na sporočilnost podob in gledalca povabiti, da se sprehodi med ilustracijami, se ob njih zadrži in v njih izgubi.

Zaporedje ilustracij sledi zaporedju letnih časov in ciklu življenja. Zadnja ilustracija odpira vprašanje možnih nadaljevanj in vabi k premlevanju, kaj sledi smrti.

Tridimenzionalni svetlobni objekti osvetljujejo ilustracije in njihove pomene, s tem pa prevzemajo funkcijo spremnega besedila. Gledalca skozi zgodbo, ki jo pripovedujejo ilustracije, pospremijo svetlobni objekti. Luč sveti vedno močneje ob nastajanju življenja in postopno ugaša, ko življenje na ilustracijah usiha. Motiv dreves z obrazi na ilustracijah se v prostoru transformira v svetila. Svetlobne objekte pa z ilustracijami povezuje tudi material – prav tako so izdelani iz papirja.

Odpiralni čas: Torek–petek: 10.00–18.00 / Sobota in nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek

Razstavo sofinancira: MOL – Oddelek za kulturo

Pridi pisat v Sobo za pisanje v novi sezoni!

BREZPLAČEN PROSTOR ZA TVOJE PISANJE

Na domačiji deluje skupni prostor, namenjen pisanju. Z novim šolskim letom odpiramo nove prijave! Če pišeš in potrebuješ spodbudno okolje, stol, mizo in računalnik, se javi. Napiši nam, kdo si, kaj pišeš in zakaj bi pisal v Sobi za pisanje ter za koliko časa.

Na voljo sta še 2 mesti v skupni sobi za pisanje. 

Rezervacije: m: nabiralnik@divjamisel.org / t: 059 037 510

Odpiralni čas: TOR- PET (9.00-16.00) / SOB in NED (10.00-14.00).

Sobo za pisanje in izobraževalni program smo vzpostavili v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa).